Dom for giftdrab på fredet rovfugl skal være hårdere, mener ornitologer

Det er første gang, en dansker er blevet dømt for at slå en fredet rovfugl ihjel med gift.

Straffen på 40 dages betinget fængsel for at forgifte en musvåge med det giftige middel carbofuran er alt for vattet. Det mener Dansk Ornitologisk Forening (DOF) efter en 72-årig mand fra Køge er dømt for giftdrab på den fredede rovfugl.

- Det er for slapt, at han får lov at beholde sit jagttegn. Det er en alvorlig overtrædelse af både dyreværnsloven og bekendtgørelsen om jagt og vildtforvaltning. Carbofuran er ekstremt giftigt både for dyr i naturen, men potentielt også for mennesker, der rører de forgiftede fugle, siger Knud Flensted biolog i DOF i en pressenyhed.

Anklagemyndigheden havde lagt op til ubetinget fængsel og frakendelse af jagttegnet i fem år og retten til at eje og beskæftige sig med dyr. Men sådan gik det ikke.

Dansk Ornitologisk Forening

Den 72-årige havde i en årrække passet en jagt, hvor han også stod for at opdrætte fasaner til jagt. Ifølge hans egen forklaring i retten, havde en musvåge taget flere af de fasaner, han stod for at skulle sætte ud til jagt.

Manden var så frustreret over, at rovfuglen, ifølge hans forklaring, tog så mange af de fasaner, der i stedet skulle skydes af jægere, som betaler for at gå på jagt. Derfor besluttede han at forsøge at forgifte den fredede rovfugl. Det lykkedes.

Det førte 13. november til dommen ved retten i Roskilde.

"Bør være standardsanktioner"

Ifølge Knud Flensted er det yderst sjældent, at der sker opklaring og falder dom i sager om forgiftning af fredede rovfugle. 

Set i det lys er det positivt, at den 72-årige mand blev dømt, lyder det fra biologen.

quote Det er for slapt, at han får lov at beholde sit jagttegn.

Knud Flensted, Biolog i Dansk Ornitologisk Forening.

Men i og med at der er så få sager, der fører til en dom, så er det meget vigtigt, at de få sager med en dom og straf også sender et tydeligt præventivt signal.

Det er selvfølgelig vigtigt, at der faktisk faldt en dom, og at straffen blev betinget fængsel og ikke bare en bøde. Men muligheden for at frakende retten til at gå på jagt eller arbejde med dyr bør være standardsanktioner i den slags sager, siger Knud Flensted.

Hos Danmarks Jægerforbund møder dommen for giftdrabet på 40 dages betinget fængsel også hovedrysten.

- Det er dybt skuffende, og jeg vil på det kraftigste opfordre anklagemyndigheden til at anke dommen. Det kan ganske enkelt ikke være rigtigt, at man kan slippe med 40 dages betinget fængsel for med fuldt overlæg at forgifte fredede rovfugle og samtidig bevare retten til at gå på jagt, siger formand Claus Lind Christensen til TV 2.

Ekstremt farlig gift

Mariann Chriél, specialkonsulent ved Miljøstyrelsen, fortæller om Carbofuran, at stoffet er ekstremt giftigt.

- Det kræver ikke mere end en spiseskefuld at slå 20 børnehavebørn ihjel, siger hun til TV 2.

Chriél er en del af en særlig gruppe, som tidligere miljøminister Esben Lunde Larsen (V) nedsatte i håb om at kunne komme giftdrabene på rovdyr nærmere.

Giftstoffet Carbofuran er forbudt i EU, og har været det siden 2008. Alligevel er det det stof, der hyppigst findes i forgiftede rovfugle og andre rovdyr.

De senere år har der været en række eksempler på, at fredede rovfugle som ørne, musvåger og tårnfalke er blevet slået ihjel med giften.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Lystfisker

”Træk en gammel sweater på…” - her finder du alle fiskestederne

Untitled collage

Store planer for lang å – betonen skal fjernes, og vandet skal flyde frit

Jellerødskoven i Kokkedal

Træer sprængt med dynamit for at hjælpe flagermus - borgere utilfredse med høje brag

Ryget Skov spærret

Spærrer skovstier med grene: "Det er chikane mod cyklister"

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere