Restauratører i Køges natteliv bekæmper bander med plakater og synligt politi

Kommune og politi holdt møde med byens restauratører med henblik på fortsat at jage bandemedlemmer på porten i Køges liv.

I Køge er der ingen fest, hvis man går med vest.

I hvert fald ikke den slags med rygmærke eller andet, der signalerer tilhørsforhold til en rockerklub eller bande.

Derfor har Køge Kommune, ligesom rigtig mange andre danske kommuner, igennem en lang årrække været en del af Det Kriminalpræventive forbyggende projekt ”Trygt natteliv”.

Formålet med projektet er at mindske vold og stoffer i nattelivet og samtidig forhindre, at personer med tilknytning til rocker- og bandemiljøer får adgang til nattelivet.

Blandt andet kan caféer, diskoteker og restauranter sætte en plakat op i døren, som henviser til, at personer med tilknytning til rocker- og bandemiljø ikke er velkommen på stedet, og at de kan blive bortvist af politiet.

Forleden mødtes så restauratører, kommune og politi på Køge Rådhus for at sikre, at alle byens restauratører – også de nytilkomne - er opdateret på samarbejde, retningslinjer og den nuværende situation med bande- og rockermiljøet i Køge.

- I Køge Kommune accepterer vi ikke, at personer med tilknytning til rocker- og bandemiljøer er til stede i nattelivet. 

- Ved at mødes og se hinanden i øjnene, får vi bekræftet det vigtige samarbejde, der heldigvis allerede eksisterer. Vi får opdateret alle restauratørerne på, hvordan de kan få hjælp af politiet og kommunen, hvis de får brug for det, siger Køges borgmester, Marie Stærke (S), i en pressemeddelelse.


Møde forløb konstruktivt

På mødet var størstedelen af restauratører i Køge med natbevilling til enten klokken 04 eller 05 til stede.

Det samme var Midt- og Vestsjællands Politi og SSP samt medarbejdere fra Køge Kommune, som arbejder præventivt med tryghed i nattelivet.

Borgmester Marie Stærke fortæller, at mødet forløb ”rigtig konstruktivt”. Blandt andet har Køge Kommune tilbudt alle restauratører et oplæg om, hvordan man spotter personer med tilknytning til rocker- og bandemiljøet med hensyn til at sikre tryghed.

- Jeg er stolt af, hvor gode vi er til at stå sammen og arbejde præventivt med at sikre et trygt natteliv for alle i Køge Kommune, siger hun.

Også Midt- og Vestsjællands Politi er meget positive omkring samarbejdet med restauratørerne.

- Vi bakker fortsat op om at sikre et trygt natteliv for gæster på Køges restaurationer og politiet er glade for samarbejdet med restauratørerne i anledning af denne strategi, siger politikommissær Benjamin Touré fra Lokalpolitiet i Køge i pressemeddelelsen.

Flere medlemmer af LTF-afdeling i Køge er fængslet

Køge har haft store problemer med bandekriminalitet. 

Derfor afsatte Køge Kommune tilbage i 2017 en million kroner til oprettelsen af en såkaldt taskforce, som har haft til opgave at forhindre, at unge i udsatte boligområder som for eksempel Ellemarken lader sig rekruttere til rocker- og bandegrupperinger.

Politiet har desuden efterforsket flere bandemedlemmer i Køge. Det har blandt andet ført til stribevis af anholdelser og fængslinger i sagen, som politiet døbte "Operation Sundown," hvor kriminaliteten udspillede sig især i Køge, men også i Ringsted og i København.

En række bandemedlemmer fra Køge blev i den forbindelse dømt. Det drejer sig om ni mænd fra den forbudte bande Loyal To Familia (LTF), som tilbage i januar blev fundet skyldige i en sag om grov afpresning, vold, narko, våben og indbrud.

Afgørelsen, der faldt i Østre Landsret, var rettet mod mænd med tilknytning til bandens afdeling i Køge. En af dem har haft titel af vicepræsident, mens to andre har været såkaldte krigsministre.

Den ene af de krigsministre blev fundet skyldig i at have opbevaret et våbenlager i et buskads i et grønt område ved Nylandsvej i Køge, hvor politiet i oktober 2017 fandt en maskinpistol, en pistol, en automatriffel og en revolver, som angiveligt skulle bruges til en konflikt mellem LTF og andre grupperinger.

Køge Kommune oplyser, at den sammen med Midt- og Vestsjællands Politi vil sørge for at kontakte de steder, som ikke havde mulighed for at deltage på mødet på rådhuset, så det sikres, at informationen er nået hele vejen rundt.