Mulighed for differentieret åbning mellem landsdele i fase tre

Over halvdelen af de indlagte med covid-19 ligger på hospitaler på Sjælland og øerne. I genåbningens fase tre åbner partierne op for muligheden for en differentieret åbning mellem landsdelene.

Regeringen og Folketingets partier er blevet enige om en aftale om fase tre af genåbningen af Danmark, der vil træde i kraft den 8. juni, hvis smitteforholdene tillader det.

Heri åbner man op for muligheden for en differentieret genåbning mellem landsdelene.

I Danmark er der lige nu 199 indlagt på intensivafdelinger smittet med coronavirus. 158 af dem er indlagt på Sjælland og øerne - og primært i Region Hovedstaden.

I aftalen står der, at der ved "faseovergange er grundlag for at drøfte, om åbningen kan differentieres mellem landsdelene".

Her står der, at det blandt andet kunne være åbningen af den offentlige sektor, der er en del af genåbningens fase tre, men kun den del, der er "særligt udsat for sagspukler".

Få overblik over aftalen her.

Kun to kommuner på Sjælland, Stevns og Dragør, har ikke haft en smittet person de sidste syv dage. 

 Statsministeren var ikke vild med idéen

Flere kommuner har tidligere peget på, en differentieret genåbning af Danmark, ville være en god idé.

I slutingen af april skrev Jyllands-Posten, at kommuner som Tønder, Fanø og Haderslev, der dengang ikke havde haft nogle smittetilfælde i over en uge, gerne gerne ville åbne hurtigere op.

Mette Frederiksen sagde den 6. april, at hun ikke var vild med idéen om at lave en differentieret åbning mellem landsdelene.

- Vi kan se i andre lande, at man laver en regional åbning, og at der dermed kan være forskel på, hvilke landsdele der kan få lov at åbne. Det er lande, der har en større geografi end os, derfor skal vi tænke os om. Jeg afviser ikke, at vi kan gøre noget regionalt, men det er vigtigt at huske, at man kan komme på tværs af vores land i løbet af tre-fire timer, sagde Mette Frederiksen.

Mere åbnes op i fase tre

I fase to åbner man blandt andet op for efterskoler, de ældste elever, detailhandel, storcentre og restauranter.

I fase tre indgår, at man vil hæve forsamlingsforbuddet til 30-50 personer, og man vil genåbne kulturinstitutioner, højskoler, indendørs idræts- og foreningsliv og zoologiske haver. 

Genåbningen af Danmark afhænger af, at epidemien kan holdes på et kontrolleret niveau.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) i en meddelelse.

- Åbningen skal fortsat ske på en kontrolleret og forsvarlig måde. Vi skal udbrede brugen af værnemidler, og mange flere danskere skal testes. Partierne er enige om, at hvis genåbningen fører til, at corona-epidemien blusser op, så kan planen for genåbning fraviges, så vi skruer ned for tempoet i vores plan, siger hun i en meddelelse.