​Lettet museumsdirektør efter affredning: "Nu kan vi endelig komme videre"

Vikingeskibsmuseet i Roskilde er i så dårlig stand, at det længe har været museumsledelsens ønske at rive de fredede bygninger ned. Nu kan de gå i gang.

- Jeg er helt enormt lettet over, at ministeren har truffet en beslutning, som giver afklaring. Nu kan vi komme videre med arbejdet med at sikre vikingeskibene fremadrettet. Det har vi gjort i fem år, så det er så rart at få afklaring.

quote Det var bestemt ikke en selvfølge, at det endte sådan her, så det er jeg ubeskriveligt lettet over

Tinna Damgård-Sørensen, museumsdirektør for Vikingeskibsmuseet

Ordene kommer fra museumsdirektøren på Vikingeskibsmuseet, Tinna Damgård-Sørensen, som for blot tre timer siden hørte nyheden om, at kulturminister Mette Bock (LA) har omstødt sine egne embedsmænds beslutning om, at Vikingeskibsmuseet ikke kunne fredes.

- Jeg glæder mig over, at sagen om Vikingeskibsmuseets fredningssituation langt om længe har nået sin afslutning, og jeg synes, at det - efter de helt særlige omstændigheder – er den rigtige afgørelse. Da man byggede museet i 1960’erne kunne man ikke have forudset den stigende vandstand og de udfordringer, det ville give bevaringen af museumshallen, siger Mette Bock i en pressemeddelelse.

Ministeriet afviste sagen i oktober 2017 efter en langstrakt klagesag om en affredning af bygningerne.

”Kulturministeriet omgør Slots- og Kulturstyrelsens afgørelse af 19. december 2017 og ophæver fredningen af Vikingeskibshallen”, lyder afgørelsen, som Politiken er i besiddelse af.

Ifølge museumsdirektøren er det langt fra en selvfølge, at sagen endte, som den gjorde – og derfor er glæden stor.

- Det var bestemt ikke en selvfølge, at det endte sådan her, så det er jeg ubeskriveligt lettet over, siger Tinna Damgård-Sørensen til TV 2 Lorry.

Hun ved endnu ikke, hvad der præcis skal ske med museet nu, hvor det er blevet affredet – det har der ganske enkelt ikke været en plan for.

- Det, der har været vores tanke, er, at vi kan lave en arkitektkonkurrence, så vi kan få nogle dygtige til at kigge på det her. Der bliver ringborgen garanteret også aktuel igen, siger museumsdirektøren med henvisning til planerne om en ring rundt om Vikingeskibsmuseet på vandsiden, som blev præsenteret i foråret.

Skibshaller med massive klimaudfordringer

TV 2 Lorry har tidligere berettet om, hvordan en bygningsundersøgelse fra januar foretaget af Rambøll konkluderer, at der løber vand ind i Vikingeskibshallen – selv når vandstanden er lav. 

Derfor anser man det, ifølge bestyrelsen, ikke længere for muligt at renovere de fredede museumsbygninger.

Vikingeskibshallen er bygget ud til Roskilde Fjord og har derfor været særligt udsat ved voldsomt vejr.

Senest var det tæt på at gå helt galt under stormen Ingolf i efteråret 2017, hvor museet dog lykkedes med at forsvare bygningen ved en indvendig stormflodssikring. 

Problemet er, at saltvand fra fjorden siver op i bygningen og ødelægger armeringen betonen, som herefter bliver porøst og endnu mere udsat.

Tidligere har Roskilde Kommune og Vikingeskibsmuseet forsøgt at rejse 75 millioner kroner til en omfattende renovering, der skulle redde bygningerne. Den plan er nu droppet på baggrund af Rambølls rapport.

Et museum med stor akitektonisk værdi

Alligevel er der dog også en vis portion vemod i Tinna Damgård-Sørensens stemme torsdag. For selvom man nu har kulturministerens ord for, at man kan rive bygningerne ned, anerkender museet fuldt ud de arkitektoniske bevæggrunde, der har fredet bygningen i sin tid.

quote Samtidig anerkender vi de vigtige akitektoniske værdier, der ligger i bygningen. Så det er også med vemod

Tinna Damgård-Sørensen, museumsdirektør for Vikingeskibsmuseet

- En af grundene til, at vi har været vedholdene omkring affredning, har været, at den eksisterende bygning har så mange problemer. Vores fokus er vikingeskibene og få dem sikret, siger museumsdirektøren og tilføjer:

- Og samtidig anerkender vi de vigtige akitektoniske værdier, der ligger i bygningen. Så det er også med vemod. Vi tager det alvorligt, at der er nogle værdier her, som er værd at bevare. Det kan blandt andet være gennem nyfortolkning. 

"Tænk at få lov til at skabe et helt nyt Vikingeskibsmuseum"

Hvad skal der så ske nu?

- Jeg tror, vi skal fejre lidt. Selve det, at vi endelig har en slutning på det her. Nu ligger der et punktum i denne her sag – og det er i sig selv værd at fejre.

quote Tænk at få lov til at skabe et helt nyt vikingeskibsmuseum

Tinna Damgård-Sørensen, museumsdirektør for Vikingeskibsmuseet

- Der ligger også en meget meget stor opgave foran os. Det er en opgave, man må være ydmyg overfor. Men det er også en super spændende opgave. Tænk at få lov til at skabe et helt nyt vikingeskibsmuseum, siger Tinna Damgård-Sørensen.

- Det rigtig spændene bliver, når vi ved, hvor vi vil henad. Men hovedmeldingen herfra er, at vi er glade, lettet og ydmyge, tilføjer hun.