Vikingeskibsmuseet får international hæder – men står fortsat til nedrivning

Vikingeskibshallen i Roskilde er sammen med to andre bygninger i hovedstadsområdet med på en liste over de 100 bedste betonbyggerier i Europa fra 1900-tallet.

Vikingeskibshallen af Erik Christian Sørensen fra 1969 ønskes nedrevet. Nu modtager bygningen international hæder. Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde

I Roskilde har de en bygning, der trods status af arkitektonisk landemærke står til at blive jævnet med jorden.

Vikingeskibshallen fra 1969 af Erik Christian Sørensen er nemlig arkitektur af så høj og væsentlig kaliber, at det anerkendes som værende blandt de 100 mest bevaringsværdige betonbyggerier i Europa fra 20. århundrede.

Sammen med Tinghøj Vandreservoir ved Gladsaxe og Herlev Hospital er Vikingeskibshallen således blandt de udvalgte bygninger i en udgivelse, der er udarbejdet af det EU-støttede forskningsprojekt Innova Concrete, som består af 29 forskningsinstitutioner, bevaringsorganisationer og virksomheder.

Det skriver Innova Concrete i en pressemeddelelse.

Læs også Internationale eksperter slår alarm: Riv ikke Vikingeskibshallen ned

Herlev Hospital er sammen med Vikingeskibshallen og Tinghøj Vandreservoir også på listen over mest bevaringsværdige betonbyggerier i Europa. Foto: Helene Høyer Mikkelsen / INNOVACONCRETE

Organisation frygter nedrivning

Især Vikingeskibshallen i Roskildes tilstedeværelse på listen vil være et kærkomment syn for dem, der begræder affredningen af bygningen, som blev annonceret sidste år.

Bygningen, der rummer vikingeskibsvrag, er medtaget af blandt andet vandskader fra stormflod og oversvømmelser. Derfor ønsker politikere såvel som museet selv at rive bygningen ned og i stedet bygge et nyt museum.

Men det håber gruppen bag listen ikke kommer til at ske:

- Bygningen er et strålende eksempel på et museum med et meget præcist formål. Det var en mesterlig idé at bygge denne struktur i vandkanten til resterne af de skibe, der blev fundet i fjorden, siger arkitekt Gunny Harboe til Politiken.

De tre udvalgte betonbyggerier fra hovedstadsområdet

  • Vikingeskibshallens ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde er tegnet af Erik Christian Sørensen og færdiggjort i 1969 som en udstillingshal for de 5 skibsvrag, der var blevet sænket ved Skuldelev i Roskilde Fjord som en søspærring i slutningen af vikingetiden. Samme år, som museet åbnede, modtog arkitekten Erik Christian Sørensen den hæderfulde Træprisen for bygningen. Vikingeskibshallen blev bygningsfredet i 1997 som én af de første modernistiske bygninger i Danmark med under 50 år på bagen. I 2017 forsøgte Vikingeskibsmuseets at få bygningen affredet. Dette blev dog afvist af Slots- og Kulturstyrelsen. Museet påklagede herefter styrelsens afgørelse til Kulturministeriet, som den 30. august 2018 traf afgørelse om ophævelse af fredningen.

 

  • Herlev Hospital blev opført mellem 1965-76, og er tegnet af arkitekterne Bornebusch, Brüel og Selchau. Med en højde på 120 meter er Herlev Hospital den højeste etagebygning i Danmark. Hospitalets funktioner er fordelt i Sengetårnet, den flade behandlingsbygning og den næsten futoristiske auditorium med form som en muslingeskal. Det er Danmarks største hospital med en medarbejderstab på 4.000.

 

  • Tinghøj Vandreservoir er tegnet af arkitekten Ib Lunding i 1930 for Gladsaxe Kommune. Det er Danmarks største vandanlæg, og består af 10 vandbeholdere og 20 nedgangstårne. De små glasbyggesten, som er indstøbt i vandreservoirets små runde betontårne, ligner stjernebilleder. Anlægget blev fredet i 1999.
Se mere

Han er præsident for den videnskabelige komité i organisationen Icomos, som er en af de 29 partnere i betonprojektet.

Den danske talsmand for Icomos har tidligere til TV 2 Lorry udtrykt bekymring over planerne om at nedrive Vikingeskibshallen.

Læs også Roskilde-politikere bifalder affredning: Endelig kan vi få revet skidtet ned

- Hvis de beslutter sig for at rive den ned, så kan man ende med at stå og ærgre sig over, at Roskilde kunne have haft endnu en bygning som verdensarv. Lige nu ser de revnerne og manglerne i stedet for at se mulighederne og fornuften, udtalte Søren Vadstrup i oktober sidste år, hvor han også varslede bygningens placering på listen.

Tinghøj Vandreservoir er tegnet af arkitekten Ib Lunding i 1930. Det er Danmarks største vandanlæg og består af 10 underjordiske vandbeholdere og 20 nedgangstårne. Foto: Helene Høyer Mikkelsen / INNOVACONCRETE

Museumsdirektør: Bygningen kan ikke reddes

På Vikingeskibsmuseet i Roskilde ledte direktør Tinna Damgård-Sørensen an i bestræbelserne på at få bygningen affredet.

Hun synes, det er en fin hæder til bygningen. Men den ændrer ikke noget ved, at bygningen ikke kan reddes, som den er i dag.

- Vi mener ikke, at bygningen er i stand til at beskytte de skibe, der står inden i den. Jeg er også ærgerlig over, at det er kommet dertil. Men det er desværre bare en realitet, siger Tinna Damgård-Sørensen til Ritzau.

Læs også ​Lettet museumsdirektør efter affredning: "Nu kan vi endelig komme videre"

Samme melding kom fra nuværende kulturminister Joy Mogensen (S), dengang hun var borgmester i Roskilde og bestyrelsesformand for museet:

- Det har længe været kendt, at mange arkitektkredse har den holdning. Jeg føler med dem, og jeg kan godt forstå dem, men når valget står mellem bygningen og skibene, så er jeg nødt til at være ansvarlig og vægte skibenes sikkerhed. Jeg vil ikke stå til ansvar for at lade 1000 år gamle skibe være i fare hver gang det stormer, udtalte Joy Mogensen til TV 2 Lorry sidste år.

I 1998 blev Erik Christian Sørensens bygning fredet. Den har dog vist sig at være skrøbelig, og tilstanden på de i forvejen svækkede facader samt taget er blevet yderligere forværret af de senere års stormfloder.

Derfor søgte museet i 2016 om at få ophævet fredningen af Vikingeskibshallen. Affredningen blev først afvist i 2017 af Slots- og Kulturstyrelsen, men senere godkendt af Kulturministeriet i 2018.

Listen offentliggøres ved en seance mandag den 30. september. Men er man nysgerrig kan man allerede tilgå listen og se de andre udvalgte betonbyggerier på Innova Concretes hjemmeside.

00:43 Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?