Hofor påstår, at bygherre ikke kunne vente med spildevandsudledning. Det er løgn, siger bygherre

To centrale aktører har haft travlt med at sende aben videre i sagen om udledning af spildevand i Øresund ved byggeprojekt. Nu kommer de med modstridende oplysninger.

Selvom udledningen af de 290 millioner liter spildevand direkte ud i Øresunds sommerbadevand, som led i en byggemodningsproces i Nordhavn, er udskudt til efteråret, så er sagen langt fra det rene vand for de involverede parter.

Nu kommer to centrale aktører med modstridende påstande om, hvem der egentlig pressede på for at få de mange millioner liter lortevand ledt ud i forsommeren i stedet for at vente til efteråret, hvor miljøkonsekvenserne er mindre.

Efter flere dages tavshed har forsyningsselskabet Hofor torsdag besvaret TV 2 Lorrys mange henvendelser og fremlagt en tidslinje over forløbet.

Hofor: Bygherre krævede arbejde påbegyndt

I tidslinjen skriver Hofor, at selskabet sammen med bygherren AP Pension i midten af 2019 begyndte af drøfte byggeriet. I februar i år blev parterne opmærksomme på behovet for at lukke de enorme mængder urenset spildevand ud i havet for at komme videre med byggeplaner for et byggeri oven på en central spildevandsledning, der fører beskidt vand til renseanlægget Lynetten.

Her påstår Hofor, at bygherren AP Pension ville have arbejdet – og dermed udledningen – udført inden badesæsonens afslutning.

- Tidsplanen for byggeriet på Svanemølleholmen gjorde, at vi kun havde et par måneder til at sikre den spildevandsledning, som ligger under det nye byggeri, udtaler Brian Hansen, planchef i Hofor, i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Derfor var Hofor – ifølge selskabet selv – nødsaget til at indhente tilladelse fra kommunerne København og Gentofte til at lede de voldsomme mængder ud i Øresund i slutningen af maj, da en så stor udledning ikke må ske i badesæsonen, som løber fra 1. juni til 15. september.

Sådan udlægger Hofor selv spildevandsforløbet

Ikke korrekt, siger bygherre

Men forsyningsselskabets udlægning er ikke sand.

Det mener bygherren AP Pension, hvis byggeri af et større kontordomicil og boliger på grunden Svanemølleholm i Nordhavn er årsag til, at spildevandsledningen skal lukkes i nogle dage.

- Hofor har ikke på noget tidspunkt oplyst AP Pension, at det skulle være et problem at udføre deres arbejde på spildevandsledningen inden 1. juni - en dato, de (Hofor, red.) selv havde valgt. Derfor planlagde vi resten af projektet efter det. En mulig udskydelse til oktober er ikke blevet nævnt af Hofor på noget tidspunkt, siger ejendomsdirektør i AP Pension, Peter Olsson.

To centrale aktører er uenige om, hvem der pressede på for at få udledt spildevand i Øresund lige op til badesæsonens begyndelse.
To centrale aktører er uenige om, hvem der pressede på for at få udledt spildevand i Øresund lige op til badesæsonens begyndelse.
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

Og havde spildevandsselskabet foreslået AP Pension at rykke lukningen af ledningen til Lynetten og dermed udslippet i Øresund til oktober i første omgang, så havde det ikke været noget problem for bygherren, påpeger ejendomsdirektøren.

- Vores oplevelse er, at det er Hofor, der alene bestemmer, hvordan tingene skal foregå, og hvis de ønskede at gennemføre undersøgelserne i oktober, så havde vi arbejdet rundt om det i vores tidsplan, siger Peter Olsson.

Blev I inden beslutningen om udledning i slut-maj advaret om havmiljøkonsekvenser eller anbefalet at udskyde undersøgelserne?

- Nej. Vi er ikke eksperter i spildevandshåndtering. Det er Hofor. Vi har på intet tidspunkt haft nogen indflydelse på, hvordan nedlukningen skulle ske, på hvilket tidspunkt det skulle ske eller hvilken metode, Hofor skulle anvende, siger Peter Olsson og fortsætter:

- Vi har heller ikke på noget tidspunkt haft den mindste mistanke om, at Hofors måde at håndtere arbejdet på skulle være miljømæssigt problematisk eller at Københavns Kommune som ansvarlig miljømyndighed ville give tilladelse til det, hvis det var tilfældet.

TV 2 Lorry ville gerne have interviewet Hofor torsdag og havde egentlig en aftale om at mødes. Ud på dagen trak Hofor dog i land og fremsendte i stedet skriftlige citater, der ikke besvarede de spørgsmål, TV 2 Lorry gerne ville stille. 

Af de 290 millioner liter vand, der nu står til at blive udledt i oktober, er det Hofor, som står for at omdirigere 160 millioner. Resten står forsyningsselskabet Novafos for.

Indslag fra onsdag den 27. maj: Politikere kritiserer forvaltningen i Københavns Kommune for mangelfuld rådgivning i sagen om spildevand. Og en marinbiolog kæder spildevandsudslip sammen med fald i biodiversiteten i Øresund. Se med herunder:

Stor forundring hos politikerne i København, der i forbindelse med den planlagte spildevandsudledning i Øresund føler sig underinformeret om alternative løsninger.

Sagen kort