300 skudepisoder om året på den anden side af sundet: Får vi svenske tilstande i hovedstaden?

I Sverige er der i gennemsnit over 300 skudepisoder om året. TV 2 Lorry har spurgt en kriminolog, om antallet af skudepisoder kommer til at stige i Danmark.

Sverige er det eneste land i Europa, hvor antallet af skuddrab er steget de sidste 20 år.

Og selvom der lige nu er en i konflikt i rocker- og bandemiljøet i hovedstadsområdet, hvor der har været flere skyderier i den seneste tid, så er der fortsat stor forskel på antallet af skudepisoder i Sverige og Danmark.

TV 2 Lorrys YouTube-redaktion har været i Malmø for at blive klogere på den svenske bandekriminalitet. Se videoen her:

- Da jeg startede med at læse min Ph.d. for små ti år siden, havde jeg aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at Sverige kunne gå fra at være et forholdsvist roligt samfund med problemer til et samfund, hvor man har ekstremt høje bandekriminalitets- og voldsrater, siger kriminolog ved Lunds Universitet, David Sausdal, til TV 2 Lorry.

Han har undersøgt kriminalitet i Sverige og Danmark, og er nu ansat som lektor på det svenske universitet.

I Sverige har der de seneste tre år været over 300 skudepisoder i gennemsnit. Otte ud 10 er bande- og rockerrelateret. 

Det danske tal for netop bande- og rockerrelaterede skudepisoder de seneste tre år ligger i gennemsnit på 38.

David Sausdal er lektor og kriminolog ved Lunds Universitet.
David Sausdal er lektor og kriminolog ved Lunds Universitet.
Foto: Ditte Marie Kjærsgaard-Rasmussen/TV 2 Lorry

I Sverige holder bandekriminaliteten sig ikke bare til sine egne cirkler, men er begyndt at være en del af det almindelige samfund, siger David Sausdal.

En bedre fødekæde

Det er dog ikke lige til at pege på årsagen til det højere antal skudepisoder. 


- Det lidt triste svar er, at der er ikke nogen, der har svaret. Èt svar har været, at man i Sverige simpelthen ikke har stoppet det i tide. Et andet svar er boligpolitikken, siger David Sausdal.

Han fortæller, at der i Sverige er flere steder med, man i landet kalder, socialt udsatte boligområder. Og de områder er større end tilsvarende i Danmark.

- Ud fra min egen fornemmelse og tal er det kæmpe områder, hvor der er meget langt ind til det vi vil kalde det normale samfund.  Næsten alle bander i Sverige er knyttet til de socialt udsatte boligområder, siger han og fortsætter:

- Det betyder, at man har områder, hvor fødekæden ind i de her kriminelle netværk er meget bedre - forstå mig ret - end den er i en dansk kontekst.

Kriminaliteten vil være brutal

I den aktuelle rocker- og bandekonflikt er en 21-årig svensk mand anholdt, og Københavns Politi har fortalt, at de har et tæt samarbejde med det svenske politi i samme forbindelse.

Samtidig ser politiet en anden voldsparathed end tidligere.


Den brutalitet, som man ser i Sverige i bandemiljøet, rykker den til Danmark?

- Det gør den ikke. Af den simple årsag, at man i Danmark ikke har det samme grundlag for at få den form for kriminalitet. Vi har simpelthen ikke de samme fødekæder ind i de kriminelle netværk, vi har ikke lige så mange bandemedlemmer, siger David Sausdal.

Han fortæller, at man i Sverige vurderer, at der er 5000 bandemedlemmer, og til sammenligning havde dansk politi den 1. oktober 2021 registreret 1265 personer som tilknyttet en rocker- eller bandegruppering.

- I Danmark kommer vi til at opleve, at den kriminalitet, der er tilbage, vil være meget voldelig og brutal, men vi kommer ikke til at se de samme cifre, som i Sverige, siger David Sausdal

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik