Greve-politiker tiltalt for drabsforsøg mod ekskæreste

Byrådspolitikeren René Kauland fra Venstre er tiltalt i en sag om drabsforsøg mod kvinde med økse. Formelt set er han dog fortsat medlem af byrådet i Greve Kommune.

En lokalpolitiker fra Greve risikerer flere års fængsel, efter Anklagemyndigheden har valgt at rejse tiltale mod René Michael Fløe Kauland, der mistænkes for at have forsøgt at slå sin ekskæreste ihjel med økse.

Ifølge Danmarks Radio drejer det sig om en drabssag fra foråret, hvor Venstre-politikeren brød ind i kvindens hjem midt om natten mellem 10. og 11. maj.

Her trængte politikeren ifølge anklagen ind hos ekskæresten ved at knuse en rude, skriver Ritzau.

I boligens soveværelse lå kvinden og sov sammen med sin datter. Men tilsyneladende fik det ikke byrådsmedlemmet til at tøve.

Manden skal således adskillige gange have slået ekskæresten i hovedet og på kroppen med et tungt slagvåben. Kvinden var i livsfare og blev påført brud på arme, ben, ribben samt halspulsåren, lyder det i anklageskriftet.

Kun fordi ekskæresten værgede for sig, er hun i live i dag, står der desuden. 

Ud over drabsforsøg er René Michael Fløe Kauland også tiltalt for grov vold mod datteren, der ligeledes fik et slag i hovedet med slagvåbnet, hævdes det.

 Kauland nægter sig skyldig, bekræfter hans forsvarer Henrik Stagetorn overfor TV 2.

"Usædvanlig brutalt og voldsomt drabsforsøg"

Indbruddet og drabsforsøget skete omkring Olsbækhave i Greve. Lokalpolitikeren blev anholdt og fremstillet i grundlovsforhør den 12. maj.

Dengang udtalte vicepolitiinspektør Bjørke Kierkegaard, Efterforskningsenheden i Midt- og Vestsjællands politi følgende:

- Det eneste jeg på nuværende tidspunkt kan sige er, at der er tale om et usædvanlig brutalt og voldsomt drabsforsøg, hvor den forurettede kvinde har været udsat for omfattende skarp og stump vold og været i livsfare – ligesom hendes 9-årige datter, der var tilstede ved overfaldet også har været udsat for vold. Vi efterforsker sagen massivt – og der udestår fortsat en omfattende række efterforskningsskridt i sagen.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Videooptagelse af politiets teknikere, der undersøger gerningsstedet for spor.

Medlem af byråd endnu

Formelt set er René Kauland dog fortsat medlem af byrådet i Greve Kommune, oplyser kommunens presseafdeling:

- Politiet har i dag ophævet navneforbuddet vedrørende byrådsmedlem i Greve Kommune, René Kauland, som politiet anklager for personfarlig kriminalitet. René Kauland er ikke længere ansat i Greve Kommune. Han er fortsat byrådsmedlem, så længe han er valgbar. Greve Kommune afventer rettens afgørelse og har ingen yderligere kommentarer, udtales det i en skriftlig kommentar fra kommunen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Efter kort tids efterforskning blev René Kauland anholdt af politiet.
Efter kort tids efterforskning blev René Kauland anholdt af politiet.
Foto: Mathias Øgendal

Borgmester og partifælle: Sætter ar på krop og sjæl

Venstre-borgmesteren Pernille Beckmann i Greve ønsker ikke at udtale sig om den rejste tiltale mod hendes partimedlem.

På Facebook kommenterer borgmesteren dog på sagen, hvor navneforbuddet er blevet ophævet.

- Hvis han (René Kauland, red.) får en dom, er han automatisk ikke-valgbar og vil derfor ikke længere være en del af byrådet. I så fald vil han selvfølgelig heller ikke være medlem af Venstre længere, skriver Pernille Beckmann og fortsætter:

- Mine tanker går til alle de berørte. En så forfærdelig oplevelse sætter ar på både krop og sjæl. Derfor vil jeg også appellere til offentligheden og medierne om, at give ofrene fred og ro, så de kan komme bedst muligt videre. Jeg håber inderligt, at denne kedelige sag bliver opklaret, og at gerningsmanden får en hård straf.

Sagen starter efter planen ved Retten i Roskilde 6. marts. Anklagemyndigheden har anmodet om medvirken af nævninger. Det indebærer, at kravet vil være mindst fire års fængsel.

Mærkesag: Tryghed

René Kauland blev valgt ind i byrådet i Greve Kommune ved kommunalvalget i 2017 med 353 personlige stemmer.

Dengang udtalte han, at han "har en ambition om, at Greve kommune skal være et fantastisk sted at bo, leve og arbejde, og hvor tryghed og velfærd til kommunes borgere er i højsædet."

Han havde dengang tre mærkesager: bedre skoler og daginstitutioner, bedre rammer for idræts- og foreningslivet samt flere i arbejde og mere tryghed.