Verdensberømt e-sportshold har fået nok: Gør op med giftig gamer-kultur og hadske kommentarer

Københavnerbaserede Astralis har fået nok af snyd, hadbeskeder og giftig opførsel blandt gamere. De vil give sig selv og andre danske Counterstrike-spillere bedre forhold.

"You are fucking waist of space. Shut up you fucking wanker. Go suck my dick".

En giftig tone som den her, hvor man kan blive kaldt for spild af plads, er dagligdag for counter strike-spillere. Det fortæller spillere fra Astralis, der er et af verdens største e-sportbrands.

- Der er nogen, der går meget vildt til det. Når man sidder og spiller, så siger folk alt muligt sindssygt. Det kan være lige fra at ens familie skal dø, eller at man skal få cancer, siger Lucas "Gnøffe" Brunsvig, der spiller på Astralis talenthold. 

- Det værste, som jeg har taget til mig, det var ikke så længe siden. Efter fire runder, så siger han til mig, at det var ikke godt nok, og jeg og min familie skulle dø. Så går der 10 runder mere, hvor det fortsætter sådan, indtil han ser, at jeg er fra Astralis' talenthold, og så undskylder han med det samme, fortæller Alexander "Altekz" Givskov.

Det har Astralis nu besluttet sig for at gøre op med. 

TV 2 Lorrys YouTuberedaktion har talt med Astralis-talenterne om deres oplevelser. Se dem teste, hvor meget had de får på 12 minutter i videoen herunder.

Sammen med platformen Esportal lægger de navn til en ny dansk portal med danske administratorer, der overvåger tone og snyd og bandlyser spillere for dårlig opførsel.

I håbet om at sikre bedre online-forhold for danske gamere, vil e-sports holdets counterstrikespillere fremover have "hjem" hos Esportal.

 - Det er desværre den verden vi kigger på lige nu i rigtig mange områder af counter-strike, at det er lidt hård kost at være med, siger Dennis "VNG" Vang, der er ansvarlig for talentholdet hos Astralis.

Men er det ikke bare name of the game? Der er masser på spil, folk er investeret og så går bølgerne lidt højt engang i mellem?
- Jo, det kan man godt sige, men det er bare en del af spillet, som vi kan være med til at ændre til det bedre, siger han.

Hensigten er, at fokus skal være på alt det, der gør e-sport og gaming til noget positivt, ved hjælp af danske administratorer på en dansk server og med regler for god opførsel.

Astralis

Permanente bandlysninger

Esportal blev lanceret i Sverige i 2017 med målet om at skabe et bedre miljø omkring counter-strike og turneringer på lokalt sprog, med lokale administratorer og aktiviteter. 

- Vi går meget ind for at holde et toxic-free-community, siger Bertram Ragans, der er ansvarlig for Esportals danske afdeling. 

Der sidder knap 20 frivillige, danske moderatorer og følger med hjemmefra. Brugerne på portalen kan anmelde hinanden og så tager moderatorerne stilling til, hvad der skal ske. 

Har man fået tre advarsler for at bryde retningslinjerne, så bliver man bandlyst i 24 timer. Har man fået seks, så er det 48 timer. Får man mere er det først en uge, så en måned og til sidst permanent bandlysning.

Er det ikke en umulig opgave at holde styr på, når alle kampe skal ses igennem og vurderes først?

- Kommer der flere og flere spillere, så kommer der selvfølgelig flere kampe, men indtil videre kan vi sagtens følge med, siger Bertram Ragans.

- Det værste, vi oplever, er dødstrusler, racisme og nedladende opførsel imod seksualitet. I de tilfælde bandlyser vi som regel brugerne permanent, siger han.

Beskeden her fik Alexander Givskov efter en kamp.
Beskeden her fik Alexander Givskov efter en kamp.
Foto: Andreas Hentze Madsen / TV 2 Lorry

En uendelig kamp

Det er primært på de åbne spilservere, at spillerne fra Astralis oplever en giftig tone. Men efter de begyndte på e-sportsholdet tikker der også hadske beskeder ind i indbakken. 

- Der her var efter en kamp, siger Alexander "Altekz" Givskov og viser en besked frem, hvor der står "hope u die in agony soon".

- Det var alle fem spillere på holdet, der havde fået den, så det grinte vi bare lidt af.

Det er alligevel vildt, at sådan en besked bare er hverdag? 

- Ja, det er det, men, jeg tror, det er fordi, der er sociale medier, hvor folk gemmer sig bag skærmene. Man er nødt til bare at lade det være, for hvis man prøver at gøre noget ved det, er det bare en uendelig kamp, som aldrig nogensinde kommer til at gå ens vej, siger han. 

På Esportal har brugerne mulighed for at møde spillere fra Astralis, når de enten streamer eller spiller på platformen.