Flere kommuner vil genåbne genbrugspladser: "Hellere i dag end i morgen"

Flere borgmestre i hovedstadsområdet arbejder sammen om at få åbnet genbrugspladserne, så private kan komme af med deres affald. Det samme gør KL, og en åbning kan være på trapperne.

De fleste genbrugspladser i landet blev lukket ned sammen med resten af Danmark tidligere på måneden.

Men nu vil Køges borgmester Marie Stærke (S) og flere andre borgmestre i hovedstadsområdet have genåbnet kommunernes genbrugspladser for private.

- Vi får mange henvendelser fra borgere, der oplever det som et problem, at de ikke kan komme af med deres affald. Vejret er godt, og folk går derhjemme og rydder op eller skal flytte, og det skaber storskrald, som de ikke kan komme af med, siger Marie Stærke.

En række kommuner i affaldssamarbejdet ARGO mødes derfor i dag fredag for at finde ud af, om genbrugspladserne kan åbnes på en forsvarlig måde for private.

Problemet er blandt andet, at kommunernes medarbejdere oplever, at flere og flere i stedet stiller deres affald på gader og smider det i naturen.

quote Jeg er helt overbevist om, at det sker, men ikke præcist hvornår. Hellere i dag end i morgen. 

Marie Stærke, Borgmester, Køge (Soc.dem.)

- Borgerne smider affald andre steder, og vores folk kan så bruge kræfter på at samle det sammen. Så det er problem, siger Køges borgmester, Marie Stærke (S), til TV 2 Lorry.

Køge Kommune driver affaldsselskabet ARGO sammen med en række nabokommuner, blandt Roskilde, Greve, Solrød, Lejre og Stevns.

De mødes fredag for at planlægge, hvordan en åbning af kommunernes genbrugspladser kan ske koordineret og samlet, så borgerne ikke kører afsted med fyldte trailere mod nogle få åbne genbrugspladser.

- Jeg er helt overbevist om, at det sker, men ikke præcist hvornår. Hellere i dag end i morgen. Jeg håber selvfølgelig, at genbrugspladserne kan åbne før påske, siger Marie Stærke.

På sikker og forsvarlig vis

I Køge har borgmesteren opbakning fra et enigt økonomiudvalg, der har sat forvaltningen til at se på, hvordan genbrugspladserne kan åbne på en sikker og forsvarlig måde. Det fortæller gruppeformand for Venstre, Ken Kristensen.

- Jeg har stor tillid til borgerne, der på eksemplarisk vis for langt de flestes vedkommende har vist, at de godt kan følge de retningslinier, der udstikkes for at undgå corona-smitte. Hvis det så viser sig, at folk ikke kan håndtere at holde afstand, så lukker vi pladserne igen, siger Ken Kristensen.

Både Venstres leder i Køge og byens socialdemokratiske borgmester understreger, at en åbning af genbrugspladserne skal ske, uden at der er smitterisiko for hverken borgere eller medarbejdere på genbrugspladsen. Men de mener begge, at det bør kunne lade sig gøre.

Også i Stevns Kommune håber borgmester Anette Mortensen (V), at man kan finde frem til en sikker måde at åbne genbrugspladserne på.

quote Vi er jo også ude at købe ind og holder afstand her, så mon ikke også, vi kan finde måder at gøre det på genbrugspladsen.

Anette Mortensen, borgmester, Stevns (V)

- Vi er jo også ude at købe ind og holder afstand her, så mon ikke også, vi kan finde måder at gøre det på på genbrugspladserne. Måske kan man lukke nogle stykker ind ad gangen, siger hun.

Greves borgmester Pernille Beckmann (V) mener også, at det burde kunne lade sig gøre at finde en måde at åbne genbrugspladserne på.

quote Det er svært at forstå, at der ikke kan findes en løsning.

Pernille Beckmann, borgmester, Greve (V)

- Det er svært at forstå, at der ikke kan findes en løsning. Det må være muligt at lave retningslinjer for, hvordan genbrugsstationer kan afvikle en nøddrift på forsvarlig vis. Om det så er korte åbningstider, adgangsbegrænsning, max to ad gange elller lignende. Påsken nærmer sig, og problemet er accelererende, skrev Pernille Beckmann torsdag i et opslag på sin facebook-profil.

I Silkeborg kan borgerne frit køre på genbrugspladsen 

Borgere i hovedstadsområdet har siden lukningen af genbrugspladserne kunne kigge misundeligt mod Silkeborg, hvor genbrugspladserne er forblevet åbne for privates affald.

Det skyldes, at affaldsselskabet her ikke er kommunalt ejet, men et aktieselskab og at selskabet behøver derfor ikke at rette sig efter Kommunernes Landsforenings anvisninger om at holde genbrugspladserne lukket for private.

Anvisningen fra KL bygger på, at genbrugspladser ikke skal regnes som såkaldt kritisk infrastruktur, der skal holdes åbne.

quote Når det kommer til retningslinjer, så skal logikken være til stede, og lige nu bliver folk bedt om at blive hjemme, men er ved at få for meget affald her.

Marie Stærke, borgmester, Køge (Soc.dem.)

En anvisning som alle kommuner i hovedstadsområdet har valgt at følge, men som borgmestre altså nu stiller spørgsmål ved.

Er I ikke med til at sende tvetydige signaler om, at de retningslinjer, der bliver udstukket om covid-19, er til diskussion?

- Jo, det har også været min bekymring, og det er dilemmafyldt for tiden, lyder det fra Køges borgmester, Marie Stærke, der fortsætter:

- Men når det kommer til retningslinjer, så skal logikken være til stede, og lige nu bliver folk bedt om at blive hjemme, men er ved at få for meget affald her, som de skal kunne komme af med, siger Køges borgmester om sine overvejelser.

KL: Håber på beslutning inden weekenden

Blandt andet Greves borgmester sender nu en appel til KL om at finde en løsning på problemet, og i følge KL's direktør, Laila Kildegaard, så er man opmærksom på problemet.

- Vi har i første omgang ikke vurderet det som en samfundsbærende funktion at holde genbrugspladserne åbne. Men vi ser, at affald bliver sat det forkerte steder, og blandt andet derfor har vi valgt at tage anbefalingen op til vurdering igen, fortæller Laila Kildegaard.

quote Vi håber, at vi inden weekenden kan få truffet en beslutning, om vi skal åbne for genbrugspladserne eller ikke.

Laila Kildegaard, direktør, Kommunernes Landsforening

KL har nu rettet henvendelse til politiet og sundhedsmyndighederne for at høre, om der findes en forsvarlig måde at åbne genbrugspladserne på.

- Vi træffer beslutningen i tæt samarbejde med politi og sundhedsmyndighederne, og hvis vi vælger at åbne for genbrugspladser, så skal det ske fuldt forsvarligt for borgerne og medarbejderne på genbrugspladserne, lyder det fra Laila Kildegaard. 

Hun tror på en hurtig afklaring af, om KL vil ændre deres corona-anbefalinger til kommunerne om at holde genbrugspladserne lukket for private.

- Vi håber, at vi inden weekenden kan få truffet en beslutning, om vi skal åbne for genbrugspladserne eller ikke.

quote En fuld åbning vil kunne begrænse smitterisikoen mest, fordi folk så kan komme på mange forskellige tidspunkter.

Laila Kildegaard, direktør, Kommunernes Landsforening

Laila Kildegaard understreger også at et koordineret samarbejde mellem kommunerne er den mest forsvarlige måde at åbne genbrugspladserne for private.

- Det er med god grund, at vi arbejder på at finde en fælles løsning på tværs af landet og kommunerne. En fuld åbning vil kunne begrænse smitterisikoen mest, fordi folk så kan komme på mange forskellige tidspunkter. Men hvordan vi gør det bedst, det er noget, vi i så fald aftaler med sundhedsmyndighederne, siger hun.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Corna vaccine hætteglas

To regioner kæmper for at undgå spild af vacciner - på hver deres måde

senfølger(2)

playEfter mere end 10 måneder med senfølger: Nu kan Christina endelig dyrke motion igen

default_thumb

playHusker du Erwin og Anne? Nu må de igen aflyse deres kærlighedsfest

steen andersen

playSteen frygter fodbold-EM uden tilskuere: "Det er som en lagkage uden flødeskum"

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere