Så mange bliver nødpasset: “Skulle vi ikke drosle ned, så forældrene kan overleve?"

Omkring 10 procent af eleverne i de små klasser bliver nødpasset i fire forskellige kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde.

Efter endt juleferie plejer det at myldre med nytårsfriske elever på landets skoler - men i år er der næsten tomt.

Corona-restriktioner betyder, at alle elever skal fjernundervises frem til 17. januar, medmindre forældre benytter sig af muligheden for et nyt udvidet tilbud om nødpasning.

Ordningen gælder ikke længere kun for forældre med samfundskritiske job, men omfatter nu også forældre, der har behov for pasning for at kunne varetage deres job i den private eller offentlige sektor.

Og det sker i nogen grad.

I TV 2 Lorrys sendeområde tegner der sig således et billede af, at omkring 10 procent af eleverne i 0.-4. klasse bliver nødpasset i fire kommuner. Det viser en rundringning.

"Lad os drosle ned"

I København oplyser skoleleder på Tove Ditlevsens Skole, Jeanne Jacobsen, at der mandag er 26 elever i 0.-4. klasse, der bliver nødpasset på skolen. Det svarer til omkring fem procent.

- Men der er mange forældre med kreative job her på Vesterbro, og de kan være hjemme med deres børn. Mit bud er, at der er omkring 30-40 elever på københavnske skoler med omkring 1000 elever, der bliver nødpasset, siger Jeanne Jacobsen, der også er Skolederforeningens lokalformand i Københavns Kommune.

quote Vi bør diskutere, om ikke vi skulle drosle lidt ned, så familierne kan overleve. Der er ingen børn, der tager skade af at miste 14 dages undervisning

Jeanne Jacobsen, Tove Ditlevsens Skole på Vesterbro


Mens lærerne på Tove Ditlevsens Skole går til opgaven med gejst og gode erfaringer fra sidste års nedlukning, tænker Jeanne Jacobsen mere på forældre, der skal assistere børn fra de mindre klasser med fjernundervisning, mens de selv forsøger at arbejde.

- Vi bør diskutere, om ikke vi skulle drosle lidt ned, så familierne kan overleve. Der er ingen børn, der tager skade af at miste 14 dages undervisning, siger Jeanne Jacobsen til TV 2 Lorry.

Børn i de helt små klasser bliver ikke fjernundervist, siger hun, men her har forældrene i stedet fået en ugeplan fra lærerne, som de skal følge.

Svært at have børn hjemme

I Gladsaxe Kommune vurderer formand Skolelederforeningens lokalafdeling og skoleleder på Søborg Skole, Johan Rønne, at omkring 10 procent af kommunens elever bliver nødpasset.

Han forventer, at 20 ud af 200 elever i 0.-4. klasse på Søborg Skole i denne uge vil blive nødpasset.

- Vi kan trække på gode gode erfaringer fra tidligere, og så skal vi som skoleledelse identificere de elever, der har sværere ved at indgå i den digitale struktur, siger Johan Rønne.

På Sophienborgskolen i Hillerød bliver 15 procent af eleverne i 0.-3. klasse nødpasset mandag, mens 28 elever fra forskellige årgange følger fjernundervisning på selve skolen.

Viceskoleleder Annette Otto, der også er formand for Skolelederforeningens lokalafdeling i Hillerød Kommune, forventer, at op mod 20 procent af eleverne i de små klasser vil blive nødpasset på skolen.

quote Samtidig har forældrene også erfaringer fra sidst, og de fandt ud af, at det er svært at passe et hjemmearbejde, mens man underviser

Annette Otto, Sophienborgskolen i Hillerød

- I foråret var meldingen fra Christiansborg, at nødpasning var nød-nødpasning, men nu er der flere, der kan bruge ordningen. Samtidig har forældrene også erfaringer fra sidst, og de fandt ud af, at det er svært at passe et hjemmearbejde, mens man underviser, siger Annette Otto.

Hun siger også, at der har været travlt på skolelederkontorerne i juleferien for at være klar til skolestart i det nye år.

1. klasse på Teams

Også på Virum Skole i Lyngby-Taarbæk Kommune er feriedagene taget i brug for at være klar til fjernundervisning og nødpasning i det nye år.

Skolelder Gitte Rasmussen oplyser, at 21 ud af godt 500 elever i 0.-4. klasse bliver nødpasset mandag.

På et møde med kommunens øvrige skoleledere mandag tegnede der sig et billede af, at omkring 20 til 25 elever på hver skole blev nødpasset. Flere af skolerne har dobbelt så mange elever som Virum Skole, så også her er det godt 10 procent af de mindste elever, der bliver nødpasset.

- Vi er i dag og de næste par dage i gang med at skaffe os overblik over, hvor mange sårbare børn, der har brug undervisning i nogle rammer, vi kan skabe på skolen. Så vi kommer til at ringe rundt til nogle forældre og spørge, om ikke de vil benytte dem, siger Gitte Rasmussen, der også er formand for den lokale skolelederforening.

På Virum Skole er det kun 0. klasserne, der ikke får fjernundervisning. 1. klasserne bliver således undervist ved hjælp af Microsoft Teams, og det går faktisk godt, lyder det.

- Vi har for længe siden lavet en plan for, hvad vi skulle gøre, hvis vi skulle fjernundervise igen. Vi har trænet det med de små, mens de var i skole, ligesom mange klasser allerede har været hjemsendt på grund af coronasmitte, siger Gitte Rasmussen.

Kravet om fjernundervisning gælder indtil videre frem til 17. januar. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik