Forskningsprojekt søger dialekter: "Nordsjællandsk er en af de mest diverse ting indenfor sprog"

Et nyt forskningsprojekt søger nordsjællændere, der har lyst til at optage dem selv, når de taler. Projektet undersøger nemlig Danmarks dialekter, og nordsjællændere er stærkt underrepræsenterede.

Når det kommer til dialekter, så rummer Nordsjælland alt godt fra havet, og sprogmæssigt er området faktisk et af de mest diverse steder i landet.

Det mener Michael Ejstrup, der sammen med formidlergruppen MegaNørd har skabt et projekt og en dertilhørende hjemmeside, der hedder Som Man Siger, der indsamler stemmer fra hele landet.

quote Talesproget er jo en del af kulturarven. Vi skal have det til eftertiden, så man om mange år kan lytte og sige: 'Hold da fast, talte de virkelig sådan dengang?'

Sprogforsker Michael Ejstrup

Og projektet har allerede fået mange stemmer tilsendt fra mennesker fra hele landet, men repræsentanter fra et geografisk område udebliver - Nordsjælland.

Derfor efterlyser Michael Ejstrup nu mennesker fra Nordsjælland, der har lyst til at indspille deres stemmer til sprogforskerens dialektkort.

- Jeg vil gerne høre nogle mennesker fra Nordsjællland. Nordsjælland og København er voldsomt repræsenterede i forhold til befolkningsmængde, men ikke lige så repræsenteret i projektet, så det vil vi gerne have til at passe sammen, siger Michael Ejstrup.

- Nordsjællandsk er en af de mest diverse ting, vi har indenfor sprog. Vi har jo dem, der bor i postnumre, der starter med 2, efterfulgt af 8 eller 9 efter. De har et sprog, hvor vi tit kan finde noget altmodisch (gammeldags red.). Og hvis vi tager andre steder, har de meget sjællandske træk. Det er eksempelvis Gilleleje og Hundested.

Michael Ejstrup indsamler sammen med MegaNørd optagelser af dialekter fra hele landet, men især Nordsjælland er fortsat underrepræsenteret.
Michael Ejstrup indsamler sammen med MegaNørd optagelser af dialekter fra hele landet, men især Nordsjælland er fortsat underrepræsenteret.
Foto: Som Man Siger/Presse

Modermålets mangfoldighed

Som Man Siger sætter fokus på vores modersmåls mangfoldighed ved at indsamle optagelser af almindelige danskere, som de taler til daglig, og samle det i et online talesprogsbibliotek.

Meningen er at indsamle talesproget til gavn for eftertiden:

- Talesproget er jo en del af kulturarven. Vi skal have det til eftertiden, så man om mange år kan lytte og sige: 'Hold da fast, talte de virkelig sådan dengang?' Lidt ligesom, når vi i dag ser Sonja fra Saxogade og Otto Leisner. Sproget flytter på sig hele tiden, siger Michael Ejstrup.

Projektet, mener Michael Ejstrup, kan, udover at formidle danskernes dialekter og talesprog, ruske godt og grundigt op i danskernes fordomme ved at give et indblik i sproget, som det lyder andre steder i landet.

- Det er både sundt og nærende for vores fælles forståelse af hinanden og vores kultur at få indblik i de andres sprog. Et sprog, der gemmer på masser af indsigt i, hvem vi er, og hvor vi kan komme hen sammen, siger Michael Ejstrup.

Har du fået lyst til at hjælpe med at sætte fokus på det danske talesprog, så skal du blot klikke dig ind på hjemmesiden, Som Man Siger, og optage din stemme.

Kort om Som Man Siger

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre_ Motocross

playLaura er danmarksmester i motocross - nu forbereder hun sig på næste svære skridt

def_thumb,50_percent

playOplev naturen: Lav vild mad med spiselige planter

Bjarne Reuter

Disse 10 modtager flest bibliotekspenge: Brønshøj-forfatter indtager førsteplads

20190718-201441-L-1920x1280we

Ny festival i København vil byde 30.000 gæster velkommen til sommer

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere