Justitsminister vil bygge et nyt arresthus – men flere kommuner kan ikke finde plads

Justitsministeren har rakt ud til ni københavnske omegnskommuner for at placere et nyt arresthus. Men flere kan ikke finde arealer, der opfylder de ønskede kriterier. Det viser en rundspørge foretaget af TV 2 Lorry.

Arresterne omkring København er for gamle og utidssvarende.

Derfor er justitsministeren, Nick Hækkerup (S), og Kriminalforsorgen på udkig efter en grund, hvor man kan bygge en ny arrest i området.

Tilbage i februar skrev ministeren et brev til borgmestrene i de ni københavnske omegnskommuner Albertslund, Ballerup, Brøndby, Glostrup, Køge, Lejre, Roskilde, Solrød og Vallensbæk.

I brevet anmodede ministeren de ni borgmestre om at bede hver sin forvaltning om "at sende oplysninger om arealer, der kunne være egnede til formålet, til Kriminalforsorgen”, skriver Nick Hækkerup i brevet, som TV 2 Lorry har set.

Nu viser en rundspørge, som TV 2 Lorry har foretaget, at flere kommuner har svaret, at de ikke har plads til et arresthus, der lever op til de opstillede kriterier, i deres kommuner.

Det gælder Albertslund -, Ballerup -, Brøndby - , Glostrup -, Køge - og Vallensbæk Kommune.

Roskilde Kommune oplyser til TV 2 Lorry, at kommunen har været dialog med ministeriet, om hvorvidt der er en egnet placering, men kan ikke oplyse yderligere på nuværende tidspunkt.

I Lejre Kommune er sagen på dagsordenen i Økonomiudvalget.

Her skal udvalget onsdag beslutte ”om en mulig placering i området øst for Torkilstrup skal meldes ind til kriminalforsorgen, som muligt område til nyt områdearresthus.”

Tirsdag eftermiddag er Solrød Kommune endnu ikke vendt tilbage på TV 2 Lorrys forespørgsel. 

TV 2 Lorry har spurgt kommunerne, om de udelukkende har undersøgt mulighederne for at bygge et arresthus på kommunalejet jord eller også privatejet jord.

Albertslund Kommune og Glostrup Kommune bekræfter, at det har været tilfældet, mens det ved artiklens udgivelse ikke har været muligt at få et svar på det spørgsmål fra de øvrige kommuner.

Skal leve op til specifikke krav

Med det oprindelige brev var der vedlagt et bilag fra Kriminalforsorgen med informationer om, hvilke krav der stilles til arealet.

I bilaget, som TV 2 Lorry er i besiddelse af, fremgår det, at der bliver tale om et statsligt byggeri, som vil beskæftige mere end 200 ansatte i mange forskellige faggrupper.

Området, der skal bygges på, skal - ifølge bilaget - leve op til en række krav. Selve grunden skal være mellem 20 og 25 hektar, hvoraf det forventes, at der bliver bygget på cirka 15 til 20 hektar.

Det fremgår af bilaget, at resten vil blive brugt som udearealer, perimetersikring og sikkerhedszoner.

Forskellen på arresthus og fængsel

Områdearresthuset skal være centralt placeret i forhold til infrastruktur, herunder det sjællandske motorvejsnet og desuden have afstand til bymæssig bebyggelse.

Flere af kommunerne oplyser, at det er kravet til arealets størrelse, der blandt andet spænder ben for, at man kan tilbyde en placering. 

Det gælder blandt andet i Glostrup Kommune.

- Vi har undersøgt muligheden for en placering i Glostrup Kommune, men må - da Glostrup Kommune er en fuldt udbygget kommune - desværre konstatere, at der ikke er ledige arealer til rådighed af den størrelse, som et områdearresthus kræver, oplyser kommunen til TV 2 Lorry.

Det er ikke første gang, at Kriminalforsorgen forsøger at få bygget et nyt arresthus til hovedstadsområdet. Sidste år vakte det stor debat, da det kom frem, at byrådet i Egedal Kommune var i dialog med Kriminalforsorgen om at etablere et arresthus i kommunen.

Det fik 1114 borgere til at skrive under på, at de ikke ønskede, at de ikke støttede planerne om, at området Kildedal Nord skulle anvendes til at huse et arresthus.

Se eller gense indslaget nedenfor.

Byrådet er i dialog med Kriminalforsorgen om at etablere et arresthus i kommunen, og det har skabt stor utilfredshed blandt nogle borgere