Nyt tilbud: Gratis HPV-vaccine til skoledrenge i København

Drenge i 12-års alderen i Københavns Kommune bliver fra næste år tilbudt en gratis HPV-vaccination på deres egen skole.

Hvis man er dreng, bor i København og skal op i 6. klasse til sommer, vil man fremover blive tilbudt en gratis HPV-vaccine på sin skole.

Indtil videre har det kun været piger landet over, som siden 2009 har fået tilbudt en HPV-vaccine gennem det nationale børnevaccinationsprogram, hvis de tog en tur hos lægen.

I foråret lancerede Københavns Kommune som den første i landet så en ny forsøgsordning, hvor pigerne i stedet for et lægebesøg kunne få vaccinen på deres egen skole - både for at spare tid og motivere flere til at få vaccinen.

Fire københavnske skoler og næsten 150 piger indgik i forsøget, og til næste år bliver tilbuddet bredt ud til alle kommunens 123 skoler, hvilket koster i omegnen af tre millioner kroner. Og nu får drengene altså det samme tilbud. 

Tilbud skal nå ud til flere

HPV-vaccinens virkning er at beskytte mod HPV, som er en seksuelt overført virus, der både kan blive kronisk i nogle tilfælde og udvikle sig til kræft.

Københavns Kommune mener, at vaccinations-muligheden for børnene på deres egen skole er et supplement til de børn, som ikke kommer til lægen. Faktisk har kommunen i et stykke tid haft penge liggende til side for netop at kunne tilbyde drengene en vaccination. 

quote Det er indlysende, at drengene også skal vaccineres

Sisse Marie Welling, Sundheds- og omsorgsborgmester

- En central del af vores sundhedspolitik i København er lighed i sundhed. Derfor er vi på forkant og har sikret os, at der er plads i budgettet til at udvide vaccinationsprogrammet på skolerne til drengene, hvis man skulle blive enige om det på nationalt niveau, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) og tilføjer: 

- Det er indlysende, at drengene også skal vaccineres, særligt fordi de er smittebærerne. Og nu bliver det endnu nemmere for børn i København, da de kan få vaccinen i skoletiden fra næste skoleår.

Se vores program Skønhedslaboratoriet om HPV-vacciner herunder:

Skønhedslaboratoriet har tidligere kigget nærmere på, hvad der er op og ned med HPV-vaccinen. 

Begejstring hos Kræftens Bekæmpelse

Selve indholdet og udstyret til HPV-vaccinerne skal Københavns Kommune ikke hæfte for, da Regeringen og Dansk Folkeparti har sat tilbudet om at give drenge en gratis HPV-vaccination på finansloven for 2019.  Det er dermed kun udgiften ved at tilbyde vaccineringen på skolerne, som kommunen skal betale. 

Tidligere har HPV-vaccinen været omdrejningspunktet for en stor mediedebat, da TV 2 i en udsendelse rapporterede om, at vaccinen havde en stor skadelig effekt på unge piger. Dette har efterfølgende betydet, at danske unge i dag er de mindst vaccinerede i Norden. Hos Kræftens Bekæmpelse som også tidligere har kritiseret mediedækningen, er de glade for, at drenge nu også tilbydes HPV-vaccinen. 

- Det er en rigtig god idé at tilbyde drenge en gratis HPV-vaccine, da vi lige nu ser en stigning i HPV-relaterede kræftformer. Og det er selvfølgelig den afgørende grund til, at vi glæder os over det, fordi det forhindrer drengene i at få kræft, siger Janne Villemoes Bigaard, Overlæge i Kræftens Bekæmpelse. 

Skal rettes mod drengene 

Overlæge Janne Villemoes Bigaard er dog godt klar over, at der nu ligger en udfordring omkring at få informationen ud til drenge og forældre, når vaccinen tilbydes til næste år. I første omgang har Sundhedsstyrelsen i den forbindelse fået penge til en ny indsats, som Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse også kommer til at indgå i. 

- Vi er en del af en kampagne, der hedder "Stop HPV, Stop Livmoderhalskræft", og som det lyder, er den selvfølgelig rettet mod pigerne. Nu skal vi have lavet et nyt udtryk i kampagnen, så drengene også bliver fanget af vores budskab. Det bliver spændene at se, hvor drengene befinder sig henne i debatten, og det bliver også en udfordring, men ikke desto mindre vigtigt, at få åbnet øjnene op hos forældrene. 

Københavns Kommunes tilbud træder i kraft ved næste skoleår, og gælder alle skoler i kommunen. HPV-vaccinen tilbydes lige nu til alle piger i 6. klasse, idet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år. Dette er for at sikre, at vaccination sker inden seksuel debut. Sundhedsstyrelsen er i øjeblikket i gang med at vurdere, om dette også skal udvides til at gælde drenge.  

Fakta om HPV-vaccinen

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

e688273b-7a68-4555-9378-e2867f73362f-w_960

Kommune vinder pris for at opspore børn i mistrivsel

child drinks

playAlexanders idé slukker tørst i flygtningelejr: Vil sælge en halv million i 2021

20140629-134614-l-1920x1283we.jpg

playNy ”opsigtsvækkende” forskning fra Ballerup kan ændre akutberedskaber i hele verden

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere