Team Tvilling kaster sig ud i støtteløb for at hjælpe presset klub

Tvillingerne Steen og Peder Mondrup kaster sig ud i løbeprojekt for at hjælpe den kriseramte løbeklub Sparta.

- Hvis der er nogen, der ligger vores hjerte nær, så er det absolut Sparta. Det er dem, der har holdt hånden over os fra dag 1. Det er dem, der har vist andre løbeklubber i Danmark, at folk som os og vores projekt er velkomment, og det vil vi rigtigt gerne  gengælde.

Ordene kommer fra Steen Mondrup, der er den ene halvdel af Team Tvilling. Han og hans bror Peder blev kendt i både ind- og udland, da de sammen gennemførte KMD Ironman i København i 2014.

Peder er spastisk lammet og sidder i kørestol, men sammen overvandt de udfordringerne og satte dengang - og adskillige gange siden - nye standarder for, hvordan handicappede og ikke-handicappede kan samarbejde om idrætsdeltagelse, så det giver et kæmpe udbytte for begge deltagere.

Sparta i krise

Og kort efter var Team Tvilling en realitet. Ikke bare for Steen og Peder Mondrup - men som en national bevægelse med lokalafdelinger adskillige steder, hvor målet er at skabe inklusion i idrætsverdenen.

Flere af de løb, de to grundlæggere har deltaget i, har været med den store løbe- og atletikklub Sparta som arrangør.

Men klubben er i krise. Corona-epidemien har ført til aflysning af det ene store løb efter det andet, og klubbens økonomi bløder.

På sin hjemmeside er Sparta selv i gang med at sælge støttebeviser for at sikre sin overlevelse - og nu får de altså en håndsrækning fra makkerparret bag Team Tvilling - Steen og Peder Mondrup. For når Team Tvilling i dag er et velkendt begreb, så hænger det uløseligt sammen med Sparta.

- Da vi var med i Ironman, så var vi jo bare Steen og Peder. Folk spurgte os, om vi nu skulle løbe en dobbelt ironman. Men nej - vi ønskede at få vores projekt udbredt - og det var svært. Så købte vi selv fem løbsvogne, og jeg mødtes med Spartas formand, Niels Jørgen Holdt - og han var enormt åben over for os - "I skal da bare komme og være med, sagde han".

En fest at være med

Hurtigt blev det en del af Spartas løb, at Team Tvilling var med. Ikke bare i form af Steen og Peder - men at flere par, hvor den ene deltager løber, og den anden sidder i en af de speacialbyggede løbsvogne.

quote Det er en fest for os, når vi er med. I højtalerne siger de "nu kommer Team Tvilling", og alle klapper

Steen Mondrup, Team Tvilling

- Det er en fest for os, når vi er med. I højtalerne siger de "nu kommer Team Tvilling, og alle klapper. Og da jeg så så Spartas opslag om, at de mangler støtte, ville jeg gøre noget. Jeg var ude og gå med hunden, og så opslaget. Jeg tænkte over det om aftenen - og det gjorde jeg stadig næste morgen. Og når man har det sådan - så skal man gøre noget, fortæller Steen Mondrup til TV2 Lorry.

Team Tvilling har bredt sig, så nu er der løbsvogne over hele landet. Og Steen Mondrup siger, at det er afgørende for dem, at den løbende del af et makkerpar ikke skal være professionel i forhold til handicappede - og man skal heller ikke være tvillinger for at være med.

- Vi sigter efter fællesskabet, siger han.

Indsamling

Han og tvillingebror Peder har aktiveret deres eget netværk for at samle penge ind til Sparta. Og på fredag tager de løbetøjet på og kaster sig ud på en tur, hvor målet er at skaffe penge fra særligt virksomheder.

Steen Mondrup opfordrer dem til at støtte med 50 kroner per kilometer, de to brødre løber på fredag.

- Formen er ikke i top, for vi har jo også ligget mere stille på grund af coronakrisen. Vi har heller ikke lagt en rute endnu - men det ligger fast, at vi starter fredag eftermiddag - formentlig ved 14-tiden. Og så løber vi så langt, som vi overhovedet kan, forklarer Steen Mondrup og nævner selv en tur fra København til Roskilde som en mulighed.

Virkomheder, der vil støtte, kan enten betale med et fast beløb per kilometer - eller bare give et bidrag. Man kan læse mere på Team Tvillings Facebook-side, og man kan også skrive til Steen på emailadressen Steen@teamtvilling.dk.

- Vi er jo ikke millionærer - så vi kan ikke bare overføre to millioner til Sparta. Hvis vi kunne, gjorde vi det. Nu prøver vi med det her i stedet, siger Steen Mondrup.

Glæde i Sparta

Sparta er Danmarks store atletik- og løbeklub - og løbsarrangør. Klubben tegner sig for store, folkelige begivenheder som DHL-stafetten, Copenhagen Marathon, Royal Run, og Copenhagen Half Marathon. Det er begivenheder, der samler tusinder og atter tusinder af deltagere - og alt sammen med samme resultat i år: Aflyst, aflyst og aflyst.

Dermed har Sparta manglet indtægter, og krisen kradser. Så tiltaget fra Team Tviling er en velkommen gave i et år, der i stedet for et velsmurt motionsløb er begyndt at ligne en ørkenvandring.

Dorte Vibjerg, der er administrerende direktør i Sparta, er lykkelig for håndsrækningen.

- Det varmer utroligt meget at folk, vi har støttet, og som har været en del af vores events, nu er med til at skabe opbakning, siger hun.

Og der er brug for støtten, siger direktøren. For Sparta er rigtig hårdt ramt af coronakrisen.

- Vi får et underskud i år, men ved ikke, hvor stort det bliver. Vi har hele tiden søgt diverse puljer og kompensation, så vi klarer os i år. Også fordi vi havde en god likvididitet. Men næste år er et problem. Det bliver svært at klare endnu en sæson uden arrangementer og uden at vide, hvilke kompensationsmuligheder, der er, forklarer Dorte Vibjerg.

60 procent af de tilmeldte til Copenhagen Half Marathon valgte at få overført deres løbsnumre til næste år. Men hvis ikke løbet kan gennemføres i 2021, så står Sparta og skal tilbagebetale store beløb.

- Det kan gå ud over vores foreningsaktiviteter. Det rammer ungdomsatletikken og eliteatletikken, siger direktøren.

quote Vi savner at lave løb. Løberne savner løbene - og det er Team Tvilling en del af

Dorte Vibjerg, administrerende direktør, Sparta.

Sparta samler penge ind via sin egen hjemmeside. Her kan folk købe støttebeviser, og Dorte Vibjerg fortæller, at folk betaler alt fra 10.000 kroner og ned til 100 kroner - beløbet afgør man selv. Og mens klubben kæmper for overlevelse - så savner både de ansatte og de frivillige en ting - de store løb.

- Vi savner at lave løb. Løberne savner løbene - og det er Team Tvilling en del af, siger Dorte Vibjerg.

DHL-stafetten - her fra Fælledparken - er bare et af de store, folkerige arrangmenter, Sparta er ekndt for.
DHL-stafetten - her fra Fælledparken - er bare et af de store, folkerige arrangmenter, Sparta er ekndt for.
Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik