Boligområde i Køge tilbage som ghetto: Disse steder er på listen i Lorryland

Et område er røget ind og to er ude af ghettolisten i TV 2 Lorrys sendeområde.

I alt bor 1.452 personer i Karlemoseparken. Foto: TV 2 Lorry

Boligministeriet har søndag offentliggjort den årlige liste over udsatte boligområder, ghettoområder og hårde ghettoområder i Danmark.

I TV 2 Lorrys sendeområde er boligområdet Karlemoseparken i Ølby nord for Køge tilbage som ghetto, efter at det røg ud af listen i 2017.

Læs også Nybyggeri, ungdoms-og ældreboliger skal få Tingbjerg væk fra ghettolisten

Årsagen til, at Karlemoseparken igen er at karakterisere som ghetto, skyldes, at andelen af dømte beboere er steget.

- Desværre er der også nye boligområder på listerne over udsatte boligområder og ghettoområder. Her vil jeg gerne række hånden ud til Fredericia og Køge Kommune og understøtte deres indsats for at forbedre beboersammensætningen. Det handler om hurtigst muligt tage fat i redskaberne, der er til rådighed. For vi kan se, at det virker, siger boligminister Kaare Dybvad Bek i en pressemeddelelse.

De fem ghettokritterier

Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent, og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

 

1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent.

 

2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet.

 

3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

 

4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

 

Kilde: Transport- og Boligministeriet

Statistik baseret på gamle tal

Per Bach Lauritsen, der formand for Karlemoseparkens bestyrelse, ærger sig over nyheden, da han ikke ser området som utrygt at bo i.

- Vi har fået det her til at være et rigtig godt sted at bo – et paradis uden larm og ballade, siger han til TV 2 Lorry.

Han mener, at Karlemoseparken igen er havnet på ghettolisten på grund af kriminalitet, som tidligere skete i området.

Læs også Ellemarken og Karlemosen skal ud af politiets søgelys

Problemerne blev dog løst ved hjælp af en helhedsplan og samarbejde mellem blandt andet beboere, politiet og boligsociale medarbejdere.

- Vi har fået alle dem ud, som laver ballade i vores område. Det er nogle gamle tal, der kommer ud af de udfordringer, vi havde tidligere, men de rammer først ministeriets bord nu, siger Per Bach Lauritsen.

Udover at Karlemoseparken overskrider grænsen for antallet af beboere, der er dømt for kriminalitet, så har mere end 60 procent kun en grundskoleuddannelse, og mere end 50 procent har en ikke-vestlig baggrund.

To områder ude af listen

Der er dog også to områder i TV 2 Lorrys sendeområde, som er røget af ghettolisten i denne omgang. 

Gadelandet/Husumgård i København udgår på grund af stigende indkomstniveau, og Charlotteager i Høje Taastrup, fordi andelen af dømte er faldet.

Læs også Forslag skulle redde ghetto-beboere: Stemt ned

Boligområder, der har været på ghettolisten i fem år, defineres i lovgivningen som et hårdt ghettoområde.

I Lorryland drejer det sig om Mjølnerparken i København, Tingbjerg/Utterslevhuse i København, Tåstrupgård, Høje-Taastrup og Gadehavegård i Høje- Taastrup.

Ghettolisten i Lorryland

  • Lundtoftegade, København.

  • Aldersrogade, København.

  • Mjølnerparken, København.

  • Tingbjerg/Utterslevhuse, København.

  • Bispeparken, København.

  • Hørgården, København.

  • Tåstrupgård, Høje-Taastrup.

  • Gadehavegård, Høje-Taastrup.

  • Nøjsomhed/Sydvej, Helsingør.

  • Karlemoseparken, Køge.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik