Hvorfor faldt flere børn ud fra altaner og vinduer i maj? TV 2 Lorry undersøger

Rigshospitalet har i maj oplevet en stigning i antallet af børn, der er faldet ud fra altaner eller vinduer - men hvorfor? Det har TV 2 Lorry undersøgt.

Syv børn faldt ud fra altaner eller vinduer og blev indlagt på Rigshospitalets TraumeCenter i maj. Samme tal lød året før kun på et enkelt barn.

Den bratte stigning fik Rigshospitalet til at opfordre til, at forældre holder bedre opsyn og sørger for at sikre både altaner og vinduer. 

Det har fået Annemette Simonsen fra Ørestad til at spørge TV 2 Lorrys redaktion via vores funktion Spørg Os, hvad de væsentlig flere faldulykker mon kan skyldes.

Derfor er vi dykket ned i historien for at finde et svar.

(Artiklen fortsætter under boksene)

Følg med på Spørg Os siden

Se, hvad vi allerede har svaret på

Stem på ugens udvalgte spørgsmål

Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk

Kom ind på siden her

_


Da Rigshospitalet gik ud med de nye tal for faldulykker, sagde Søren Steemann Rudolph, Traumemanager og overlæge i Region Hovedstadens TraumeCenter på Rigshospitalet, sådan her:

- Især i foråret og over sommeren oplever vi, at der er flere børn, som bliver indlagt efter fald fra højder. Det gode vejr indbyder til hygge på altanen og åbne vinduer, og der skal kun et øjebliks uopmærksomhed til, så har de små fundet vej til vindueskarmen eller altangelænderet, siger Søren Steemann Rudolph.

Med andre ord peger overlægen altså på, at forårets kommen får flere til at nyde varmen på altanen, og det kan give større risiko for, at der sker ulykker.

Det svarer dog ikke helt på vores spørgers undren.

TV 2 Lorry har derfor kontaktet Rigshospitalet for at høre, om de har nogle oplysninger, der kan klargøre, hvad der er sket i de tilfælde, hvor børn har været i faldulykker fra altaner eller vinduer.

I et svar fra Rigshospitalet lyder det:

- Det er en alvorlig historie og en stor pludselig stigning. Vi har set vores data igennem, men de siger ikke noget om årsagen. Flere altaner i storbyen kunne være en plausibel forklaring, ligesom vejret også kan spille ind – men det siger vores data ikke noget om.

- Vi ved, at uopmærksomhed og manglende forebyggelse (fx manglende børnesikringer) er væsentlige parametre, men mere ved vi ikke med sikkerhed. Vi kan derfor ikke forklare det mere eller bedre end andre, hvorfor der er denne voldsomme stigning.

Fald kan forebygges - Traumelægernes gode råd til børnesikre hjem og altaner:

• Brug børnesikringer på alle vinduer og altandøre

• Hold altid børn under opsyn, hvis vinduerne er åbne i forbindelse med udluftning. Luft evt. ud, når I selv er ude

• Vær altid på altanen sammen med barnet og hold altid barnet under opsyn

• Undgå at have stole og borde tæt på altanens gelænder, som barnet kan kravle op på

Kilde: Rigshospitalet.

Er der kommet flere altaner?

Det er altså snævert med oplysninger, men Rigshospitalets svar leder os i en anden retning. Derfor har vi kontaktet Dansk Industri for at finde ud af, hvor mange flere altaner, der er blevet sat op i København.

Dansk Industri kan dog ikke levere en ny opgørelse, før senere på året, og vi må i stedet se på de lidt ældre tal, der allerede er offentliggjort.

Ifølge DI er der siden 2016 blevet sat mindst 10.000 altaner op i både ejer- og andelsforeninger og lejeboliger i København. Det siger dog intet om en potentiel stigning i antallet af nye altaner.

Her kommer altan-firmaet Altan.dk ind i billedet. De holder nemlig øje med, hvilke søgetermer folk anvender på Google for at finde frem til dem.

Deres optællinger viser, at de søgninger, der har været på Google, hvor ordene "altan" og "afskærmning" blev brugt, steg med 148 procent mellem februar og marts 2020. Med andre ord kom altanerne altså i endnu højere grad på ønskelisten, da Danmark lukkede ned på grund af corona.

Det kunne nemt lede en til at tro, at vi her havde forklaringen. Flere altaner må betyde mere aktivitet på altaner og dermed større risiko for faldulykker - ikke?

Nej, ikke nødvendigvis.

I en rapport om byboernes forhold til altaner, som forskere fra instituttet Build på Aalborg Universitet udgav i begyndelsen af 2021, fremgår det nemlig, at selvom mange ønsker sig en altan og har mange romantiske forestillinger om, hvor meget de vil bruge den, så holder forventningerne ikke nødvendigvis stik med virkeligheden.

Forskerne fra Aalborg Universitet undersøgte byboernes aktivitet på altanerne ved at observere fra ejendommenes gårde mellem klokken 17 og 21 på sommerdage, hvor der var godt vejr.

Det viste, at der ikke var aktivitet på 81 procent af altanerne. På 4,5 procent af altanerne brugte deres ejere dem til at ryge på eller foretage opkald. Resten af aktiviteten gik på blomstervanding, spisning og holden øje med naboerne.

Corona-effekten

Der findes ikke tal på det, men vi kan alligevel ikke ignorere, at Covid-19 kan have haft en effekt på, hvor mange mennesker der har holdt sig selv og sine børn hjemme under pandemien.

Siden corona ramte landet, lød opfordringen, at de, der kunne, skulle holde deres børn hjemme fra daginstitutionerne. Ligeledes har institutioner og skoler som bekendt være lukkede flere gange som følge af corona.

Det er dog umuligt at drage den endelige konklusion, at restriktionerne har medført flere faldulykker. Det skyldes blandt andet, at Rigshospitalet i maj 2020, hvor der som bekendt også var corona, kun havde et enkelt barn indlagt efter en faldulykke fra vindue eller altan.

Konklusionen er altså, at der formentlig ikke findes en entydigt svar på, hvorfor flere børn er faldet ud fra vinduer og altaner i maj måned 2021 end i samme måned 2020.

_


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik