Tre skyderier på en uge: Nu sætter kommune ind med Al Capone-metoden

De seneste skyderier i Køge får nu kommunen til at sætte hårdt ind for at bekæmpe en verserende bandekonflikt.

Slutningen af januar har været mere dramatisk end normalt i Køge-området.

På bare én uge har der været hele tre skyderier - to i Køge og én i Greve.

De mange skyderier fik i sidst uge politiet til at oprette en visitationszone i Køge, da politiet mener, at der er en konflikt mellem to lokale kriminelle grupperinger i gang i Køge.

De mange ubehagelige hændelser får nu også Køge Kommune til i at sætte hårdt ind overfor den nuværende bandeproblematik.

quote Visitationszonen gør, at vi kan dæmme op for problemerne og prøve at fange nogle af de her fyre, der render rundt med våben.

Marie Stærke, borgmester i Køge Kommune, Socialdemokratiet

- Kommunens opgave er ikke at forhindre skyderier, det er en politiopgave. Men vi kan sætte ind med de mere langsigtede indsatser og have fat i de helt unge drenge, så de ikke går ind i banderne, siger borgmester i Køge Kommune, Marie Stærke, (S).

Det vil kommunen blandt andet gøre ved at sætte massivt ind over for unge, der er i risiko-gruppen for at komme i kontakt med banderne, og med exit-tilbud til dem, der ønsker at slippe væk fra bandemiljøet.

Kommunen vil også sørge for, at SSP gadeplan er tilstede i relevante områder og ungdomsklubber.

- Derudover kan vi sammen med politiet få fat på dem, der snyder med sociale ydelser. Det kalder vi Al Capone-metoder, hvor man prøver at ramme dem økonomisk, siger borgmesteren.

Al Capone var en berygtet, amerikansk gangsterboss, der i 1932 blev fældet for skattesvig, fordi man ikke kunne finde beviser til at dømme ham for andre forbrydelser.

Borgmesteren, Marie Stærke, mener ikke, at man bør føle sig utryg som borger i Køge på trods af den seneste tids skyderier.

Disse tiltag har kommunen sat i værk for at bekæmpe banderne:

  • Udvalgte nøglepersoner holder daglige koordineringsmøder
  • Samtaler tilbydes til børn, unge og forældre på gaden og efter aftale i myndighedsområderne
  • Bekymringssamtaler med unge i risiko for at komme eller være i berøring med bandemiljøet afholdes med kort varsel
  • ”Kendte unge” bliver opsøgt og tilbudt samtaler/støtte
  • Tilbud til bandemedlemmer om exit med kort varsel
  • SSP Gadeplan har en synlig tilstedeværelse i relevante områder og ungdomsklubber
  • SSP-netværket informeres, således de kan optimere deres forebyggende indsatser lokalt
  • Løbende dialog med Den Bolig Sociale Helhedsplan og andre relevante aktører.
  • Politiet og kommune stresser bandemedlemmer, der snyder med sociale ydelser.

Kilde: Køge Kommune

To grupperinger - én i syd og én nord

Politiet mener, at den ene gruppering holder til omkring Karlemoseparken i den nordlige del af Køge, hvor det første af de tre skyderier fandt sted den 22. januar. Her blev en 17-årig dreng ramt af skud. Han er udskrevet fra hospitalet, lyder det fra politiet, skriver sn.dk.

Den anden gruppering holder ifølge politiet til omkring boligbyggeriet Ellemarken i den sydlige del af Køge, hvor det seneste skyderi fandt sted den 28. januar. Her blev to personer ramt af skud, og den ene blev hårdt såret. Ifølge sn.dk ligger skudofferet fortsat i koma. Den 31-årige blev ramt af otte skud blandt andet i hovedet. Manden er indlagt på Rigshospitalets traumeafdeling

Politiet mener, at et skyderi i Gersagerparken i Greve den 24. januar kan være relateret til skudepisoderne i Køge.

På trods af skyderierne, mener borgmester Marie Stærke, at der som borger ikke er grund til at gå rundt og føle sig utryg i Køge.

- Man kan godt føle sig tryg i borger som Køge. Visitationszonen gør nemlig, at vi kan dæmme op for problemerne og prøve at fange nogle af de her fyre, der render rundt med våben, siger hun.

Tidligere succes med at bekæmpe bander - men nu er de tilbage

Køge Kommune har tidligere haft et problem med bander, men siden 2018 har der været ro på, oplyser kommunen. Her blev en række bandefolk dømt og fængslet.

I januar har man igen set bander i Køge.

- Jeg kan ikke komme ind på de konkrete omstændigheder, men nogle af dem har jo en dom, og der får man jo udgang, så det gør, at de lige pludselig dukker op igen, siger Marie Stærke.

TV 2 Lorry besøgte i 2018 Karlemoseparken, der igen var blevet et trygt sted efter længerevarende problemer med bander. Det var blandt andet takket være en taskforce, der var et tæt samarbejde mellem kommunens ungecenter, familiecenter, SSP, skoler, klubber og politiet.

Dengang lykkedes det taskforcen af få ni bandemedlemmer til at forlade bandemiljøet, mens antallet af fulgyldige bandemedlemmer faldt fra 14 til to, oplyste kommunen dengang.

Den nuværende bandekonflikt, der igen er blusset op i kommunen giver igen anledning til et tæt samarbejde mellem de kommunale indsatser og politiet, mener kommunen.

Politiet har ud over at oprette en visitationszone, hvor de har udvidet mulighed for at foretage stikprøver på folk og i deres køretøjer, også indsat mobile politistaioner i de involverede områder.

Visitationszonen i Køge gælder fra den 29. januar til den 12. febuar.

- Vi skal have stoppet skyderierne og genoprettet trygheden. Visitationszonen gør det lettere for de mange betjente, vi har sendt til området, at undersøge om de antrufne personer bærer eller besidder våben, sagde politidirektør i Midt- og Vestsjællands Politi, Svend Larsen, da man oprettede visitationszonen.
- Vi skal have stoppet skyderierne og genoprettet trygheden. Visitationszonen gør det lettere for de mange betjente, vi har sendt til området, at undersøge om de antrufne personer bærer eller besidder våben, sagde politidirektør i Midt- og Vestsjællands Politi, Svend Larsen, da man oprettede visitationszonen.
Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik