Vikingeskibsmuseum mangler penge for at redde 1000 år gamle skibe

Gennem flere år har folkene på Vikingeskibsmuseet i Roskilde kæmpet for at få det affredet. Efter det er blevet en realitet, mangler man nu flere millioner kroner til at opføre et nyt.

Vikingeskibsmuseet ligger ud til Roskilde Fjord. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vikingeskibsmuseet i Roskilde mangler fortsat 380 millioner for at få bygget et nyt museum, som kan huse de 1000 år gamle vikingeskibe.

Det fortæller direktør Tinna Damgård-Sørensen til TV 2 Lorry.

Da det nuværende museum, der huser de gamle skibe, ligger ud til Roskilde Fjord, har det været enormt udsat for kraftige vind- og vejrforhold.

Læs også Vikingeskibsmuseet får international hæder – men står fortsat til nedrivning

Flere steder er fundamentet begyndt at krakelere, og man har fået watertubes på museet for at forhindre en oversvømmelse af de 1000 år gamle vikingeskibe.

Ville affrede museet 

Folkene på museet har kæmpet en lang og sej kamp for at få lov til at rive det nuværende ned og bygge et nyt. Men da museet var fredet, har det ikke været let at få tilladelse til.

Derfor bad museets ledelse for flere år siden om at blive affredet, så der kan bygges en ny museumshal til de fem dyrebare vikingeskibe.

Læs også 160 millioner kroner øremærket Vikingeskibsmuseet i finanslov

Det ønske afviste Slots- og Kulturstyrelsen.

Men i august sidste år gennemtrumfede daværende kulturminister Mette Bock fra Liberal Alliance den ønskede affredning.

Søger penge hos fonde

Dengang var det en glad museumsdirektør, der fik tilladelse til at rive det gamle Vikingeskibsmuseum ned.

Det var til trods for, at internationale eksperter har kaldt museumshallen et arkitektonisk betonmesterværk, der bør bevares for enhver pris.

- Jeg er helt enormt lettet over, at ministeren har truffet en beslutning, som giver afklaring. Nu kan vi komme videre med arbejdet med at sikre vikingeskibene fremadrettet. Det har vi gjort i fem år, så det er så rart at få afklaring, fortalte direktør Tinna Damgård-Sørensen til TV 2 Lorry i august 2018.

Læs også Internationale eksperter slår alarm: Riv ikke Vikingeskibshallen ned

Men trods affredningen er der lang vej endnu, før et ny museum kan blive en realitet. Både staten og Roskilde Kommune har afsat penge til det nye museum, men der mangler stadig 380 millioner kroner, som Tinna Damgård-Sørensen er i dialog med diverse fonde for at skaffe.

- Fondene vil gerne se på, hvad det er, vi laver og sikre, at det bliver et godt og fornuftigt projekt, siger hun tirsdag aften til TV 2 Lorry.

Det er endnu uvist, om nogle fonde har givet tilskud til et nyt museum til vikingeskibene.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik