Loyal to Familia er blevet opløst i Landsretten

Friheden til at danne foreninger er en væsentlig frihedsrettighed, siger Østre Landsret - men forbyder LTF.

Østre Landsret har torsdag opløst den voldelige bande Loyal To Familia i medfør af Grundloven. Landsretten er enig med Københavns Byret.

Det er første gang i næsten 100 år, at landsretten har taget stilling til, om en forening virker ved vold, og om den derfor kan opløses ved dom.

- Vi har fundet, at LTF virker ved vold, siger retsformanden, landsdommer Finn Morten Andersen, ved domsafsigelsen i den historiske sag.

- Det har ikke været enkelt, siger han om det krav, som anklagemyndigheden har præsenteret domstolene for.

- Det er særdeles væsentligt for vores samfund, at man har den frihedsrettighed, siger han om retten til at danne foreninger.

Andre grupper kan også opløses

Afgørelsen er en fortolkning af bestemmelser i Grundloven og åbner i princippet for, at også andre grupper, der virker ved vold, kan opløses.

LTF kom til verden i 2013. Siden voksede den efter flere blodige opgør.

Københavns Politi nedlagde et foreløbigt forbud i september 2018 efter et stort antal voldelige episoder med skud i det offentlige rum.

I januar i år godkendte byretten indgrebet, og nu har landsretten stadfæstet afgørelsen.

Under sagen har advokat Michael Juul Eriksen som forsvarer afvist, at LTF er en forening i Grundlovens forstand. Det er blot en venneklub eller et broderskab, hvor det handler om at være sammen.

Men dommere og domsmænd i landsretten har en anden vurdering.

Forbuddet skal virke præventivt. Det er nødvendigt for at imødegå den omfattende voldskriminalitet, som i meget vidt omfang er relateret til foreningen, konstaterer retten.

Under tidligere retsmøder har de to anklagere, Lasse Biehl og Emil Folker, nævnt 63 skudepisoder i det offentlige rum, som banden har taget del i. Resultatet var 17 sårede og fem dræbte.

Om formålet mente byretten, at meningen var at tjene penge på ulovligheder. Medlemmerne ville sælge især hash og brugte den grove vold til at fastholde og udvide markedsandele. Men landsretten finder ikke fuldt tilstrækkeligt grundlag for at nå samme konklusion om formålet med LTF.

FAKTA: 305 års fængsel til medlemmer af Loyal To Familia

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

politibetjent færdselsbetjent

Kaos i corona-kryds - ni bilister sigtet på halvanden time

ballerup 112 brand testcenter

To mænd fængslet for brandattentat mod testcenter

Cyklist dræbt i højresvingsulykke på Vesterbro.

46-årig kvinde dræbt i højresvingsulykke

politistation kastrup

Får du betjente som nabo? Her skal seks nye nærpolitistationer ligge

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere