Fire skyderier på seks dage: Her er hele overblikket

Nedenfor har TV 2 Lorry lavet et overblik over, hvad vi tirsdag eftermiddag ved om de fire skudepisoder og en række af de spørgsmål, som vi fortsat ikke kender svaret på. Artiklen blev første gang bragt søndag, og er tirsdag eftermiddag blevet opdateret med pressebriefingen på Politigården i København. Af Signe Julie Andersen, Anders Reinholdt Jonssen og Lasse Sylvest Mikkelsen

Fire skyderier på seks dage: Her er hele overblikket

Fire skyderier har de seneste seks dage ramt hovedstadsområdet på henholdsvis Nørrebro, i Rødovre, i grænselandet mellem Frederiksberg og Nørrebro og i Herlev. Hvorvidt der er en sammenhæng mellem de tre første skudepisoder, der foreløbigt har kostet to mænd livet, ville politiinspektør Rasmus Bernt Skovsgaard fra Københavns Politi søndag hverken be- eller afkræfte. - At der er en sammenhæng mellem skyderierne, det begynder at fylde mere og mere, siger han til TV 2 Lorry. Tirsdag eftermiddag lød det dog, at det nok ikke er "helt tilfældige" personer, som er ramt. Politiet ved ikke nok om sagen fra i lørdags, hvor en 39-årig mand blev skudt. Men at der i de resterende tre sager har været tale om skyderier målrettet bestemte personer. - Der er en konfliktsituation mellem en bandegruppering og mellem nogle, hvor vi ikke er helt sikre på, om det er en bande eller organiserede kriminelle, siger Torben Svarer, der er ledende politiinspektør hos Københavns Politi, på en pressebriefing på Politigården i København. Lørdag aften fortalte Michael Hellensberg, der er linjechef i forbindelse med efterforskningen hos Københavns Vestegns Politi, til Ritzau, at man arbejder med flere hypoteser efter skuddrabet i Rødovre. Han ville ikke komme nærmere ind på, hvad de er, men "intet er udelukket". - Vi arbejder med en række forskellige hypoteser, fordi det er for tidligt at sige noget omkring et motiv, så derfor efterforsker vi bredt i øjeblikket, sagde han. Flere politikredse og Særlig Efterforskning Øst (SEØ) har tirsdag gennemført flere aktioner på Sjælland. 12 er anholdt og 25 adresser ransaget. Nedenfor har TV 2 Lorry lavet et overblik over, hvad vi tirsdag morgen ved om de fire skudepisoder og en række af de spørgsmål, som vi fortsat ikke kender svaret på.

Nørrebro, torsdag den 2. december 2021

Hvad, hvor og hvornår? Torsdag kort efter klokken 16.30 modtager Københavns Politi en anmeldelse om skud på Nørrebro. Hvem blev ramt? En 27-årig mand bliver dræbt af skud i ryggen. Manden mister livet på hospitalet, efter at betjente har fundet ham liggende på Nørrebro. Københavns Politi har tidligere oplyst, at den dræbte på Nørrebro er kendt af politiet i bandesammenhæng. Hvilken bande der er tale om, er ikke oplyst. Hvem er gerningsmændene? To personer blev torsdag blev anholdt og fredag varetægtsfængslet frem til den 22. december og sigtet for drabsforsøg. Ifølge sigtelsen var det en 21-årig svensktalende mand, der affyrede fem skud mod den nu afdøde mand og en anden person, der flygtede fra stedet. En dansk mand kørte flugtbilen, som politiet senere fik stoppet, hvorefter anholdelsen fandt sted. De to mænd er også blevet sigtet for ulovlig besiddelse af en pistol af mærket Glock, der skulle være blevet brugt under skyderiet, samt syv patroner. Politiet udelukker ikke, at der er flere gerningsmænd i sagen.

Det mangler vi svar på

Motiv: Hvad er relationen mellem offer og gerningsmændene? Og er gerningsmændene gået målrettet efter deres offer? Relation til øvrige skyderier: Er der en relation mellem torsdagens skyderi og de to øvrige, der fandt sted fredag og lørdag? Offeret: Hvilken bande har det 27-årige offer en relation til? Gerningsmændene: Er de tidligere kendt af politiet? Og har der været flere gerningsmænd involveret, end de to som er varetægtsfængslet?

