Kommune vil lukke en af Danmark ældste børnehaver

I 163 år har der været daginstitution i Kirkestræde 10 i Køge, men står det til Køge Kommunes Børneudvalg, skal den private børnehave lukkes.

Det er disse bygninger Køge Børneasyl har holdt til i siden 1856. Foto: Facebook

En af Danmarks ældste daginstitutioner, Køge Børneasyl, er i overhængende fare for at lukke ned.

Det står klart, efter et enigt Børneudvalg i Køge Kommune har indstillet til Økonomiudvalget og byrådet, at det kommunale tilskud til det private dagtilbud skal stoppes.

Indstillingen sker på baggrund af en vurdering fra Børne- og Uddannelsesforvaltningen, der gennem et år har ført skærpet tilsyn med institutionen. 

Helt overordnet lyder vurderingen, at Køge Børneasyl ikke "lever op til de krav, der følger med at drive dagtilbud på forsvarlig vis, så børnene har mulighed for at trives og udvikle sig".

Læs også Boligområde i Køge tilbage som ghetto: Disse steder er på listen i Lorryland

- Uanset om der er tale om et kommunalt eller privat tilbud, så har vi et ansvar for børnene. De skal have en god, tryg og udviklende hverdag i alle Køge Kommunes dagtilbud, private som kommunale, siger Pernille Sylvest (S), formand for Børneudvalget, til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Det er Børneudvalgets vurdering, at Køge Børneasyl ikke lever op til kravene, og der er ikke noget, der tyder på, at situationen ændrer sig.

Den endelige beslutning bliver truffet på et byrådsmøde den 17. december.

Mangel på daglig og faglig ledelse

Køge Børneasyl har eksisteret som institution siden den 16. november 1856. 

Børne- og Uddannelsesforvaltningen vurderer dog ud fra tilsynene, at pasningstilbuddet ikke længere er forsvarligt, og at det ikke er sandsynligt, at det vil ændre sig.

På baggund af et ordinært tilsyn i 2018 har forvaltningen i 2019 gennemført syv uanmeldte tilsynsbesøg i daginstitutionen og afholdt møde med bestyrelsen fem gange.

Det er sket på grund af det, man kalder manglende ledelse, udfordringer med børnenes trivsel og udviklingsmuligheder, bekymring for det faglige niveau og bemandingen.

Læs også Fra barak til børnehave: Gammel officersskole bliver til moderne daginstitution

Efter et år med skærpet tilsyn, mener forvaltningen ikke, at der i tilstrækkelig grad er fulgt op på de anvisninger, som man har givet til Køge Børneasyl.

Vi mener det er i strid med retslige principper, at forvaltningen på den måde forsøger at få hastebehandlet et spørgsmål af så omfattende betydning

Louise Vigand Kryger, bestyrelsesformand

Af referatet fra Børneudvalgets møde den 4. december kan man læse, at forvaltningen  vurderer, at Køge Børneasyl i en periode på to til tre år har manglet daglig og faglig ledelse. Personalet er presset, der er arbejdsmiljømæssige problemer og perioder med højt sygefravær.

Ligeledes mener man, at der er udfordringer med struktur og organisering, blandt andet som følge af begrænsninger i de fysiske rammer for eksempel legepladsens størrelse og anvendelse.

Artiklen fortsætter efter billedet..

Siden 1856 har Køge Børneasyl haft til huse i det historiske centrum af Køge. Det gør daginstitutionen til en af landets ældste. Foto: Køge Børneasyl / Facebook

Intet endeligt vedtaget

Samtidig fremgår det, at forvaltningen i en længere periode har anmodet Køge Børneasyl om dokumentation for, at daginstitutionen bliver drevet og fortsat kan drives som et forsvarligt pasningstilbud.

Forvaltningen mener, at de kun i begrænset omfang har fået den efterspurgte dokumentation, som Køge Børneasyl er forpligtet til at give.

Ifølge referatet kan bestyrelsen i Køge Børneasyl ikke genkende de vurderinger, som forvaltningen kommer med. De mener selv, at institutionen lever op til kravene, der gælder, når man driver et dagtilbud.

Læs også Varme fra kogte citroner reducerer Køges CO2-udledning med 10.000 tons om året

Bestyrelse: I strid med retslige principper

I en skriftlig kommentar retter bestyrelsen bag Køge Børneasyl skarp kritik af forvaltningens håndtering af sagen. Bestyrelsen mener ikke, at daginstitutionen har fået en rimelig frist til at rette op på de mangler, der blev påpeget af forvaltningen.

"Vi er oprigtigt skuffede over, at forvaltningen i Køge Kommune ikke på noget tidspunkt er fremkommet med sine specifikke bekymringspunkter, som de ønskede indfriet, og givet os en rimelig frist med henblik på at få vores behørige svar på punkterne, men i stedet hele tiden har handlet med så korte frister, at det er umuligt for en forældrebestyrelse at nå og samles og være beslutningsdygtig og svare behørigt på forvaltningens spørgsmål - uanset hvor meget vi ønsker at samarbejde med forvaltningen om det."

"Vi mener det er i strid med retslige principper, at forvaltningen på den måde forsøger at få hastebehandlet et spørgsmål af så omfattende betydning for en masse borgere og deres børn i Køge kommune, uden at give reel mulighed for Køge Børneasyl til at kunne nå at forklare sig," skriver formand Louise Vigand Kryger på vegne af bestyrelsen.

Man vil lukke en institution, hvor børnene er glade og trives

Forældregruppen

Hun hæfter sig dog ved, at der endnu ikke er truffet endelig beslutning om Køge Børneasyl skal miste sin kommunale støtte, da det først skal igennem Økonomiudvalget og Byrådet.

Bestyrelsen har desuden startet en underskriftsindsamling mod lukningen, der søndag eftermiddag havde opnået 222 underskrifter.

Forældre begræder mulig lukning

I et læserbrev sendt til TV 2 Lorry og Dagbladet Køge skriver forældregruppen til børnene i Køge Børneasyl, at de ikke kan genkende forvaltningens vurdering af daginstitutionen.

I stedet påpeger forældregruppen, at de dagligt mødes af "et fagligt kompetent pædagogisk personale, der har et tydeligt fokus på det enkelte barns trivsel og positive udvikling", som har stor succes med skabe trygge rammer for børn, der ikke trives i de store, kommunale daginstitutioner. 

"Man vil lukke en institution, hvor børnene er glade og trives. En institution, hvor forældregruppen på ingen måde kan genkende de udmeldinger, der er blevet fremlagt for Børneudvalget."

"Som forældregruppe begræder vi den meget pludselige aktion omkring en lukning af Køge Børneasyl. [...] Vi håber, at de folkevalgte byrådsmedlemmer vil se på børnene og ikke kun på pengene, der følger med dem," skriver forældregruppen der blandt andet i læserbrevet.

Køge Børneasyl huser ni vuggestue- og 18 børnehavebørn med bopæl i Køge Kommune. Hertil ommer tre børn fra andre kommuner.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik