Hospital vil lave radioaktivt vand - og det er godt nyt for hjertepatienterne

På Bispebjerg Hospital har man fået et nyt våben, der skal give kortere ventetider for hjertepatienter.

Det lyder som en sci-fi maskine fra den kommende James Bond-film og helt sikkert som noget, man ikke har lyst til at drikke.

"Våbnet" kaldes en vandcyklotron, og man bruger den til at lave radioaktivt vand.

quote Vi har meget politisk fokus på at forebygge sygdommen, som ofte rammer dem som ryger, dyrker for lidt motion og spiser for dårligt

Lars Gaardhøj, regionsrådsformand, (S)

Vandcyklotronen er Bispebjerg Hospitals nyeste gadget, og den skal kort og godt gøre ventetiden på hjerteundersøgelser kortere og diagnostikken for hjertepatienter bedre på Bispebjerg Hospital.

Hver fjerde dansker - op mod 12.000 hvert år - dør af hjerte-karsygdom, og den rammer flere end halvdelen af personer over 55 år.

Vandcyklotronen har kostet 8 mio. kr. og yderligere 3 mio. kr. over 3 år til drift og vedligehold. Cheffysiker Markus Lonsdale ses tv. mens Lars Gaardhøj er th.
Vandcyklotronen har kostet 8 mio. kr. og yderligere 3 mio. kr. over 3 år til drift og vedligehold. Cheffysiker Markus Lonsdale ses tv. mens Lars Gaardhøj er th.
Foto: Region Hovedstaden

Sikre hurtigere behandling

Heldigvis kan hjertekarsygdomme forebygges. Det kræver bare, at det bliver opdaget i tide.

- Iskæmisk hjertesygdom er den næst hyppigste dødsårsag i Danmark. Vi har meget politisk fokus på at forebygge sygdommen, som ofte rammer dem som ryger, dyrker for lidt motion og spiser for dårligt, siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) og uddyber:

- Men når uheldet er ude, så skal vi sætte ind hurtigt og effektivt. Vandcyklotronen på Bispebjerg Hospital er et af de værktøjer, som er med til at give patienterne en hurtigere og bedre udredning.

Det radioaktive vand, som maskinen producerer, sprøjtes ind i årene på patienten, så lægerne kan se, om der er forsnævringer i hjertets blodforsyning.

quote Cyklotronen er et godt eksempel på, hvordan regionen, hospitalet og det private skaber innovation gennem vores indkøb

Lars Gaardhøj, regionsrådsformand, (S)

Fordelen ved, at vandet produceres på hospitalet er, at patienterne hurtigere kan komme til, samtidig med at de udsættes for mindre stråling end ved andre undersøgelsesmetoder.

Metoden er også bedre til at spotte forsnævringer end ved almindelig hjerteskanning, lyder det i en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden.

Pris: 8 millioner kroner

Vandcyklotronen har været fire år undervejs og har kostet 8 millioner kroner og koster yderligere 3 millioner kroner i drift og vedligeholdelse over de næste 3 år.

Regionsrådsformanden glæder sig over, at man nu er forsikret forsyningssikkerhed og sikret sig mod prisstigninger.

- Det er vigtigt for mig, at de tekniske landvindinger, som vi udvikler og indkøber, i sidste ende kommer vores patienter til gavn, siger Lars Gaardhøj.

- Cyklotronen er et godt eksempel på, hvordan regionen, hospitalet og det private skaber innovation gennem vores indkøb, med det særlige fokus at skabe bedre patientbehandling, sikre forsyningssikkerhed og mere effektiv drift. Et samarbejde, vi fortsætter med, og som vores forskningsmiljøer kan drage nytte af.

Vandcyklotronen blev indviet og taget i brug fredag.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik