Efterlysning: Hjælp TV 2 Lorry med at redde dialekterne

Hjælp TV 2 Lorry med at indsamle områdets dialekter før det er for sent.

De danske dialekter er ved at forsvinde.

Uddø.

De bliver langsomt udvandet af hverdagssproget og fordufter helt.

Og dét er en stor skam, mener sprogforsker Michael Ejstrup. 

- Vi skal være stolte af vores sprogtone. Af vores dialekt. 

- Det er med til at tegne et billede af, hvem vi er. Vi kan ikke komme uden om, at vi som faktum kommer et sted fra, og det kan man ofte høre på vores sprog. Det synes jeg personligt er en god ting, og det skal man være glad for. Det er bestemt ikke noget at skamme sig over, siger Michael Ejstrup til TV 2 Lorry. 

Den jyske dialekt er måske den, der mest ihærdigt og stædigt hager sig fast, når vi danskere åbner munden. Men også her på Sjælland, både nordpå, nede på Stevnstippen og i Storkøbenhavn, har vi vores særegne måde at udtale bestemte ord på eller et særligt tempo, hvis man lytter rigtig efter. Og dét vil vi på TV 2 Lorry gerne sætte fokus på og være med til at redde, inden det er for sent. 

quote Stoltheden skal tilbage ved dialekten

Michael Ejstrup, sprogforsker

- Der er to hovedstrømninger i TV 2 Lorrys område. Noget sjællandsk og noget østersømål. I København, på Amager og i Dragør er man præget af østersømålet. Der har man det, man kalder omliggertonen. Den kan især høres, når folk derfra taler engelsk.

- Den sjællandske sprogtone er blevet jævnet meget ud. Den har det, som hedder stød – det lyder som om det er lidt kraftigere. Man siger ”haa-ar”, ”måå-å” og "telefo-en". Men den er blevet meget påvirket af københavnerne, så den er ikke så tydelig mere. Det har meget med infrastruktur at gøre. De områder af Sjælland, hvor S-tog og motorveje går lige til døren har fået udvandet deres dialekt, fordi københavnerne er flyttet derud, efterhånden som der ikke var mere plads i hovedstaden, siger Michael Ejstrup og bedyrer:

- Man skal op til Græsted og Hundested for et finde et sjællandsk i en mere uforfalsket udgave. 

Stoltheden skal tilbage ved dialekterne.

Derfor vil vi på TV 2 Lorry sætte fokus på de temmelig mange dialekter, vi har her i vores område. Og til det skal vi bruge din hjælp. 

Kender du en med en god dialekt?

Kan du høre forskel på, om en person kommer fra Hellerup eller Hundested? Fra Roskilde eller Albertslund? Fra København eller Køge?

Kan du det, og kender du en mand eller kvinde, der taler den mest skønne og egnsbestemte dialekt fra for eksempel Dragør, Charlottenlund, Stevns, Brøndby, Frederikssund eller Helsingør, skal du straks kontakte os. 

quote Man skal op til Græsted og Hundested for et finde et sjællandsk i en mere uforfalsket udgave.

Michael Ejstrup, sprogforsker

Det kan du gøre på chge@tv2lorry.dk. Og gør det hellere i dag end i morgen.

- Vi har haft en tendens til at se ned på alt andet end det københavnske. Og det kan kun lade sig gøre, fordi folk, som ikke kommer fra København, har ladet sig undertrykke. Og det trænger vi til at få rusket op i. Vi er forskellige, og vi taler forskelligt, afrunder Michael Ejstrup: 

- Stoltheden skal tilbage ved dialekten. Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Livsstil

Rødt-flag-Amager-Strand_ny

playEr du vinterbader? Hold øje med røde flag og lamper ved strande

Dialektkort

Efterlysning: Hjælp TV 2 Lorry med at redde dialekterne

coronavirus covid grafik ny mutation

Se, hvor du står i vaccinekøen

Daniels Driveby - Wissam marengs

playBagedyst-dronning Wissam: Ishøj har det hele

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere