Sag om livsfarligt overfald på S-togsstation afgøres efter 33 måneder

Dreng var i livsfare, da han blev stukket med kniv på Ny Ellebjerg Station i 2019. Sagen afgøres i 2022.

To år og ni måneder. Så lang tid vil der gå efter et farligt overfald med kniv fandt sted på en station i København, før der kan afsiges dom mod seks unge tiltalte.

Retten på Frederiksberg har netop fastsat datoer for retsmøderne i sagen, og facit er altså, at der kommer til at gå 33 måneder fra gerning til dom.

Det var en lørdag aften i juni 2019, at politiet fik alarm om et voldeligt overfald på perronen på Ny Ellebjerg Station.

Offeret var en dreng på 16 år. Han var blevet stukket i brystet med en kniv. Venstre lunge var punkteret, og derfor var han i livsfare. Desuden var han blevet sparket og slået, muligvis med et jernrør.

En ung, som ifølge politiet var hovedperson ved den farlige vold på stationen, fik dom i april 2020. Straffen var fængsel i to år.

Tilsyneladende var offeret blevet lokket i et baghold. En pige ville møde ham på stationen, havde han angiveligt fået at vide.

Omfattende efterforskning

Efterforskningen mod en gruppe unge mistænkte var omfattende og involverede også andre overfald, tyverier og vidnetrusler. