Tvang og kontrol i hjemmet skal spottes hurtigere

Nu skal medarbejdere i Københavns Kommune klædes endnu bedre på, så de kan reagere, når borgere bliver udsat for social kontrol.

Henvendelser om social kontrol har været støt stigende i Københavns Kommune, og derfor bliver alle ansatte med borgerkontakt nu for første gang klædt bedre på til opdage sådanne situationer.

Det sker med en omfattende handleguide til medarbejderne, der blandt andet svarer på, hvad der kan være tegn på, at en borger udsættes for social kontrol, eller hvad man skal gøre med en mistanke.

- Det er helt uacceptabelt, at der er mennesker, der skal udsættes for tvang og kontrol, og det skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at bekæmpe, siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, i en pressemeddelelse.

Social kontrol kan beskrives som adfærdsregulering, hvor personer gennem pres, tvang eller vold begrænses i deres livsudfoldelse og ret til at træffe selvstændige valg.

Det kan være alt lige fra folkeskoleeleven, der ikke må deltage i sociale aktiviteter på skolen, til den ledige indvandrerkvinde, hvis familiemedlemmer ønsker at bestemme, hvem hun må arbejde sammen med, når hun får et jobtilbud.

Markant stigning på 10 år

Ifølge Københavns Kommune er der klare indikationer på, at de kommunale medarbejdere støder på social kontrol i deres arbejde, og at de har brug for råd og vejledning.

Kommunes beredskab og specialenhed i sager vedrørende æresrelaterede konflikter og social kontrol har oplevet en stigning fra 242 henvendelser i 2009 til 1.038 henvendelser i 2018.

- Jeg er overbevist om, at kommunens medarbejdere, der hver dag har kontakt med tusindvis af borgere, kan spille en afgørende rolle, hvis de bliver klædt ordentlig på - og det synes jeg i den grad, at denne handleguide er med til, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Fra april 2018 har det også været muligt at henvende sig til nationale sikkerhedskonsulenter, der hjælper og rådgiver om social kontrol. Frem til august 2019 er der registreret 42 sager i København.

FAKTA

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Frederiksberg Svømmehal

Renovering af Frederiksbergs historiske svømmehal forsinket og budgettet skrider

Frida Pernille Groth Rasmussen

Frida står bag barnevognsmarch for bedre forhold for fødende

signe i vindue 2

playNår hele baggården synger ‘Hurtige Hænder’, bliver Signe på 3.tv rørt: Nu har naboer fået unikt sammenhold

MEtroen kører ikke mandag morgen

playFærdig med at "køre på røven" - ubetalte kontrolafgifter bliver trukket over lønnen

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere