Flere kommuner kæmper med personalemangel: Rammer hjemmeplejer og pensionister i julen

På grund af blandt andet Covid-19 er der færre hænder til at tage sig af de ældre på plejehjem og andre tilbud, lyder det fra en række kommuner.

Manglende hænder i kommunerne får nu konsekvenser for den praktiske hjælp, personlige pleje og pensionistcafeer i en række kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde.

Det manglende personale skyldes især den stigende coronasmitte, og i flere af de 34 kommuner i vores sendeområde, som vi har været i kontakt med, lyder det samstemmende, at sygefraværet et steget i forhold til sidste år på samme tidspunkt.

Senest har man i Brøndby været nødt til helt at lukke Daghjemmet i Æblehaven og pensionistcafeerne Glenten, Nygård og Æblehavens cafe fra 23. december 2021 til og med den 3. januar 2022.

Og i Albertslund måtte man onsdag aften melde ud, at hjemmeplejen er tvunget i nødberedskab over jul og nytår.

Forringet serviceniveau

De to meldinger kommer i kølvandet på Roskilde Kommunes udmelding i mandags om, at man blandt nogle personalegrupper på dagtilbud har helt op til 40 procents fravær. Det fik kommunen til at varsle borgerne om et muligt forringet serviceniveau.

Kommuner i nødberedskab

  • Roskilde Kommune


  • Gladsaxe Kommune


  • Solrød Kommune


  • Albertslund Kommune


  • Helsingør Kommune

Men Roskilde Kommune står ikke alene. Tidligere har vi på TV 2 Lorry også beskrevet lignende situationer i Gladsaxe, Helsingør og Solrød kommuner.

- Helt konkret betyder situationen for borgene, at de for eksempel kan komme til at opleve, at der ikke bliver gjort rent lige så ofte, at deres besøg sker på forskellige tidspunkter, og at omsorgsbesøg bliver erstattet af omsorgsopkald, oplyser Solrød Kommune til TV 2 Lorry i et skriftligt svar.

Klarer det "lige akkurat"

Flere kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde forklarer, at sygefravær, ferieafvikling og mangel på vikarer kræver, at deres medarbejdere på dagtilbud, plejecentre, i hjemmepleje og på socialområdet skal løbe hurtigere, end de plejer.

quote For eksempel kan rengøringen blive flyttet til en anden dag, eller man kan komme i bad en dag senere end planlagt

Dorte Dahl, Centerchef for Sundhed og Omsorg i Hørsholm Kommune

Blandt andet i Greve Kommune, hvor man "lige akkurat" klare det uden at gå i nødberedskab. Dog har det været nødvendigt løbende at bede forældrene i de konkrete dagtilbud om at holde deres børn hjemme, hvis de har haft mulighed for det, lyder det i et skriftligt til Tv 2 Lorry svar fra kommunen.

I Hørsholm Kommune har man til TV 2 Lorry trukket fraværstal fra november 2020 og 2021. Her fremgår det, at fraværet i hjemme- og Sygeplejen er steget fra 10,2 procent sidste år til 13 procent. På plejecentrene er fraværet derimod faldet fra 9,3 procent til 7,4 procent.

- Fraværet på ældreområdet er forholdsvis stabilt - desværre i den høje ende -, og derfor varetages alle opgaver på trods af fraværet. Men det er klart, at det – sammen med udfordringerne med at få medarbejdere og vikarer – ind imellem kan betyde, at opgaver udsættes. For eksempel kan rengøringen blive flyttet til en anden dag, eller man kan komme i bad en dag senere end planlagt, forklarer Centerchef for Sundhed og Omsorg i Hørsholm Kommune, Dorte Dahl, i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Flere af kommuner oplyser, at de borgere, som oplever ændringerne, løbende vil blive kontaktet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik