5 simple råd: Sådan undgår du, at din profil bliver hacket

Simple tricks kan gøre det væsentligt sværere for ubudne gæster at tiltvinge sig adgang til din profil på sociale medier.

Efter flere elever har fået hacket deres profiler på sociale medier, har Espergærde Gymnasium og HF indført en juridisk hjælpepakke til udsatte.

Det er dog ikke ret kompliceret at gøre det særdeles svært for hackere at få adgang til ens profiler på sociale medier.

Vi har samlet nogle gode råd, som Red Barnet samt nichemediet Alt om data tidligere har delt. Følger du de fem simple råd, er du godt beskyttet mod ubudne gæster på dine profiler på sociale medier.

1. Lav et godt kodeord

Kodeord af dårlig kvalitet er hackerens letteste adgang til din profil.

 

Et godt kodeord skal være bøvlet. Med bøvlet forstås langt og kompliceret. Og så er det vigtigt, at man laver et unikt kodeord til hver enkelt konto på sociale medier. Så det dur ikke med det samme password til din Facebook-, Instagram- og snapchatprofil. Stram op!

 

Derudover skal du undgå at bruge personlige oplysninger som fødselsdage, navne på familiemedlemmer eller tal i simple mønstre som 1234.

 

Brug i stedet en blanding af små og store bogstaver, tal og tegnsætning. Gør du det, har en adgangskode stærk som en okse. Og en okse er i den grad bøvlet.

2. Kig dine underretninger grundigt igennem

Facebook og andre sociale medier sender dig en underretning, hvis nogen er logget på din bruger fra en ny enhed, eller hvis dine kontooplysninger ændres. Sådan nogle får man via enten sms eller e-mail.

 

Læg mærke til disse, før du trykker slet e-mail. For hvis ikke du kan genkende at skulle have logget ind fra en ny computer eller lignende, så kan det være, nogen forsøger at hacke din profil.

3. Aktivér ekstra sikkerhed

På sociale netværk som Facebook, Twitter, YouTube kan man aktivere det, der kaldes for to-faktor-sikkerhed.

 

Helt konkret betyder det, at man ud over brugernavn og adgangskode bliver bedt om at indtaste en adgangskode, der sendes som sms til mobilen.

 

På den måde er man dobbeltsikret mod hackerangreb.

4. Dine apps kan give adgang

Der er visse apps, der anmoder adgang til digitale profiler. Det kan være online-spil, som beder om adgang til ens feed, så spillet kan opdatere ens følgere om resultater.

 

Med andre ord beder appen om adgang til profilen, så den kan poste på brugerens vegne.

 

Det er der i sig selv ikke noget i vejen med, men hvis man ikke længere bruger appen – måske er man træt af at spille Candy Crush – så slet det. Derudover kan det være en god idé at tilbagekalde adgangen.

 

Det kan man gøre i det sociale medies kontrolpanel.

5. Tænk, før du klikker

En anden hyppig kilde til hacking er, at man agerer uforsigtigt, når man færdes på sociale medier. En klassisk hackerfælde er en e-mail, som på overfladen ser ud til at være afsendt af det sociale medie, men som i virkeligheden er forfalsket. I denne bliver man opfordret til at trykke på et link og skrive sine kontooplysninger ind for at undgå, at ens konto bliver spærret.

 

Men lad være. Det er fusk. Hvis et socialt medie vil i kontakt med dig, så gør de det enten via appens notifikationssystem og ikke via mail.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik