Borgmester-opråb om coronalukkede genbrugspladser: Kommer vi til at drukne i affald?

Der arbejdes i øjeblikket på en fælles løsning på landets coronalukkede genbrugsstationer. Alt imens hober skraldet sig op i Greve, lyder det fra borgmesteren.

Arkivfoto fra en af landets mange genbrugsstationer, som lige nu er lukket for at forhindre smitte med coronavirus. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

- Kommer vi til at drukne i affald?

Sådan spørger Greves borgmester Pernille Beckmann (V) i et opslag på Facebook, hvor hun efterlyser en løsning på landets coronalukkede genbrugspladser.

Genbrugspladserne er som bekendt ikke på listen over kritiske funktioner, og derfor er de lukket ned i hele Danmark.

Men i Greve er situationen ligefrem kritisk, mener borgmesteren.

Læs også Opråb fra genbrugspladsen: "Behold nu jeres affald derhjemme"

Her er det nemlig ikke kun hjemme i folks haver og garager, at affaldet hober sig op.

- Virkeligheden herude er, at affald hober sig op. Jeg kan se, at der smides affald i grøfter, i skove, på stranden osv. Det har hurtigt store konsekvenser for naturen og dyrelivet.

- Det er svært at forstå, at der ikke kan findes en løsning. Det må være muligt at lave retningslinjer for, hvordan genbrugsstationer kan afvikle en nøddrift på forsvarlig vis, skriver .

Men måske kan en løsning snart være på vej.

Affaldsselskaber samarbejder om landsdækkende løsning

Torsdag eftermiddag mødtes samtlige affaldsselskaber på hele Sjælland inklusive Nordsjælland og hovedstadsområdet for at finde en løsning for en åbning af alle de coronalukkede genbrugspladser

Det oplyser Yvonne Amskov, som er udviklingschef i Vestforbrænding og har ansvar for affaldsordninger og samarbejde mellem kommuner.

Læs også Affald eller guld: Nyt genbrugscenter sælger brædder, stuk og lamper

Mødet var blot et af flere møder omkring borgernes manglende adgang til genbrugspladserne. Onsdag holdt alle 50-60 affaldsselskaber i landet og deres brancheforeninger såldes også et fælles møde på Skype.

- Vi vil rigtig gerne have en ensartet, landsdækkende løsning, hvor der bliver meldt nogle klare retningslinjer ud, så alle (affaldsselskaber, red.) kan gøre det samme. Det vil være det mest hensigtsmæssige for alle parter – herunder også borgerne. De synes jo, det er træls, at de ikke kan komme af med deres affald til genbrugsstationerne, siger Yvonne Amsko, som går og venter i spænding på, hvad der kommer af udmeldinger fra Kommunernes Landsforening og DAF (Dansk Affaldsforening).

Fakta om Vestforbrænding 

Vestforbrænding er det størst kommunalt ejede affaldsselskab i Danmark. 

 

19 kommuner i hovedstadsområdet og Nordsjælland ejer selskabet, hvis største enkeltaktivitet er et stort forbrændingsanlæg i Ejby ved Glostrup.

 

Vestforbrænding råder over 24 genbrugsstationer.

Vestforbrændings genbrugsstationer har siden den 13. marts været lukkede, men dog åbne for erhvervsaffald på hverdage.

Lukningen skete i kølvandet på statsministerens beslutning den 11. marts om, at alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, skulle hjem fra arbejde i 14 dage. En beslutning, som efterfølgende er blevet forlænget frem til den 13. april, som falder på anden påskedag.

Påsken nærmer sig og problemet er accelererende

Pernille Beckmann (V), borgmester i Greve

Påske er højsæson for besøg på genbrugsstationer 

Normalt er påsken ellers den tid på året, hvor der plejer at være allermest travlt på Vestforbrændings i alt 24 genbrugsstationer.

- Vi har cirka 300 millioner besøgende om året. Og påsken er den tid på året, der er ubetinget højsæson, siger Yvonne Amskov.

Læs også Klamme skraldespande bugner: Gå lidt længere med dit skrald

Og netop derfor er ønsket om en snarlig løsning lige nu også ekstra stort hos både borgere og kommuner.

Greves borgmester Pernille Beckmann foreslår selv kortere åbningstider, adgangsbegrænsning eller at man sørger for, at der kun er to borgere ad gangen på pladsen.

Hun appellerer til, at KL finder en løsning.

- Påsken nærmer sig, og problemet er accelererende, skriver hun.

KL opmærksom på problem

I KL (Kommunernes Landsforening) er direktør Laila Kildesgaard, der har ansvaret for blandt andet affaldsområdet, helt klar over kommunernes udfordringer.

- Vi har i første omgang ikke vurderet det som en samfundsbærende funktion at holde genbrugspladserne åbne. Men vi ser, at affald bliver sat de forkerte steder, og blandt andet derfor har vi valgt at tage anbefalingen op til vurdering igen, siger Laila Kildegaard til TV 2 Lorry.

KL har nu rettet henvendelse til politiet og sundhedsmyndighederne for at høre, om der findes en forsvarlig måde at åbne genbrugspladserne på.  

- Vi træffer beslutningen i tæt samarbejde med politi og sundhedsmyndighederne, og hvis vi vælger at åben for genbrugspladser, så skal det ske fuldt forsvarligt for borgerne og medarbejderne på genbrugspladserne, lyder det fra Laila Kildegaard. 

Du kan se hele Pernille Beckmanns Facebook-oplsag nedenfor:

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik