Efter 1.g-tur til Sverige: "Sagen er en løftet pegefinger til elever og forældre"

En gruppe gymnasieelever blev konstateret smittede med coronavirus efter en tur til Sverige. Disse erfaringer bør man lære af, mener organisationer.

I Kristi himmelfartsferien rejste 12 1.g-elever fra samme klasse på Roskilde Katedralskole på fælles tur til Sverige. Efter hjemkomsten blev fem af dem konstateret smittet med coronavirus.

Selvom det ikke vides, om eleverne blev smittet med corona før eller efter turen til Sverige, kalder hele sagen på refleksion. 

Det mener Henrik Nevers, der er næstformand i Danske Gymnasier.  

 - Vi skal bruge sagen som en løftet pegefinger til både elever og forældre, at man skal altså passe på. Og man skal virkelig overholde de retningslinjer, som myndighederne har udstukket – og som vi jo også har givet videre til eleverne.

Kristi himmelfartsferien sluttede 24. maj. 28. maj var de 12 elever i skole og havde fysisk undervisning. Siden blev fem altså konstateret smittet med coronavirus, og nu er samtlige 470 1.g-elever sendt hjem igen.

Udenrigsministeriet fraråder på nuværende tidspunkt alle ikke-nødvendige rejser. Det gælder for alle lande på nær Island, Norge og Tyskland, som Udenrigsministeriet fra 15. juni åbner for rejser til.

Rejser man uden for de tre lande - det vil også sige Sverige - bør man stadig gå i karantæne i 14 dage efter hjemkomst, anbefaler myndighederne.

Har lært lektien

Noget tyder på, at i hvert fald eleverne fra Roskilde har allerede lært noget af sagen. Hverken rektor eller elevrådsformand på Roskilde Katedralskole ønsker at kommentere sagen yderligere, men til Roskilde Avis har rektor udtalt:

- De kunne godt se, at det havde været en dumhed, og at de skulle være blevet hjemme. En af forældrene, som jeg talte med, erkendte ligeledes, at det havde været en fejl at give dem lov til at tage afsted. Men det er jo let at se bagefter, forklarede han.

En lignende melding kommer fra Martin Mejlgaard, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

- Jeg tror, at man har lært lektien. Både på grund af den store medieopmærksomhed, der har været på de her elever. Og ved at man nu sender dele af Roskilde Katedralskole hjem.

Mange har opført sig ordentligt  

Selvom de 12 unge har være et smut over den svenske grænse, er det ikke ensbetydende med, at alle unge opfører sig uansvarligt, mener Martin Meldgård.

- Inden man tegner et skræmmebillede op af hele ungdommen skal man have den nuance med, at vi over en bred kam har oplevet, at rigtig mange unge har været ansvarlige og fulgt myndighedernes retningslinjer – siddet derhjemme med virtuel undervisning og ventet på at komme tilbage til skolebænken, siger han.

Ifølge Roskilde Katedralskoles hjemmeside rummer skolen flere end 1500 elever og medarbejdere. Der er i alt 18 1.g-klasser på gymnasiet. Skolen vil fortsætte med virtuel undervisning for 1.g-eleverne frem til den 12. juni.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Uddannelse

folkeskole

Skandaleombrust folkeskole bliver delt i to efter faldende trivsel

Mads Raben, Danmarksmester i Matematik

playMads fra Lejre er Danmarksmester i matematik

efterskoleelever samler ind til hjemløse

Nedlukket efterskole hjælper hjemløse rumænere

20210115-162104-A-1920x1280we

Elever skal til færre eksamener i skoler og gymnasier

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere