Opråb fra genbrugspladsen: "Behold nu jeres affald derhjemme"

Hovedstadsområdets genbrugspladser er lukket for private på grund af coronavirus. Men det er ikke alle borgere, der følger opfordringen.

Store dele af Danmark er i disse dage lukket for at mindske udbredelsen af coronavirus. 

Og det har ført til lidt af en hovedpine - blandt andet hos de to største affaldsselskaber i hovedstadsområdet.  

For på den ene side skulle kun medarbejdere med kritiske funktioner i den offentlige sektor fortsætte med at gå på arbejde. Og på den anden side skulle man undgå at sætte hele landet i stå.

Og her er genbrugspladserne blevet lidt af en kampplads.

De er nemlig i disse dage lukket for private, men holder alligevel åbent, så eksempelvis håndværkere kan komme af med deres byggeaffald i hverdagene. 

- Det er en svær balance. Vi er en offentlig arbejdsplads, så vi har nedsat bemanding. Vi kører med nødberedskab på genbrugspladserne ud fra en vurdering af, at det ikke er vitalt for samfundet lige nu, at private kan komme af med deres affald, lyder det fra direktør Jacob Hartvig Simonsen fra ARC.

Selskabet driver genbrugspladser i København, Frederiksberg, Hvidovre, Dragør og Tårnby.

Mange spørgsmål

Udfordringen er nemlig, at de, der er sendt hjem fra arbejde, i stor stil bruger deres tid til at rydde op på loftet og i kælderen, og så har de ikke noget sted, hvor de kan komme af med deres affald.

Derfor bliver personalet på genbrugspladserne mødt af en byge af spørgsmål fra folk, der trods lukningen tropper op på genbrugspladserne.

quote Jeg forstår godt, at det er træls. Men vi kører med nødberedskab

Yvonne Amskov, udviklingschef hos Vestforbrænding

Ifølge direktør Jacob Hartvig Simonsen vil de gerne vide, hvorfor det er nødvendigt at lukke, når genbrugspladserne er udendørs, og der er oftest ikke er mange mennesker samlet.

Og så har folk også svært ved at forstå, hvorfor der så alligevel er åbent for virksomheder.

- Jeg forstår godt, at det er træls. Men vi kører med nødberedskab, og det kræver mandskab at håndtere det affald, der bliver afleveret på genbrugspladserne, så vi appellerer til folks forståelse i den her særlige situation, lyder det fra udviklingschef Yvonne Amskov fra Vestforbrænding, der har genbrugspladser i Albertslund, Ballerup, Brøndby, Furesø, Frederikssund, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Gribskov, Herlev, Hillerød, Høje-Taastrup, Ishøj, Halsnæs, Egedal, Rødovre og Lyngby-Taarbæk.  

Der har også været et par episoder, hvor folk har smidt deres affald i naturen eller foran porten til de genbrugspladser, der havde lukket i weekenden.

Vi ønsker ikke konflikter

Ifølge Vestforbrænding og ARC er det de fleste - men ikke alle - private, der følger opfordringen om at blive væk fra genbrugspladserne i disse dage.  

Mandag var der 50 procent færre private på ARC's genbrugspladser end på en normal hverdag.

- Vi kan ikke gøre så meget udover at håbe på, at folk respekterer det. Og det gør langt de fleste heldigvis, lyder det fra Yvonne Amskov fra Vestforbrænding.

Hvis en borger tropper op med en stopfyldt trailer på en af de to affaldsselskabers genbrugspladser, så vil han eller hun få lov til at komme ind - selvom der er lukket for private.

- Vi ønsker ikke konflikter ved porten. Det kan vi ikke bede vores medarbejdere om. Så risikerer vi også, at folk kommer for tæt på hinanden. Så hellere give borgerne lov til at læsse af og så fortælle dem, at de ikke skal komme igen, siger Jacob Hartvig Simonsen fra ARC.

Fra Vestforbrænding stemmer man i. 

- Vi har ikke stoppet nogen. Det kan vi ikke. Vi følger udviklingen dag for dag, og det ser overordnet fornuftigt ud, lyder det fra Yvonne Amskov.

- De fleste har forstået budskabet om at blive væk, og hvis det pludselig vælter ind med private på genbrugspladserne, må vi reducere åbningstiderne eller helt lukke, lyder det fra ARC's direktør, der afslutter med en klar opfordring til borgerne: 

- Bliv nu hjemme med jeres affald, og så glæder vi os til at servicere jer, når der igen er normale tilstande. 


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Corona forside

Her er dagens coronatal

Håndsprit hænder

SSI varsler smittestigning, men hvor klar er vi egentligt?

Respirator

Lige nu er der nul indlagte i respirator - men tallet vil stige, siger overlæge

20210126-163651-L-1920x1215we

Sommerferien er slut for mange: Bringer coronasmitten op


Lorryland


Forsiden lige nu

Se flere