Digteren Peter Laugesen om klimaforandringerne: Det er trist at være magtesløs tilskuer

- Man kan gøre, hvad man kan, med de midler man har. Derefter kan man kun håbe, at nogen med indflydelse ændrer de processer, der ødelægger verden, siger Peter Laugesen.

Digteren Peter Laugesen begyndte sit liv i København, men det er landskabet ved Vadehavet på sydspidsen af Fanø, han har noget særligt med. Det vidtstrakte landskabs mangfoldige og foranderlige elementer påvirker den måde, han skriver på. Og afspejler sig i titlerne på flere af hans værker, som for eksempel hans første bog 'Landskab' og den seneste udgivelse 'Vadehave'.

Peter Laugesens mange gåture i naturen gennem sit snart 79-årige lange liv har givet ham en fornemmelse af tid og eksistens. Med landskabet som det centrale omdrejningspunkt i sit forfatterskab, er det svært for Peter Laugesen at se passivt til, mens klimaet og naturen presses af vores måde at leve og forbruge på.

quote Det er trist at være magtesløs tilskuer

Peter Laugesen, Digter

- Det er trist at være magtesløs tilskuer, men man kan ikke selv gøre ret meget ved det. Man kan jo ikke lave en global, voldelig revolution, hvor man henretter alle dem, som ødelægger verden. Det kan man ikke. Det er meningsløst. Men man kan godt få de tanker, siger Peter Laugesen.

Louisiana Literature - 12 forfattere om deres ståsted

Peter Laugesen mener, det er muligt at rette sit forbrug mod ting, der ikke skader vores fælles klode.

- Poesien ødelægger ikke verden, og det samme med kunsten og litteraturen. Der er mange ting, der ikke ødelægger verden. Men der er også nogle, der gør, og dem synes magthaverne åbenbart skal fortsætte, siger Peter Laugesen.

- Man kan selv gøre, hvad man kan, med de midler man har. Derefter kan man kun håbe, at nogen med indflydelse ændrer de processer, der ødelægger verden, siger digteren.

Naturen er stærkere end os

Peter Laugesen er alligevel fortrøstningsfuld. For selvom verden ændrer sig på grund af klimaforandringerne og deres synlige ødelæggelser, så vil de ikke betyde verdens ende. Det er naturen for stor og kraftfuld til, mener digteren.

quote Naturen og geologien er meget, meget større end menneskeheden

Peter Laugesen, Digter

- Det er klart, at en stor del af forandringerne er menneskeskabte. Men jeg tror, at naturen og geologien er meget, meget større end menneskeheden. Det er ikke noget, mennesket vil kunne ødelægge. Vi vil kunne ødelægge betingelserne for liv, som vi opfatter det i dag, men det vil ikke standse naturen og geologien. Der er meget større ting, der vil blive ved med at være der, mener Peter Laugesen.

Naturen som pulsen og rytmen i digtene

Det er netop den storhed i naturen, der til stadighed inspirerer Peter Laugesens poesi. 

- Alting er i en slags evig, og samtidig næsten forudsigelig bevægelse. Vandet, der kommer ud og ind, er ligesom jorden, der trækker vejret. Det er en tilstand, man selv kommer ind, mener digteren.

quote Man skal bare være til stede, uden andet formål end at være til stede

Peter Laugesen, Digter

- Hvis man føler man bliver distraheret, og man ikke kan finde fred og ro i den verden, som den er nogle steder - i storbyer og på internettet for eksempel - skal man bare gå væk fra det. Gå rundt i timevis et eller andet sted og ikke gøre andet end at fortsætte. Se på og lyt til det, der sker. Bliv ved med at gøre det, til det virker. For når det begynder at virke, finder man en indre ro, fortæller Peter Laugesen.

Han giver sig - med egne ord - ikke ud for at være en guru med åndelig vejledning til at finde sig selv og sit indre. Han kan bare konstatere, at den måde at bruge naturen på, har virket for ham.

- Det er en erfaring, jeg har gjort mig, og som jeg ved, mange andre har gjort sig. Man behøver ikke, at sætte sig zen-agtigt ned i lotus-stilling, det er ikke nødvendigt. Man skal bare være til stede, uden andet formål end at være netop det, siger Peter Laugesen.

Louisiana Literature på Lorry

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre_ Motocross

playLaura er danmarksmester i motocross - nu forbereder hun sig på næste svære skridt

def_thumb,50_percent

playOplev naturen: Lav vild mad med spiselige planter

Bjarne Reuter

Disse 10 modtager flest bibliotekspenge: Brønshøj-forfatter indtager førsteplads

20190718-201441-L-1920x1280we

Ny festival i København vil byde 30.000 gæster velkommen til sommer

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere