Fødevarestyrelsen advarer mod at spise skraldemad

Fødevarestyrelsen advarer mod at spise mad, man har taget fra et supermarkeds container.

Tomater, blomkål, ænder, skinke og to uåbnede juice.

Supermarkedets containere kan være fyldt med mad, som nogen kan være fristende af at tage med hjem og spise.

Men det er ikke helt ufarligt at lade sig friste af det gratis skraldemad, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

- Når maden er smidt ud, er det fordi, der er nogen, der har vurderet, at det ikke længere er egnet til at blive spist. Det kan der være alle mulige grunde til, som man ikke kender, når man skralder. Vores anbefaling er derfor: lad være, siger Ulrick Pinstrup, der er sektionsleder hos Fødevarestyrelsen.

Ulovlige giftstoffer og norovirus

Der kan være mange ting galt med maden, selvom det umiddelbart ikker er til at se, siger Ulrich Pinstrup.

Maden kan blandt andet være fyldt med bakterien listeria, der kan give diarré, eller det kan være fyldt med glasskår, metal eller insekter.

- Maden kan se helt normal ud, men det kan vise sig, at der for eksempel salmonella eller andre bakterier i. Det kan også være under fordærv eller smidt ud, fordi der er spildt rengøringsmiddel på det, eller det kan indeholde et ikke-deklareret allergen, siger Ulrich Pinstrup.

Der har flere gange været tilfælde, hvor mad har været dårligt, uden det kunne ses, oplyser Fødevarestyrelsen.

I 2017 fandt man insektmidlet Fipronil, der blandt andet bruges mod lus og lopper, i æg. I 2016 blev den meget smitsomme norovirus fundet i salat.

Der findes dog ingen tal på, hvor mange personer der skralder eller hvor mange, der bliver syge af at have indtaget skraldet mad. 

Skralder: Jeg googler varerne, hvis det virker mystisk

En af dem, der engang imellem spiser noget af den mad, som supermarkederne har kasseret, er 28-årige Adam Laugesen. Han er godt klar over, hvilke risici der kan være ved at skralde. 

- Det er jo ikke noget, som jeg ikke vidste i forvejen. Der er nogle risici forbindet med at skralde. Men når Fødevarestyrelsen nævner de forskellie ting, kan jeg godt mærke, at jeg lige tænker "ups", det er også rigtigt, siger Adam. 

Fødevarestyrelsens opfordring vil dog ikke ændre på Adam Laugesens vaner, siger han. 

- Det er ikke sådan, at det påvirker, om jeg gør det eller ej, siger Adam Laugesen. 

Adam Laugesen tager også sine forholdsregler for at undgå dårlig mad. 

- Hvis der for eksempel er giftstoffer i, er det typisk sådan, at der ligger helt vildt meget af det i samme container. Hvis der er rigtig mange varer, eller hvis datoen ikke er udløbet, så googler jeg det, når jeg kommer hjem, for det er da lidt suspekt, siger han. 

Det har den erfarne skralder tidligere gjort. Engang fandt han en hel container fyldt med babyservietter. En googlesøgning viste, at de var blevet tilbagekaldt, fordi der var noget i dem, der ikke burde være. 

Men det skræmmer ikke Adam Laugesen. 

- Jeg vil sige, jeg er meget mere opmærksom end forbrugeren. Risikoen for mig er jo lige så stor, som hvis jeg havde købt varerne i butikken, inden de var blevet tilbagekaldt, siger Adam Laugesen. 

Godt med en advarsel

Selvom Adam Laugesen fortsat vil finde noget af sin mad i supermarkedernes containere, synes han, det er godt, at Fødevarestyrelsen kommer med en advarsel.

- Jeg synes, det er fint, de gør opmærksom på de risici, der er i det. Det er også godt, de skaber opmærksomhed omkring madspil, for det er et kæmpestort problem. Det mad skal jo ikke ligge i skraldespandene i første omgang, siger han. ​​​​​​

Adam Laugesen har skraldet siden 2013 og har, ifølge ham selv, aldrig været syg på grund af skraldet mad.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik