Det er en meget fornuftig vrede, vi oplever lige nu, siger digteren Ursula Andkjær Olsen

Ursula Andkjær Olsen omfavner viljen til forandring i sine digte og undrer sig over, hvorfor vi går så meget op i at beherske os.

Når digteren Ursula Andkjær Olsen bevæger sig rundt i naturen, lægger hun mærke til, hvor lidt vildskab, der er derude. Både i naturen og i os, der går rundt i den.

- Vi behersker os hele tiden, og vi behersker vores egen menneskelige natur, mener hun.

quote Vi behersker os hele tiden

Ursula Andkjær Olsen, Digter

Det sker, når vi undertrykker følelser, som vi opfatter som forbudte, og som vi helst ikke må vise. Men det er ikke en sund strategi, mener Ursula Andkjær Olsen, for følelserne findes og har en funktion, selvom de kan være skræmmende. 

- Vreden kan være ødelæggende. Det kan vi jo se. Men vreden har også en forandringskraft. Der ligger altid et ønske om, at noget skal være anderledes. Dét ønske er det vigtige. Det er det, som man skal nå frem til og gøre noget med, siger Ursula Andkjær Olsen.

Oprør fra Rådhuspladsen til Rangoon

Oprøret er i gang over hele verden - for personlig frihed, for demokratiet, mod demokratiet, for klimaet, mod diskrimination. Og med oprøret kommer vreden mod det, der føles forkert eller undertrykkende.

quote Det er vrede, som har en grund

Ursula Andkjær Olsen, Digter

- Vi ser det nu. Der er vrede. En fornuftig vrede, ikke en irrationel vrede. Det er vrede, som har en grund, siger Ursula Andkjær Olsen.

- Den forandringskraft, der er i den vrede, skal virkelig følges og bruges, om det er Black Lives Matter, studenteroprøret i Hong Kong, folkeoprøret i Hviderusland eller kampen for klimaet. Der er virkelig mange steder i verden, hvor man rejser sig og vil gøre noget anderledes, siger Ursula Andkjær Olsen.

quote Vrede har et stort forandringspotentiale

Ursula Andkjær Olsen, Digter

Derfor har det været vigtigt for hende at vende og dreje vreden i sine digte. 

- Den type vrede må man virkelig tage alvorligt. Fordi den her vrede har så stort et  forandringspotentiale, har det været afgørende for mig at undersøge det i min skrift, siger Ursula Andkjær Olsen.

Louisiana Literature - 12 forfattere om deres ståsted

  • Corona har sat en stopper for den populære festival Louisiana Literature på kunstmuseet i Humlebæk.
  • I stedet har festivalen interviewet en række danske forfattere hjemme hos sig selv.
  • TV 2 Lorry sender festivalens interviews over 12 uger på tv2lorry.dk/serier og på TV 2 Lorrys egen kanal.
  • Nyt portræt på Kanalen hver onsdag kl. 20.55

Det hele hænger sammen

Ursula Andkjær Olsen går til sine digte, som en komponist går en til en symfoni. Faktisk  vidste hun ikke hvad poesi var, før hun begyndte at skrive digte. Hun er uddannet i musikvidenskab og ved herfra, hvordan musik arbejder med former. 

Når hun digter, kommer det ud som musikalske forløb, hvor samspillet mellem satserne - eller storformen - er det afgørende. Det afspejler sig også i den måde, hun forsøger at forstå verden og tidens vrede på.

quote Ting får betydning af de relationer, de indgår i

Ursula Andkjær Olsen, Digter

- Storformen arbejder i relationer. Ting får betydning af de relationer, de indgår i. Teksterne i mine digte er ikke er lukkede om sig selv, men sender hele tiden fangarme ud til de andre tekster. Jeg mener af hele mit hjerte, at verden fungerer på samme måde, siger Ursula Andkjær Olsen

Louisiana Literature på Lorry

  • Mød Suzanne Brøgger, Helle Helle, Henrik Nordbrandt,  Harald Voetmann, Ursula Andkjær Olsen, Peter Høeg, Dorrit Willumsen , Kim Leine, Hanne Højgaard Viemose, Peter Laugesen, Peter Adolphsen og Niviaq Korneliussen
  • Se portrætterne på tv2lorry.dk/serier eller på festivalens egen hjemmeside




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik