Tvang og kontrol i hjemmet skal spottes hurtigere

Nu skal medarbejdere i Københavns Kommune klædes endnu bedre på, så de kan reagere, når borgere bliver udsat for social kontrol.

Københavns Kommune er har oplevet en enorm stigning i sager vedrørende æresrelaterede konflikter og social kontrol. Foto: Københavns Kommune

Henvendelser om social kontrol har været støt stigende i Københavns Kommune, og derfor bliver alle ansatte med borgerkontakt nu for første gang klædt bedre på til opdage sådanne situationer.

Det sker med en omfattende handleguide til medarbejderne, der blandt andet svarer på, hvad der kan være tegn på, at en borger udsættes for social kontrol, eller hvad man skal gøre med en mistanke.

- Det er helt uacceptabelt, at der er mennesker, der skal udsættes for tvang og kontrol, og det skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at bekæmpe, siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, i en pressemeddelelse.

Læs også 16-årig anholdt for æresrelateret drabsforsøg

Social kontrol kan beskrives som adfærdsregulering, hvor personer gennem pres, tvang eller vold begrænses i deres livsudfoldelse og ret til at træffe selvstændige valg.

Det kan være alt lige fra folkeskoleeleven, der ikke må deltage i sociale aktiviteter på skolen, til den ledige indvandrerkvinde, hvis familiemedlemmer ønsker at bestemme, hvem hun må arbejde sammen med, når hun får et jobtilbud.

Markant stigning på 10 år

Ifølge Københavns Kommune er der klare indikationer på, at de kommunale medarbejdere støder på social kontrol i deres arbejde, og at de har brug for råd og vejledning.

Læs også Venstre-politiker tiltalt for drabsforsøg mod ekskæreste

Kommunes beredskab og specialenhed i sager vedrørende æresrelaterede konflikter og social kontrol har oplevet en stigning fra 242 henvendelser i 2009 til 1.038 henvendelser i 2018.

- Jeg er overbevist om, at kommunens medarbejdere, der hver dag har kontakt med tusindvis af borgere, kan spille en afgørende rolle, hvis de bliver klædt ordentlig på - og det synes jeg i den grad, at denne handleguide er med til, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Fra april 2018 har det også været muligt at henvende sig til nationale sikkerhedskonsulenter, der hjælper og rådgiver om social kontrol. Frem til august 2019 er der registreret 42 sager i København.

FAKTA

Den seneste medborgerundersøgelse fra Københavns Kommune (2019) viser, at:

  • 16,3 procent af københavnere med ikke-vestlig baggrund i alderen 18-29 år får begrænset deres frihed i forhold til kæreste og ægtefælle. For københavnere med dansk oprindelse i samme aldersgruppe gælder, at 2 procent oplever samme begrænsning.
  • Knap 7 procent af unge med ikke-vestlig baggrund i alderen 18-29 år får begrænset deres selvbestemmelse i forhold til uddannelse og venner. For københavnere med dansk oprindelse i samme aldersgruppe gælder, at 2,3 procent oplever samme begrænsning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik