Aldrig set før i Danmark: Eksotisk fugleart spottet i Nordsjælland

En særdeles sjælden fugl er blevet set i Nordsjælland. Det sker ‘once in a lifetime’, mener fugleentusiast

- Da jeg så den, fik jeg en følelse af ovenud lykke, som jeg ellers kun får, når Brøndby banker FCK 5-0.

Sådan lyder ordene fra fuglekigger og medlem af Dansk Ornitologisk Forening (DOF) Rasmus Strack, der var så heldig at se en uhyre sjælden fugl, der aldrig før er blevet spottet i Danmark.

Der er tale om en kaffersejler, der yngler i Afrika og i den sydligste del af Spanien, men som på en eller anden måde havde forvildet sig op på de nordlige breddegrader i slutningen af oktober.

Her blev den spottet tæt ved Rågeleje i Gribskov, hvor den – langt hjemmefra – var taget på insektjagt langs Nordsjællands kyst.

- Den har aldrig været i Danmark før, så det er helt vildt, at jeg fik set den. Der er nogle fugle, som kun kommer én gang i ens levetid, og det her kunne være en af dem, siger Rasmus Strack til TV 2 Lorry.

quote Det er lidt sjovt, at mange af mine konkurrenter ikke nåede at se den, fordi de bor i Jylland

Rasmus Strack, fuglekigger

Det var en af hans fuglevenner, der så fuglen først, og han kontaktede straks Rasmus Strack med et signalement af fuglen.

"Sejler med kløftet hale, markant smudsig-hvid overgump,” lød beskeden, og så var Rasmus Strack ikke i tvivl. Han satte sig ind i bilen med sin kammerat Sebastian Klein, som også er fugleentusiast, og så gik turen ellers til Nordsjælland.

Artiklen fortsætter efter billedet

Kaffersejleren yngler i Afrika, og der findes også en lille bestand i det sydlige Spanien. Men 27. oktober blev den spottet i Nordsjælland af fugleentusiaster.
Kaffersejleren yngler i Afrika, og der findes også en lille bestand i det sydlige Spanien. Men 27. oktober blev den spottet i Nordsjælland af fugleentusiaster.
Foto: Kim Duus

- Vi spottede den på en bakke, der hedder Heaterhill, som ligger i Vejby, Jeg er en af dem, der går op i at se så mange sjældne fugle som muligt, så jeg skulle bare afsted. Og så er det lidt sjovt, at mange af mine konkurrenter ikke nåede at se den, fordi de bor i Jylland, siger Rasmus Strack, der fortæller, at der internt blandt fugleentusiasterne er et klassement over, hvor mange fugle, man har set.

Nok ramt af varm vind

Kun få gange før er kaffersejleren blevet spottet på de nordlige breddegrader. I 1968 blev den set i Finland, i 1986 og 2013 blev den set i henholdsvis Norge og Sverige, og 2018 blev den spottet i England.

Men 2020 blev året, hvor den altså for første gang blev set i Danmark.

Men hvordan er kaffersejleren kommet hele vejen op til Danmark? Rasmus Strack, der tidligere har været medlem af Sjældenhedsudvalget i DOF, har et bud:

- Den er jo fløjet den helt forkerte vej, men den er nok blevet ramt af en varm sydlig vind, for ellers ville det være for koldt for den at komme heroppe. Man kan formode, at der i fremtiden kommer flere eksotiske fugle på grund af den globale opvarmning, men det her er virkelig ’once in a liftetime’, siger han.

Rasmus Strack er medlem af Dansk Ornitologisk Forening (DOF) og en passioneret fuglekigger. 27. oktober fik han den særlige oplevelse at se en kaffersejler i Danmark.
Rasmus Strack er medlem af Dansk Ornitologisk Forening (DOF) og en passioneret fuglekigger. 27. oktober fik han den særlige oplevelse at se en kaffersejler i Danmark.