Rødovre, fredag den 3. december 2021

Hvad, hvor og hvornår? Fredag klokken 11.27 får Københavns Vestegns Politi en anmeldelse om et skyderi i Rødovre. Her er to ukendte gerningsmænd trængt ind i Yomok Herrefrisør på Islev Torv i Rødovre, hvor de skyder og derefter stikker af. Anmeldelsen får kampklædt politi til at rykke talstærkt ud. Hvem blev ramt? I alt bliver tre personer ramt af skud. En 17-årig bulgarsk statsborger, der kom til Skandinavien tidligere i år, er siden afgået ved døden, mens en 28-årig mand bliver alvorligt såret. Han var i en periode i kritisk tilstand, men er udenfor livsfare. Den tredje tilskadekomne er en 15-årig skoleelev, der sidder i frisørsalonen, og som skulle til at blive klippet. Han bliver ramt i hånden, men er udenfor livsfare. Hvem er gerningsmændene? Vidner har set to gerningsmænd løbe fra stedet. Ifølge beskrivelsen var de iført sort tøj. De løb bort ad Sommerfuglevej i retning mod Slotsherrensvej. Politiet var lørdag stadig ved at finde ud af, hvem de to personer, der er set løbe fra stedet, er, og hvorfor de tre personer, som blev ramt, var i frisørsalonen. Der er søndag formiddag ingen anholdte i sagen.

Det mangler vi svar på

Motiv: Er der en relation mellem fredagens skyderi og de to øvrige, der fandt sted torsdag og lørdag? Hvad er relationen mellem ofrene og gerningsmændene? Og er gerningsmændene gået målrettet efter de tre ofre? Offerene: Er nogen af ofrene kendt af politiet i forvejen? Er de tilfældige ofre, eller er gerningsmændene gået målrettet efter dem? Gerningsmændene: Hvem er de? Er de tidligere kendt af politiet? Og har der været flere gerningsmænd involveret, end de to som er set forlade stedet?

Åboulevard 39, lørdag den 4. december 2021

Hvad, hvor og hvornår? Lørdag aften omkring klokken 21.30 finder et skyderi sted i en vandpibecafé på Åboulevard 39, der ligger i skellet mellem Frederiksberg og Nørrebro. Hvem blev ramt? En 39-årig dansk statsborger med anden etnisk baggrund blev ramt af af skud i hoved-halsregionen. Søndag eftermiddag er han fortsat i kritisk tilstand. Politiinspektør Rasmus Bernt Skovsgaard fra Københavns Politi oplyste på en pressebriefing søndag klokken 14.00, at manden ikke har direkte relation til en bande, men at han har færdedes i miljøet omkring. Hvem er gerningsmændene? Ifølge politiet flygtede den formodede gerningsmand efterfølgende fra stedet. Det vides ikke, om der var flere gerningsmænd. Politiet har tidligere beskrevet den formodede gerningsmand som "en ung mand med fuldskæg" og mørkt hår, cirka 175 centimeter høj. Han bar ifølge politiet mørkt tøj, sort jakke, sorte eller blå bukser, sorte sko og handsker og et sort mundbind. Det signalement gælder stadig søndag eftermiddag. Ingen er søndag eftermiddag anholdt i sagen.

Det mangler vi svar på

Motiv: Er der en relation mellem lørdagens skyderi og de to øvrige, der fandt sted torsdag og fredag? Hvad er relationen mellem ofrene og gerningsmændene? Og er gerningsmanden gået målrettet efter deres offer? Offeret: Hvorfra kender politiet offeret i forvejen? Og hvilken bande har han en relation til? Gerningsmanden: Hvem er han? Er han tidligere kendt af politiet? Og har der været flere gerningsmænd involveret, end den man. som er efterlyst?

Herlev, tirsdag den 7. december 2021

Hvad, hvor og hvornår? Natten til tirsdag omkring klokken 1 finder et skyderi sted i Herlev i området ved Hækmosen og Krebsdammen. Hvem blev ramt? To mænd blev ramt ved skyderiet. En mand i 20'erne er død, mens en 25-årig mand, der også blev ramt, er uden for livsfare. Hvem er gerningsmændene? Politiet vil tirsdag morgen ikke oplyse, om der er anholdte i sagen.

Det mangler vi svar på

Motiv: Er der en relation mellem nattens skyderi og de tre øvrige? Hvad er relationen mellem ofrene og gerningsmændene? Og er gerningsmanden gået målrettet efter deres offer? Ofrene: Hvem er ofrene, og har de en relation til gerningsmænd og bandemiljøet? Gerningsmanden: Hvem er han? Er han tidligere kendt af politiet? Og har der været flere gerningsmænd involveret?