Styrelse vil forbyde fiskeri af giftige torsk i København

Et nyt forslag fra Fødevarestyrelsen vil forbyde torskefiskeri i Københavns Havn. Et forslag, der kan medføre store konsekvenser for Københavns lystfiskere.

Et vrik med stangen, en let spolen på hjulet og så hugger den til. 

En livlig torsk er på krogen!

Det er drømmescenariet for mange af Københavns lystfiskere.

Men fisketure efter torsk i Københavns Havn skal snart være fortid, lyder det fra Fødevarestyrelsen

I et nyt bekendtgørelsesforslag fremgår det, at torskefiskeri i Københavns Havn skal forbydes, da undersøgelser viser, at torskebestanden i havnen svømmer rundt med gift i kødet.

Men det forslag falder ikke i god jord hos Mathias Lentoft, der er lystfisker og har fisket efter torsk i havnen de sidste tre år.

- Det er jo min hobby, der er på spil her, siger han, og uddyber:

- Det vil være en dræber for min fritidsinteresse. Det svarer nok til, hvis man sagde, at man ikke må spille fodbold i Københavns Kommune.

Han fisker et par gange i ugen, og håber Fødevarestyrelsen vil genoverveje deres forslag.

Giftige torsk

Men sundheden må veje tungere end lystfiskeriet – for det er ikke uden grund, at Fødevarestyrelsen nu foreslår et forbud.

Ifølge Henrik Nielsen, der er chef for kemi og fødevarekvalitet hos Fødevarestyrelsen, er det for farligt at lade lystfiskere fange torsk fra inderhavnen, da de har fundet for høje koncentrationer af kviksølv i torskebestanden.

- Vi har lavet flere undersøgelser, og her har vi fundet en for høj værdi af kviksølv i torsk, som overskrider EU's grænseværdier for fisken, fortæller han.

Ifølge ham skyldes det ikke, at torsken er mere forurenet, end tidligere år, men i stedet at EU har nedjusteret grænseværdierne for mængden af kviksølv, der må være i torsk.

- Det får os til at foreslå et forbud, da vi skal beskytte forbrugerne mod de her giftige stoffer, fortæller han.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Resultater fra Fødevarestyrelsens undersøgelser:

  • Mængden af kviksølv i torsk fra Københavns Inderhavn: 0,69 mg/kg vådvægt 

  • EU's grænseværdi for kviksølv i torsk: 0,50 mg/kg vådvægt  


Kilder: Fødevarestyrelsen & EU

Hvis forslaget vedtages, så træder forbuddet i kraft den 1. juli 2022.

Løsningen vækker dog ikke begejstring hos Danmarks Sportsfiskerforbund, der mener, et forbud mod torskefiskeri er et for voldsomt tiltag.

- Vi er glade for, at Fødevarestyrelsen har fokus på problematikken og laver undersøgelser. Men det er at skyde over målet i denne her sag. Man burde som minimum have lov til at fange fisken og så slippe den ud igen. Vi vurderer, at det burde være op til den enkelte fisker, om han vil spise sin torsk, hvis blot lystfiskeren er klar over risikoen, siger Andreas Findling-Rottem, der er kommunikationsansvarlig i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Han frygter, hvad et forbud vil betyde for Københavns lystfiskere.

- En nedlukning af torskefiskeriet vil de facto lukke for lystfiskeriet i København, siger han og fortsætter:

- Omkring 90 procent af fiskeriet i København er torskefiskeri, så det vil være næsten alt fiskeri i havnen, der dør.

Klik på billederne nedenfor for at blive klogere på kviksølv i torsk og mennesker - artiklen fortsætter under billederne

Kviksølv i mennesker og fisk

Torsk

Hvad er kviksølv?

Hvad er kviksølv?

Kviksølv er det eneste rene metal, der er flydende ved stuetemperatur. 

Især på grund af dets miljøfarlighed har anvendelsen af kviksølv været under kraftig reduktion i Danmark igennem de sidste mange år. Også internationalt har der været fokus på kviksølv, og i 2013 blev man på globalt plan enige om en ny kviksølvkonvention.

Kilde: Miljøstyrelsen

Torsk

Faren ved kviksølv

Faren ved kviksølv

Kviksølv kan forårsage en række alvorlige skader på sundhed og miljø. Den måske alvorligste er skade på menneskers nervesystem allerede i fosterstadiet med en risiko for langsommere indlæring og udvikling hos børn.

Symptomer på kviksølvforgiftning er blandt andet:

  • Abnorm træthed
  • Hovedpine
  • Muskel- og ledsmerter


Kilde: Miljøstyrelsen

Torsk i Øresund

Kviksølv i torsk?

Kviksølv i torsk?

Metallisk kviksølv omformes naturligt i miljøet af mikroorganismer til methylkviksølv, Methylkviksølv ophobes i kroppen på dyr og mennesker, og derfor sker der en kraftig opkoncentrering i fødekæden, så rovdyrene øverst i fødekæden har en højere belastning end dyr på et lavere trin i fødekæden. De største koncentrationer findes derfor i rovfisk, dyr og fugle højt i fødekæden. Fisk med kviksølvindhold, der kan give skadevirkninger ved stor indtagelse, er påvist de fleste steder på kloden.

Kilde: Miljøstyrelsen

Mathias Lentoft forstår heller ikke, hvorfor han ikke bare kan genudsætte de torsk, han fanger.

- Jeg mener, der plejer at være en god respekt for sådan noget her blandt lystfiskere. Vi kan godt selv sørge for at genudsætte fisken i stedet for at tage den med hjem, siger han.

En nem løsning med store konsekvenser

I Københavns Havn er der i forvejen et forbud mod at fange skrubber, sild, ål og aborre, og derfor ser Fødevarestyrelsen intet problem i at tilføje torsken til listen over forbudte fangstfisk i havnen.

- Når vi i forvejen har en bekendtgørelse vedrørende andre fisk, så er det jo en nem løsning at tilføje torsk på den liste. Det er simpelthen en snild og effektiv måde at gøre det på, fortæller Henrik Nielsen.

Men er det ikke en nem løsning, som får direkte betydning for flere tusinde lystfiskere i København?

- Vi er klar over, at der er mange, der fisker efter torsk i havnen. Men forbuddet vil kun gælde inderhavnen, så man kan jo også tage et andet sted hen for at fiske, svarer Henrik Nielsen.

Hvorfor kan lystfiskerne ikke bare sætte torsken fri igen, efter de har fanget den?

- Vi lytter naturligvis til eventuelle modsvar og andre ting, som forbuddet kan medføre. Det er derfor forbuddet i første omgang kun er i høring.

Så I er åbne overfor andre løsninger?

- Det er jo derfor, man sender det til høring. Det er for at høre fra andre parter, der kunne blive berørt af sagen, svarer han.

Modsvar giver håb for lystfiskerne

Hos Danmarks Sportsfiskerforbund har de ikke tænkt sig at se passivt til, mens forbuddet træder i kraft.

- Når vi lige har set alle dokumenterne igennem, så kommer vi til at sende et høringssvar til forslaget. Her vil vi blandt andet foreslå, at man i stedet advarer mod risikoen, der er forbundet med at tage en torsk med hjem, så lystfiskere stadig kan fiske efter torsk i København, fortæller Andreas Findling-Rottem.

Det vækker glæde hos Mathias Lentoft, der håber, han også kan fiske efter torsk på den anden side af sommeren.

- Mit håb er, at løsningen bliver mere nuanceret i stedet for et totalforbud. Man skal tænke over, hvor mange, der fisker efter torsk i havnen, og hvor stort et erhverv, det egentlig er, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik