Roskilde-politikere bifalder affredning: Endelig kan vi få revet skidtet ned

Roskilde-politikere glæder sig over Kulturministeriets beslutning om at ophæve fredningen på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, så bygningen kan rives ned.

Kulturministeriets beslutning om at bane vejen for en nedrivning af Vikingeskibsmuseet i Roskilde lader til at være en populær beslutning.

Mens museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen tidligere torsdag udtalte til TV 2 Lorry, at hun var "ubeskriveligt lettet" over beslutningen, får Kulturminister Mette Bock fra Liberal Alliance nu også ros fra oppositionslejren i Folketinget.

- Tak til Kulturminister Mette Bock for at trodse embedsmændene og træffe den rigtige beslutning, lyder det fra Socialdemokratiets Mette Gjerskov, der er valgt i Roskildekredsen.

- Nu kan vi få revet den upraktiske betonklods ned og få bygget et moderne, klimasikret og brugervenligt hus til vores fælles kulturarv. Trods en ihærdig indsats fra museets medarbejdere, har bygningen ikke levet op til den fleksibilitet og interaktivitet, vi med rette kan kræve af et moderne museum, siger hun.

Den nuværende Vikingeskibshal - som altså ønskes revet ned - er tegnet af arkitekt Erik Christian Sørensen. Bygningen er fra 1969.
Den nuværende Vikingeskibshal - som altså ønskes revet ned - er tegnet af arkitekt Erik Christian Sørensen. Bygningen er fra 1969.
Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Lettet borgmester: Nu kan vi se fremad

Også Joy Mogensen, der som socialdemokratisk borgmester i Roskilde og samtidig bestyrelsesformand for museet om nogen har fulgt beslutningen tæt, glæder sig over, at man nu kan lukke et kapitel og se frem mod et nyt:

- Jeg er lettet, og jeg glæder mig over beslutningen. Men jeg føler også let vemod, for den nuværende bygning er en stor del af Roskildes historie.

- De sidste mange år har føltes som om, at vi har lappet på en synkende skude. Det har været mærkeligt at betragte et museum, der har fået flere og flere besøgende hvert år, men som samtidig er blevet i dårligere og dårligere stand, siger hun til TV 2 Lorry.

Velviljen til at nedrive museet skal findes i den manglende evne til at modstå oversvømmelser og stormfloder. Bygningen har fået flere skader i løbet af de seneste år ved uvejr, og derfor frygter man for sikkerheden hos de uvurderlige vikingeskibe, museet rummer. 

Interview med formand for Vikingeskibsmuseets bestyrelse og borgmester i Roskilde, Joy Mogensen, Soc.dem

Vikingeskibshallen blev blandt andet hårdt ramt under stormfloden i december 2013. I oktober 2017 var den atter truet af vandmasserne fra stormen Ingolf. Her lykkedes det dog museet at forsvare bygningen ved en indvendig stormflodssikring. 

- Det allervigtigste er, at vi sikrer vikingeskibene. Det går simpelthen ikke, at vi skal frygte for skibenes sikkerhed hver gang, vi har regnvejr eller storm eller oversvømmelser, siger Joy Mogensen. 

Hallen rummer flere eksemplarer af skibe fra vikingetiden.
Hallen rummer flere eksemplarer af skibe fra vikingetiden.
Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Vikingeskibe skal finde ny havn

Netop museets vikingeskibe kan nu se frem til skulle foretage en rejse inden for de kommende år.

Før et nyt eller moderniseret museum kan realiseres, er det nemlig et krav, at museets skibe forsvarligt fragtes til et nyt sted, hvor de kan stå sikkert, mens et eventuelt byggeri pågår.

Når sådan et engang bliver relevant, er det Joy Mogensens håb, at en ny museumsbygning kan blive af international kaliber.

- Jeg håber, vi kan lave en international arkitektkonkurrence, så vi får de skarpeste hoveder til at finde de bedste løsninger. Men det afhænger også af, hvad vi kan finde og få af investeringer. Det er mit håb, at stat, kommune og fonde sammen kan blive enige om, hvornår og hvordan et nyt museum kan realiseres, siger Joy Mogensen.

Vikingeskibshallen er tegnet af arkitekt Erik Christian Sørensen, hvis metier især var modernistisk arkitektur. Bygningen blev fredet i 1997.

Vikingeskibsmuseets søgte selv om affredning af Vikingeskibshallen i december 2017. Denne blev dog afvist af Slots- og Kulturstyrelsen. Museet påklagede herefter styrelsens afgørelse til Kulturministeriet, som i dag har truffet afgørelse om ophævelse af fredningen. 

 
 
Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik