Kirke, biograf og gåture 1. juledag

Det er forskelligt hvad vi fordriver tiden med og hvordan vi kommer os over bombardementet af mad og drikke fra i går.

Det er dagen efter dagen. Juleaften er overstået og vi har dårligt nok fået set på gaverne og besluttet om vi skal bytte eller ej. Men hvad laver vi så, for at slå mave, hygge med vores kære eller for at højtideligholde Jesus fødsel.

1. juledag er den store dag i kirken. Det er tid til den store højmesse i anledning af Jesu fødsel. Den er ofte noget mere højtidelig end den mere folkelige gudstjeneste juleaftensdag, og der er i reglen også meget bedre plads på kirkebænkene.

- I dag har vi en gudstjeneste med større fokus på musikken, siger Lars Gustav Lindhardt, sognepræst ved Frederiksberg Kirke. Det betyder at koret folder sig mere ud når de skal synge "Motet", fortæller han. Motet er når koret alene synger salmer efter gudstjenesten. 

- I dag er klart for de mere kirkevante, siger Lars Gustav Lindhardt, der netop er tiltrådt som sognepræst d. 1. december. - Men jeg forventer nok en hundrede kirkegængere i dag kl 10.30, siger han inden han trækker i præstekjolen. 

Stor biografdag

Biograferne har traditionelt premierer på nye film her i juledagene og der er da også gang i billetsalget siger Nordisk film s biografchef i Palads Bio, Thomas Øgaard. I dag forventer man 60.000 gæster i dag over hel landet. Mere end det dobbelte af hvad der kommer på andre dage.

- 1. juledag er begyndelsen på juletravlheden for alle biografer, siger Biografchef Thomas Øgaard. Og den her jul har vi skidt vejr, så follk går i biografen med børnene. Vi har premierer på både en voksenfilm, The Greatest Showmann og til børnene er der Jumanji 2, fortæller han. - De næste par dage bliver endnu større hos os, det er det samme hvert år, siger Thomas Øgaard. 

Slå mave i naturen

Der er nok en del ,der trodser gråvejret og blæsten og går en lang tur, for at få balance i kroppen efter den fede mad juleaften. Er man på udkig efter et nyt udflugtsmål er Hellebæk Kohave i Nordsjælland sagen.

-  Her er mange muligheder for at se fugle og rovfugle, siger Thor Hjarsen, naturvejleder og formand for Hellebæk Kohaves Venner. Han viser vej til et fugle-kig ved Pernille-søen i Hellebæk Kohave.

- Der er ikke så mange i dag siger, han men kan pege en Hvin-and ud. En af de mere sjældne fugle, der yngler her.

- I Hellebæk Kohave er der fritgående kvæg. Men man skal ikke fodre dyrene og ikke komme tæt på dem heller. De har bedst af at passe sig selv.

- Næste år håber vi på at sætte et hold vilde heste ud også, fortæller Thor Hjarsen. Dyrenes funktion er at afgræsse området så det ikke gror til. Men også at være en oplevelse for gæster i naturen.

- Hellebæk Kohave er et fredet overdrevslandskab, der er beskyttet af EU. Det er et Natura 2000 område, siger Thor Hjarsen. Altså et område med særlig fin natur.

Man skal sætte GPSén tila at køre mod Hellebæk Avlsgård for at finde frem. 

 
 
Foto: Anders Nordahl / TV 2 Lorry