Voksne invaderer teststeder til unge: Bliv væk, siger region og opdeler køen efter alder

Region Hovedstaden indskærper, at de mobile teststeder er forbeholdt unge i alderen 15 til 25 år, efter borgere i alle aldersgrupper er flokket til og har skabt massiv kø.

200.000 unge i alderen 15 til 25 år opfordres lige nu til at lade sig teste for coronavirus i Region Hovedstadens mobile teststeder, som turnerer rundt i hovedstadsområdet med det særlige formål at kortlægge smitten blandt de unge.

Men det er ikke kun de unge hovedstadsindbyggere, der har fået nys om muligheden for en coronatest uden forudgående tidsbestilling.

Borgere i alle aldre strømmer således til de mobile testcentre og stiller sig i køen til en test, selvom teststederne er indsat specifikt til de unge, hvor smitten lige nu er mere udbredt.

Det forårsager køer så lange ved teststederne, at Region Hovedstaden nu skærper tonen over for borgere uden for aldersgruppen:

- Bliv væk og bestil i stedet tid ved de store, permanente testcentre, lyder beskeden.

- De mobile teststeder er indtil nu blevet brugt at borgere i alle aldre, så derfor har vi indskærpet, at de unge har fortrinsret til denne testmulighed, og henstiller til at andre borgere bestiller tid på coronaprover.dk og benytter de stationære teststeder, selvom vi ved der er ventetid på tiderne, siger Pernille Lohse, der leder Testcenter Danmark indsats i Region Hovedstaden.

Afviser ikke nogen

For hvis en lang kø fuld af coronabekymrede borgere i alle aldre forhindrer de unge at i komme til, går den særligt målrettede plan om at få massetestet alle unge i 17 kommuner i vasken.

- Vi vil gerne have fat i de unge, fordi vi ser mest smitte hos dem, og så er der kun én vej, de skal testes, siger Line Ervold (K), midlertidig formand for sundhedsudvalget i regionen i dag til DR.

Onsdag understregede hun dog over for TV 2 Lorry, at borgere uden for aldersgruppen dog ikke mødes med en hård afvisning, når de når frem til skranken.

- Det kan godt være, at vi skal være mere specifikke på, at det er et tilbud, der er målrettet de unge, men at vi selvfølgelig ikke afviser nogle andre, der er kommet derned og har stået i kø.

Den foreløbige plan for massetest af unge i de 17 kommuner

• Albertslund Kommune - 7.-10. december

• Brøndby Kommune - 2.-7. december

• Ballerup Kommune - 12.-16. december

• Dragør Kommune – 14.-16. december

• Frederiksberg Kommune - 7.- 16. december

• Gentofte Kommune - 10.-16. december

• Gladsaxe Kommune - 3.-16. december

• Glostrup Kommune - 3.-6. december

• Herlev Kommune – 7.-9. december

• Hvidovre Kommune - 3.-11. december

• Høje-Taastrup Kommune - 11.-16. december

• Ishøj Kommune - 2.-6. december

• Københavns Kommune – 5.-18. december

• Lyngby-Taarbæk Kommune - 7.-13. december

• Rødovre Kommune - 3.-6. december

• Tårnby Kommune - 3.-4. december

• Vallensbæk Kommune - 4.-6. december

En kø for unge og en kø for ældre

I Hvidovre Kommune har man taget konsekvensen af de lange køer med blandede aldersgrupper.

Her har et mobilt teststed siden torsdag i sidste uge testet tusindvis af borgere, og den indsats fortsætter fredag, hvorefter teststedet pakker sammen og rykker til en ny kommune

Efter problemer med lange køer indførte teststedet torsdag et nyt kø-system, så der nu er to forskellige køer: en til målgruppen, unge mellem 15 og 25 år – og en til alle andre. Den ene kø har fortrinsret, og den anden kø sluses ind, når tid og plads tillader det.

Ifølge en opdatering på Hvidovre Kommunes Facebookside har den opdelte kø ført til, at der for de unge har været ”godt flow”.

- Men køen for dem over 25 er igen i dag lang, og pt. er der anslået fire timers ventetid i den almindelige kø, skriver Hvidovre Kommune torsdag formiddag.

Mandag var der flere timers ventetid ved testcenteret på Frederiksberg.
Mandag var der flere timers ventetid ved testcenteret på Frederiksberg.
Foto: Leif Danielsen - TV 2 Lorry

Regions testkapacitet skrues op inden jul

Flere borgmestre i TV 2 Lorrys område har rettet kritik af Region Hovedstaden for de lange køer ved de mobile teststeder.

Onsdag efterspurgte borgmestre i Herlev og Gladsaxe, hvor der lige nu står mobile teststationer målrettet de unge, at Region Hovedstaden får øget testkapaciteten med det samme, så unge i køen ikke vender om eller helt undlader at møde op.

- Jeg er ked af, at vi ikke kan tilbyde dem (de unge, red.) større testkapacitet. Det burde regionen kunne gøre bedre, siger Thomas Gyldal Petersen, borgmester i Herlev (S).

I Region Hovedstaden skriver pressechef Annette Precht-Sparre i en mail til TV 2 Lorry, at regionen lige nu har en daglig testkapacitet på 35.000, og at denne i næste uge ventes at være oppe på 40.000.

Lang ventetid på coronaprover.dk

Årsagen til, at mange granvoksne er strømmet til de mobile teststeder, kan med stor sandsynlighed kædes sammen med, at der aktuelt kan være flere dages ventetid på at få en tid til en coronaprøve via Testcenter Danmark og hjemmesiden coronaprover.dk.

Den seneste oversigt fra Statens Serum Institut viser, at der mellem tre og fire dages ventetid på de åbne testtilbud i Region Hovedstaden.

Uden for hovedstadsområdet er ventetiden dog værre. Eksempelvis skal borgere omkring testcenteret i Roskilde kigge 13 dage frem i kalenderen for at finde den næste ledige tid, skriver TV 2 torsdag eftermiddag.

Det problem gøres ikke bedre af, at mellem fem og ti procent af borgere med en booket tid bliver væk.

- Det er ikke i orden. Man skal ikke blive væk. Så må man melde afbud, så andre kan komme til, siger Line Ervolder (K) til TV 2.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik