Vil have hjemløse vaccineret omgående: "Der mangler forståelse og solidaritet"

Det kan få store konsekvenser, hvis man ikke rykker hjemløse borgere frem i vaccinekøen, lyder det fra hjemløseorganisationer efter smittestigning blandt borgere, der lever på gaden i København

Ustoppelige smittekæder blandt borgerne, der lever på gaden, kan få store konsekvenser.

Sådan lød advarslen fra socialborgmester Mia Nyegaard (RV) mandag i forbindelse med, at corona-smitten blandt udsatte den seneste uge er steget markant.

- Får smitten fat på gaden, kan den sprede sig med lynets hast og videre ud i hele samfundet, lød det fra socialborgmesteren, som derfor opfordrer til, at man giver de udsatte en plads foran i vaccinekøen.

Det forslag hilsner Ask Svejstrup, sekretariatsleder for De Hjemløses Landsorganisation SAND i København, velkomment.

quote Jeg synes, at det er tankevækkende, at personer, hvis helbred er så ødelagt som udsattegruppens er, ikke bliver sat foran i vaccinationskøen

Ivan Christensen, forstander for Mændenes Hjem

Under nedlukningen i foråret gik de hjemløse fri af corona-smitten, forklarer han, men lige før jul begyndte smitten at indfinde sig i hjemløsekredse:

- Vi har en gadeadfærd, hvor man sidder sammen, beskytter hinanden, sover sammen og fester sammen. Så vi har frygtet, at hvis det først kom ind i miljøet, så kan det lynhurtigt spredes – og det ser vi desværre nu, lyder det.

Ask Svejstrup mener derfor, at det er en god idé at give de udsatte en plads længere fremme i køen til vaccinen:

- Når der nu er grupper i samfundet, som har denne her meget sociale adfærd, som de ikke bare kan udlade, og samtidig har nogle sygdomme – og de ikke nødvendigvis har fået diagnosticeret dem – synes jeg, at det giver god mening, de bliver prioriteret op i vaccinationskøen, siger han.

Alvorlig og akut situation

Udviklingen af smittede blandt udsatte borgere bekymrer forstander for Mændenes Hjem, Ivan Christensen. Det skyldes især, at han frygter, at hvis smitten spredes endnu mere blandt udsatte, stofbrugerne og hjemløse, så kan det koste menneskeliv.

- Jeg synes, det er en meget alvorlig og akut situation, vi står i. Vi har med en gruppe at gøre her, hvor det vil ende med at koste menneskeliv, så jo hurtigere, der handles, des færre vil dø, siger han.

Mændenes Hjem er en selvejende institution, der har åbent hele døgnet på hjørnet af Istedgade og Lille Istedgade på Vesterbro i København
Mændenes Hjem er en selvejende institution, der har åbent hele døgnet på hjørnet af Istedgade og Lille Istedgade på Vesterbro i København
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

- Situationen er meget akut og hektisk lige nu. Vi har ikke flere isolationspladser nu. Og vi har ingen steder, som vi kan henvise til.

Ivan Christensen forklarer endvidere, at smitte-situationen er spidset til over weekenden. Alene på Mændenes Hjem har man svært ved at få det til at hænge sammen, fordi meget personale i forvejen er sendt hjem på grund af covid-19.

quote Det har også en social slagside, og de her mennesker kan bevæge sig rundt og have mange kontakter i mange miljøer. Derfor kan det ende med at ramme os alle

Ivan Christensen, forstander, Mændenes hjem

Forstanderen mener også, at det er vigtigt at prioritere borgere, der bor på gaden i vaccinekøen:

- Jeg synes, at det er tankevækkende, at personer, hvis helbred er så ødelagt som udsattegruppens er, ikke bliver sat foran i vaccinationskøen, som man ser det i England, Canada og USA, siger han:

- Jeg kan godt føle, at det er manglende forståelse og solidaritet. Og så er det en meget lille gruppe, det handler om (som skal vaccineres, red.), så på den måde synes jeg, at det er en meget ærgerlig prioritering.

Ivan Christensen er enig, når socialborgmester Mia Nyegaard siger, at smittekæder blandt hjemløse kan få store konsekvenser:

- Det har også en social slagside, og de her mennesker kan bevæge sig rundt og have mange kontakter i mange miljøer – selv når samfundet er lukket ned. Derfor kan det ende med at ramme os alle, siger han.

Mændenes hjem har i samarbejde med Region Hovedstaden, embedsfolk i Københavns Kommune og NGO’erne lavet en model for, hvordan man kan gå i gang med at vaccinere allerede i morgen, hvis de får vaccinerne nu, forklarer Ivan Christensen:

- Så vi er klar.

I weekenden blev der alene på ét enkelt opholdssted i København registreret 26 smittede med coronavirus.