Se listen: Flere kommuner halter efter med HPV-vaccine

Ishøj Kommune er bundskraberen, når det kommer til antal HPV-vaccinerede piger. Se listen og få overblikket over alle kommunerne i TV 2 Lorrys sendeområde.

Flere kommuner i Region Hovedstaden halter voldsomt efter, når det handler om andelen af unge piger, der bliver vaccineret med HPV-vaccine.

Det mener Kræftens Bekæmpelse på baggrund af tal fra Statens Serum Institut.

På landsplan er 76 procent af pigerne født i 2005 blevet vaccineret, men når man ser på tallene kommune for kommune er der steder, hvor man ligger langt under.

Ishøj Kommune er bundskraberen i hele landet, hvor kun 62 procent af pigerne er blevet færdigvaccinerede.

Overlæge: Forældre mangler viden

Andre kommuner i bunden er København, Albertslund, Brøndby og Gribskov, der alle ligger under 70 procent, mens en række andre kommuner er et lille nøk over, men stadig et godt stykke fra landsgennemsnittet.

- Når man sammenligner regionerne, så er der altså færrest, der bliver vaccineret i Region Hovedstaden, hvor man kan se, at der er flere kommuner, der har en vaccinations-tilslutning på under 70 procent, siger overlæge hos Kræftens Bekæmpelse, Janne Bigaard.

- Det er svært at sige, hvad forklaringen er på den lave tilslutning i nogle kommuner, fordi de er meget forskellige, så hver kommune ved nok bedst, hvad årsagen hos dem kan være, men jeg tror, der er rigtig mange forældre, der har brug for at vide mere om hpv-vaccinen, siger hun til TV 2 Lorry.

Hvad er HPV?

I Københavns Kommune tog man tidligere på året konsekvensen af den lave tilslutning. Derfor tilbød man alle skolernes 6. klasser at blive vaccineret, men så kom en vis coronavirus i vejen. Alle skolerne blev lukket, efter at man kun havde nået at vaccinere i tre dage, fortæller Janne Bigaard.

Hun håber, at Københavns Kommune vil fortsætte med at finde penge til at HPV-vaccinere, og at tendensen kan sprede sig til øvrige kommuner, så flere kan få vaccinen.

- Det er vigtigt at få HPV-vaccinen, fordi det er den eneste vaccine i børnevaccinations-programmet, der beskytter mod kræft, siger Janne Bigaard.

Herunder kan du se HPV-tallene for de 34 kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde.

Tallene viser andelen af piger født i 2005, der er HPV-vaccineret pr. 8. maj 2020

Landsgennemsnittet for første stik ligger på 86 %, mens landsgennemsnittet for færdigvaccineret ligger på 76 %.

I parentes ses HPV-vaccinationstilslutningen ved seneste opgørelse (8. april 2020).

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

e688273b-7a68-4555-9378-e2867f73362f-w_960

Kommune vinder pris for at opspore børn i mistrivsel

child drinks

playAlexanders idé slukker tørst i flygtningelejr: Vil sælge en halv million i 2021

20140629-134614-l-1920x1283we.jpg

playNy ”opsigtsvækkende” forskning fra Ballerup kan ændre akutberedskaber i hele verden

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere