Store forskelle i ældrehjælpen i hovedstadsområdet: Se udviklingen i din kommune

En ny opgørelse afslører store kommunale forskelle i udviklingen af visiterede hjemmehjælpstimer. Samtidig giver rekrutteringsproblemer også udfordringer med overhovedet at give de visiterede timer.

Mens antallet af ældre stiger, er det langt fra i alle kommuner, at hjemmehjælpstimerne følger med.

Det viser en helt ny opgørelse fra fagforeningen FOA.

I Brøndby Kommune er antallet af visiterede hjemmehjælpstimer fra 2020-21 eksempelvis faldet med 10 procent, mens antallet af ældre over 65 er steget med en procent.

På den anden ende af skalaen ligger Albertslund Kommune, som har haft en stigning i visiterede hjemmehjælpstimer på næsten 14 procent i samme periode sammenholdt med en stigning i antal ældre på 0.5 procent.

- Uanset hvad man kan komme op med af gode lokale årsager, så afslører det her en uhyggelig tilfældighed i, hvilken hjælp den enkelte ældre kan få alene ud fra, hvor de er heldige eller uheldige at bo. Det dur simpelthen ikke, at den enkelte kommunes økonomi bestemmer, hvilken hjælp fru Jensen kan få, siger Torben Klitmøller Hollmann, der er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

(Artiklen fortsætter efter listen).

Udviklingen i hjemmehjælpstimer 2020-2021 i Region Hovedstaden

KommuneUdvikling i timer i procentUdvikling i antallet ældre i procent
Brøndby-10,0%1,0%
Dragør-9,3%1,0%
Rudersdal-6,8%0,2%
Glostrup-2,0%0,0%
København-1,5%2,0%
Fredensborg-1,4%1,9%
Hillerød-1,3%1,7%
Tårnby-0,7%0,7%
Halsnæs-0,7%2,1%
Rødovre-0,4%1,8%
Allerød1,3%2,3%
Høje-Taastrup1,8%2,5%
Ballerup1,9%0,0%
Hvidovre2,4%1,1%
Gribskov3,1%1,8%
Furesø4,3%1,6%
Hørsholm5,1%1,5%
Frederiksberg5,3%0,4%
Herlev6,0%0,1%
Gladsaxe7,2%0,8%
Vallensbæk7,3%2,6%
Gentofte8,3%1,2%
Frederikssund9,2%1,8%
Lyngby-Taarbæk9,7%0,9%
Helsingør9,7%2,4%
Egedal11,0%1,0%
Albertslund13,9%0,5%
IshøjIngen tal0,6%
Kilde: FOA

Samlet er der kommet flere ældre i stort set samtlige af Region Hovedstadens kommuner. Alligevel er antallet af visiterede hjemmehjælpstimer i opgørelsen faldet i 10 ud af 28 kommuner.

- Ældreområdet mangler både medarbejdere og økonomi. Vi har brug for at bruge de hænder, vi har, klogere. Vi skal omorganisere ældreområdet, så medarbejderne i højere grad får indflydelse på deres arbejdsdag og sat deres faglighed i spil. Det vil også gøre det mere attraktivt, mindske sygefravær og øge områdets ry og rygte. Og så kommer vi ikke udenom, at området skal tilføres flere midler, fastslår Torben Hollmann.

Et af de steder, der i øjeblikket mangler ekstra mange hænder, er i Høje-Taastrup Kommune.

Her har man simpelthen set sig nødsaget til at reducere i antallet af visiterede hjemmehjælpstimer til rengøring i både uge 29 og 30, fordi man ikke kan rekruttere nok personale.

Det skriver Høje-Taastrup Kommune i en pressemeddelelse.

- Vi beklager meget denne situation, som på ingen måde er ønskværdig - men vi har måttet prioritere hjælpen til borgere, der modtager personlig pleje, lyder det fra kommunen.

Høje-Taastrup Kommune har igennem længere tid oplevet store udfordringer med at rekruttere nok personale.

Derfor har vi i et stykke tid været presset personalemæssigt. Det er en udfordring, som vi tager meget alvorligt, og som vi deler med mange andre kommuner, uddyber kommunen yderligere.

Tidligere har opgørelser fra FOA vist, at fire ud af 10 forsøg på at rekruttere personale til hjemmeplejen er forgæves. Det fortalte TV 2 Lorry om i et indslag sidste efterår, som du kan se lige her:

Få ansøgere og mange ubesatte stillinger udmatter de ansatte

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik