Stork fra Gundsølille formodes omkommet i Uganda

En stork, der var udstyret med GPS, er formentlig blevet dræbt i Uganda, mens den var på vej nordover.

Et dansk forsøg, der skal give viden om, hvor danske storke trækker hen om vinteren, førte sidste år til, at en række storkeunger udklækket her i landet, blev udstyret med GPS-sendere. Og det forsøg betyder også, at organisationen Storkene.dk, nu kan komme med en trist nyhed. Alt tyder nemlig på, at den første stork, der blev udstyret med GPS - storken Michaela fra Gundsølille - nu er omkommet i Uganda i Afrika.

Den unge stork brød op fra Danmark sidste efterår og satte kurs mod syd. Og hun overraskede alle, fordi hun trods sin unge alder nåede hele vejen til Sydafrika, hvor hun opholdte sig vinteren over. Og i marts satte hun så igen kurs nordpå. Det var dog ikke sandsynligt, at Michaela ville vende tilbage til Danmark allerede første år, fordi storkene normalt først tager hele den lange tur i det andet eller tredje leveår. Men det kommer den GPS-mærkede stork altså næppe til at opleve.

Signal flytter sig ikke

- Signalet fra senderen er i seks dage kommet fra samme koordinat i det nordvestlige Uganda. Det er tegn på, at hun er omkommet. Hvordan, det er sket, vides ikke, men vi ved, at der hverken er højspændingsledninger eller vindmøller i nærheden af det sted, signalet kommer fra. Så den mulighed kan vi udelukke, siger formand for Storkene.dk Jess Frederiksen.

Projektet med at give storkene GPS-sendere udfører Storkene.dk sammen med Statens Naturhistoriske Museum, og det var storkereder i Gundsølille (hvor Michaela altså kom fra) samt Ganløse i Egedal og to reder i Jylland, der blev udpeget.

Nu skal der iværksættes en undersøgelse for at afdække, hvad der rent faktisk er sket med storken fra Gundsølille. Der er nemlig også en økonomisk grund til at finde fuglen, selv om den er død.

Vil finde dyr sender

- Vi har nu kontaktet de lokale ornitologer i Uganda og en lokal landbrugsorganisation i området og forsøger at få dem til at tage ud til det sted, signalet kommer fra. Det er nok ikke nemt, men vi gør forsøget. Om ikke andet så for at få vished om storkens skæbne. Og vi vil naturligvis gerne have den 13.000 kroner dyre sender retur, så den kan bruges igen, siger Jess Frederiksen.

Den - formentlig - døde stork - har i alt fløjet 18.250 kilometer siden den forlod reden i Danmark og frem til det sted i det nordvestlige Uganda, hvor signalet er blevet stationært.



 

 




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik