Flere kommuner advarer om tynd is på søer - politikreds har fået anmeldelser fire dage i træk

Det kan være livsfarligt at bevæge sig ud på en sø, hvor isen ikke er tyk nok til at bære. Opfodringen fra kommuner og politi er derfor ganske enkel, at man bliver på land.

Det er koldt udenfor i øjeblikket. Så koldt at mange søer rundt omkring er frosset til på overfladen.

Men selvom det kan være fristende at bevæge sig ud på isen, så advarer flere kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde deres borgere om at færdes på isen. Den er nemlig ikke tyk nok til, at det er sikkert.

Det gælder blandt andet Bagsværd Sø i Gladsaxe Kommune, hvor isen endnu ikke er på de 13 centimeter, som det her kræver, for at man kan bevæge sig ud på den.

Samme melding lyder det fra Slotsøen i Hørsholm Kommune. Derudover er der tale om kommunerne Rudersdal, Herlev, Hvidovre, Københavns og Vallensbæk, som advarer om tynd is på søer.

Kommunerne har sat skilte op om, at der ingen adgang er på isen, men alligevel har for eksempel Nordsjællands Politi fire dage i træk modtaget anmeldelser om børn, der har bevæget sig ud på isen. Det fremgår af politikredsens døgnrapporter.

FAKTA: Færdsel på is

  • Det er din lokale kommune, der foretager opmålingen af isens tykkelse og fastsætter, hvorvidt den er sikker at færdes på.

  • Kommunerne opsætter skilte ved søer, når de er stærke nok til at bevæge sig ud på.

  • Kan man ikke få øje på skiltning, der blåstempler isens sikkerhed, og er man i tvivl om, hvorvidt isen er sikker, bør man ikke gå ud på isen.

  • Alternativt kan man kontakte kommunen og spørge, om isen er sikker.

Kilde: Københavns Politi og Nordsjællands Politi

Tre af anmeldelserne drejede sig om episoder ved henholdsvis Fuglesangssøen i Klampenborg, Birkerød Sø og Nymosen i Gentofte. Ingen personer kom dog noget til ved anmeldelserne, hvor børnene blev bedt om at komme ind igen. I to af tilfælde blev børnenes forældre informeret om episoderne.

Hos Københavns Vestegns Politi har man de sidste dage haft et par anmeldelser, lyder det fra kommunikationsansvarlig Claus Buhr, uden at han har et præcist tal.

Ligesom i de øvrige politikredse er det på den københavnske vestegn kommunerne, der fører tilsyn med, om isen er tyk nok. Først når kommunen har vurderet, at isen er sikker, bliver der sat skilt op om, at man må færdes på den.

- Inden da kan man idømmes en bøde på 1.000 kr. – hvilket er det mindste – da det kan være forbundet med store fare at gå ud på usikker is, siger Claus Buhr til TV 2 Lorry.

Far skønnet at isen var sikker

Også hos Midt- og Vestsjællands Politi har man haft episoder med borgere på tynd is.

Onsdag kom en anmeldelse fra en bekymret borger, som havde set tre drenge på omkring 10-12 år, der gik rundt på isen ved Sigerslev Mose i Stevns Kommune. Mosen var kun frossen i kanten, og der var åbent vand på midten. 

Den lokale mand, som anmeldte sagen, havde forsøgt at kalde drengene ind, men det efterkom de ikke. En patrulje kørte til mosen og fik kontakt til de tre drenge, som kom sikkert ind fra den tynde is.

Politiet kontaktede drengenes forældre, hvor den enes far oplyste, at han havde skønnet, at isen var tyk nok, så han havde givet drengene lov.

- Det er en problematik, vi kender. Heldigivs har der ikke været nogen ulykker, men budskabet er, at man ikke skal gå ud, før der er skiltning om, at isen er sikker, siger Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi, til TV 2 Lorry.

Frygter kommende weekend

I Københavns Kommune er Søerne i hovedstaden et yndet sted for både børn og voksne at bevæge sig ud, når de er frosset til.

Kontrol af istykkelse i Københavns Kommune

  • Måling af istykkelse begynder, når der har været nattemperaturer koldere end -5 grader syv dage i træk. Københavns Kommune forventer at sætte gang i målinger i begyndelsen af uge 6.

  • Isens tykkelses måles tre gange om ugen; mandag, onsdag og fredag.

  • Målingerne udføres ved at bore huller i isen og ved hjælp af en lineallignende genstand med en 90 graders bøjning fastsættes isens tykkelse.

Kilde: Københavns Kommune

Med flere dage i den kommende tid, hvor temperaturerne ryger under frysepunktet, er man hos Københavns Kommune bekymret for, at der i weekenden vil være mange borgere, der finder på at bevæge sig ud på isen.

Den er dog stadig for tynd til at gå på, og man risikerer derfor at gå igennem, hvis man begiver sig derud.

Hos Københavns Politi fortæller man, at der heldigvis – så vidt vagtchefen kender til – ikke har været farlige episoder under denne omgang frostvejr. Med farlige episoder menes folk, som er gået igennem isen eller lignende. 

Politikredsen har i den seneste uges tid fået et par håndfulde henvendelser om borgere, der færdes på isen.

- Hos Københavns Politi minder man om, at det først er sikkert – og tilladt – at færdes på isen, når kommunen har sat skiltning op, lyder det i et skriftligt svar fra politikredsen til TV 2 Lorry.

Forudsætninger for færdsel og skøjteløb på søer i København

Der kan åbnes for færdsel på isen:

- når den er 16-18 cm tyk (afhængig af lokale forhold).

- når der ikke er luft under isen (lysere områder større end 50x50 cm).

- når der ikke findes områder med tagrør, da tagrør og andre planter svækker isens styrke uanset istykkelse.

- når der er opsat blå isskilte.

Kilde: Københavns Kommune


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik