Lager i Køge bugner med Y-stole, Nike-sko og PH-lamper: Rekordmange kopivarer fanget i tolden

Mere end tre gange så mange kopivarer er tilbageholdt i forhold til for fire år siden. Det kan både skævvride markedet og være sundhedsskadeligt, lyder det fra eksperter.

Mange danskere vil gerne have fingrene i lækre varer og dyre mærker. Men det er ikke alle, der er villige til at betale den høje pris for produkterne.

Antallet af kopivarer, der bliver taget i tolden og tilbageholdt, er således over tredoblet de seneste fire år. Her er antallet af registrerede kopivarer steget fra godt 2.500 sager i 2016 til knap 8.500 sager i 2020.

quote Som forbruger risikerer man, at de kopivarer, man køber, ikke lever op til de sikkerheds- og sundhedsmæssige krav som originalprodukterne. Derfor risikerer man at udsætte sig selv for fare

Direktør hos Forbrugerrådet Tænk, Mads Reinholdt

Tilsammen udgør de tilbageholdte kopivarer fra sidste år en værdi på knap 180 millioner kroner.

Varerne udtages under stikprøver eller grundet information fra virksomheder. Pakkerne med mistænksomme varer ender næsten alle sammen hos Toldstyrelsen i Køge.

Da TV 2 Lorry besøgte Toldstyrelsen mandag, havde de netop afsluttet en sag om over 30 Wegner Y-stole sendt fra Kina. De blev identificeret som falske og skal nu destrueres.

- Vi kan se, at tendensen er, at folk har handlet mere på nettet, og at det måske også er en stigning grundet corona. Der er i hvert fald slået rekord i 2020, hvor vi har startet omkring 8500 sager op med næsten 11.000 enkeltsager på de enkelte varemærker, siger Trine Dancygier, kontorchef hos Toldstyrelsen.

Mest sete kopivarer hos Toldstyrelsen i 2020

  1. Accessories til tøj  (107.965 stykker)
  2. Tilbehør til mobiltelefoner dvs. covers, adaptere, opladere, batterier, høretelefoner, headset mm. (26.694 stykker)
  3. Husholdningsmaskiner, støvsuger mm. (10.249 stykker)
  4. Computerudstyr dvs. skærme, batterier, opladere mm. (9.392 stykker)
  5. Tøj (8.986 stykker)
  6. Legetøj (4.857 stykker)



Kilde: Toldstyrelsen

Dårlig kvalitet og sundhedsskadeligt

Kopivarerne finder oftest deres vej ind i Danmark gennem privat internethandel eller i større partier som sælges videre. Og tendensen er stigende.

Nogle kopivarer kan også få sundhedsmæssige konsekvenser for forbrugeren, siger direktør hos Forbrugerrådet Tænk, Mads Reinholdt.

- Som forbruger risikerer man, at de kopivarer, man køber, ikke lever op til de sikkerheds- og sundhedsmæssige krav som originalprodukterne. Derfor risikerer man at udsætte sig selv for fare, siger han til TV 2 Lorry.

- Det kan for eksempel være legetøj, som børn kan få galt i halsen, det kan være legetøj og tøj, som indeholder skadelige stoffer og elektronik, der kortslutter eller går i brand, siger han.

Derudover betyder mængden af kopivarer også, at de virksomheder, der sætter lovlige varer på markedet, risikerer at blive udkonkurreret.

Minister vil have mere kontrol 

Skatteminister Morten Bødskov bebuder en opgradering af skattevæsnet og dermed også kampen mod falske varer.

- Vi har sat os for at løfte vores skatteforvaltning helt generelt og at styrke kontrollen. Eksplicit vil vi styrke skattekontrollen med 1000 nye medarbejdere, og vi kommer til at oprette otte nye skattekontrolcentre rundt om i landet, siger han til TV 2 Lorry.

- Det, at der kommer så mange nye sager, er jo også et billede på, at der bliver trykket hårdt på miljøet. Det er en kæmpe udfordring, som vi skal blive ved med at forfølge.

Du kan finde ministeriernes råd til at undgå kopivarer på jegvælgerægte.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik