Nu starter massetests af 200.000 unge - her er den foreløbige plan

I alt vil regionen coronateste over 200.000 unge i 17 hovedstadskommuner på 14 dage. Onsdag åbner de første pop-up testcentre på vestegnen.

Region Hovedstadens Akutberedskab påbegynder onsdag den store opgave at masseteste flere end 200.000 unge i de 17 hovedstadskommuner, som nu er genstand for en målrettet coronaindsats fra myndighedernes side.

Det skal hovedsageligt ske ved at åbne lokale pop-up testcentre, hvor unge i alderen 15-25 år skal droppe in til en coronatest uden forudgående tidsbestilling.

Indsatsen, der blev annonceret tirsdag, starter allerede i dag onsdag, hvor Akutberedskabet har pop-up testcentre i Ishøj og Brøndby, der er to af de særligt hårdt ramte kommuner målt på smittetal.

Torsdag og fredag vil tilbuddet blive udvidet til Glostrup, Rødovre, Hvidovre, Vallensbæk og Gladsaxe og formentlig også til København, Frederiksberg og Tårnby, så unge her også kan finde et testcenter og droppe ind til en coronaprøve.

Det skriver Region Hovedstaden på sin hjemmeside.

- Vi skal have stoppet smittekæderne – gerne inden jul, så børn og unge ikke kommer til at hive corona med hjem, hvor de kan smitte ældre og mere sårbare familiemedlemmer, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) i en pressemeddelelse.

Den foreløbige plan for massetest i de 17 kommuner

Beder om hjælp fra de andre regioner

Ifølge regionsrådsformanden bor der 230.000 unge i den udvalgte aldersgruppe fordelt på de 17 kommuner – heraf halvdelen i Københavns Kommune – så der venter regionen en opgave så stor med at få akuttestet dem, at de beder om hjælp fra resten af regionerne.

Region Hovedstadens ønsket er, at hver af de andre regioner sender to biler og otte podere, mens Region Hovedstadens Akutberedskab selv stiller med 12 kørende enheder.

- I Københavns Kommune vil der blive oprettet flere pop-up centre i bydele med mange unge. De mobile enheder vil sammen med de faste testcentre udgøre regionens indsats for at teste de 230.000 unge. For at tilbuddet er så fleksibelt som muligt for de unge, vil der ikke være krav om tidsbestilling ved pop up, men det er muligt at komme forbi, når det passer bedst ind i forhold til uddannelse og arbejde, siger vicedirektør i Akutberedskabet Lars Falk Jensen.

Skærpede tiltag fra regeringen

Massetests af unge er en del er de særlige tiltag og restriktioner, som regeringen tirsdag præsenterede for 17 kommuner i hovedstadsområdet. Tiltaget er blot et blandt mange, hvoraf nogle gælder hovedstadskommunerne, mens andre er på landsplan.

Baggrunden for tiltagene er, at der har været en bekymrende stigning – særligt blandt unge, der er blevet testet positive for coronavirus.

- Der er en særlig høj smitte blandt unge mennesker. 26 procent af de smittede i København er unge. Jeg ved, det er en svær tid. Man savner venner og fester. Men det er helt afgørende, at vi holder sammen og holder fast lige nu. Ikke mindst fordi en vaccine står for døren, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde tirsdag.

Sundhedsministeren understreger, at der er tale om en opfordring til de unge, som han håber, at de vil følge. Det er altså ikke en ordre til de unge.

De 17 kommuner med skærpede restriktioner

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ser tiltagene som en logisk konsekvens af en ærgerlig udvikling.

- Når vi kigger ned på den store københavnske epidemi - som jeg kalder den - så ser vi en bekymrende udvikling, som vi ikke ser i andre regioner, sagde han på pressemødet.

Testkapaciteten øges yderligere

Region Hovedstaden vil løbende offentliggøre de nærmere detaljer for de lokale pop-up testcentre på regionens hjemmeside, Facebook og Instagram.

Samtidig vil de pågældende kommuner også lave en stor kommunikationsindsats for at gå gjort så mange unge som muligt opmærksomme på muligheden.

Indtil nu har Region Hovedstaden testet omkring 27.000 borgere dagligt. Det understreges, at det fortsat vil være muligt at få tid til test for andre borgere, og at kapaciteten for almindelige tests løbende blive opjusteret i løbet af de kommende uger.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Nick Hækkerup.

Regeringen foreslår karantæne ved indrejse til Danmark

Coronavirus grafik

playNyeste corona-tal: Så mange er smittede, indlagt og døde med coronavirus i Danmark og din kommune

617576-311

liveblogSe billederne: Tre anholdte ved ellers rolig demonstration i København

def_thumb,50_percent

playEfter uroligheder er der igen demo: Arrangører opfordrer til civile anholdelser for at sikre ro

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere