Hundredvis af valgplakater revet ned: "Jeg er skide vred"

Stribevis af borgerlige politikere har fået revet deres valgplakater ned. Det er lidt den samme historie, lyder det fra ekspert.

Danny Malkowski, der forsøger at blive valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation, har fået revet knap halvdelen af sine valgplakater ned. Men han vil ikke lade sig kue, siger han. Foto: Privatfoto

Den første uge med valgplakater har budt på en række eksempler, hvor borgerlige kandidater til kommunalvalget i København har fået revet deres valgplakater ned.

For Liberal Alliances Danny Malkowski drejer det sig om cirka halvdelen af hans i alt 800 valgplakater.

- Jeg har ikke talt dem slavisk. Men det drejer sig om cirka 300-400 stykker. Jeg er skide vred for at sige det ligeud. Jeg synes, det underminerer demokratiet, siger Danny Malkowski til TV 2 Lorry.

Han fortæller, at det primært er på Amager og Vesterbro, at hans plakater er forsvundet.

- Det er sket i flere runder. Jeg tror, jeg har været ude og hænge mine egne plakater op fire gange i løbet af sidste uge på Amager, og de bliver ved med at blive taget ned, siger Danny Malkowski.

Læs også Derfor har Liberal Alliance hængt tyrkiske valgplakater op

'Fuldstændig til grin'

Sabeena Sareen er førstesuppleant til Borgerrepræsentationen i København for Liberal Alliance og kandidat til kommunalvalget. Foto: Sabeena Sareen.

Sabeena Sareen, der ligeledes stiller op for Liberal Alliance i København, har også oplevet at få sine valgplakater pillet ned i samme område ved Øresund. Hele tre gange på blot en uge, fortæller hun.

- Det er fuldstændig til grin. Vi bruger så mange kræfter og tid sammen med vores frivillige på at engagere os i valgkampen og hænge plakater op i vores distrikt. Når man i forvejen ikke har så mange, er det meget stressende, at de gentagne gange bliver pillet ned, siger Sabeena Sareen, der har fået fjernet sine cirka ti valgplakater ad tre omgange.

Hverken Danny Malkowski og eller Sabeena Sareen har dog politianmeldt sagerne. Sabeena Sareen overvejer at gøre det. Men Danny Malkowski tvivler på, at det vil have nogen effekt.

- Jeg kan godt lave en politianmeldelse. Men jeg kan ikke se, hvad de skal kunne gøre ved det, siger han.

Læs også Ups: LA-valgplakater på tyrkisk betød noget andet end planlagt

DF'er: Jeg anmelder det hver gang

Mikkel Jellesen er kandidat til Borgerrepræsentationen i København for Dansk Folkepart. Han er desuden lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i København og bestyrelsesmedlem i Dansk Folkeparti København. Foto: Mikkel Jellesen

Mikkel Jellesen, der stiller op for Dansk Folkeparti i København, har ad flere omgange fået pillet i alt 50 af sine valgplakater ned, og han har hver gang politianmeldt det.

- Jeg anmelder det til politiet hver gang. Det er dyrt og tager lang tid at få dem lavet, siger Mikkel Jellesen til TV 2 Lorry.

Han tilføjer, at det især har været i Valby, på Nørrebro og i Nordvest, at hans plakater er blevet fjernet.

- Det er udemokratisk, og de personer, der gør det, ønsker tydeligvis ikke vores demokrati, siger Mikkel Jellesen og tilføjer, at flere af hans partikolleger i DF har oplevet det eksakt samme.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, at også Venstres kandidat i København Caroline Stage har fået pillet omtrent 500 af sine valgplakater ned.

Der tegner sig dermed et billede af, at det især er de borgerlige kandidater, der ekstra udsatte i valgkampen, når det kommer til at få revet valgplakater ned.

Læs også Caroline Stages valgplakater revet ned: "Jeg er pisse sur"

Ekspert: Lidt den samme historie

Der findes dog ingen forskning, der dokumenterer, at hærværk mod valgplakater går hårdere ud over borgerlige partier. Men kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole ser alligevel en tendens.

- Det er lidt den samme historie, man hører forskellige steder i landet, og som man har hørt ved tidligere valg. Så det kunne godt se ud som om, at hærværk mod valgplakater kan gå lidt hårdere ud over blå blok end den røde blok, siger Roger Buch til DR Trekanten.

Læs også Valgplakater overalt: Men hvad siger reglerne?

Liberal Alliances Danny Malkowski mener da også, at han ekstra udsat, fordi han er borgerlig og fører en liberal politik.

- Mit bud er, at når det stort set kun er LA-plakater, der bliver taget ned. Så må det være nogle, der er uenige med os. Der er desværre mange, der har det indtryk, at vi er sådan nogle slemme borgerlige, der vil afskaffe velfærdstaten, og det er jo ikke sandt. Det kan godt være, at man ikke er enig med mig. Men jeg tror ikke, at de har sat sig ind i, hvad jeg står for, siger han og tilføjer, at han fortsat vil blive ved med at hænge sine plakater op i det københavnske bybillede, selvom de bliver fjernet.

- Jeg lader mig ikke kue. Jeg må ud og købe nogle nye, og så ser du mig hænge i lygtepælen igen om en dag eller to, siger han.

Læs også Hvem skal du stemme på? Tag din lokale kandidattest her

Læs også Nyt hærværk: Borgmester-kandidats valgplakat i flammer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik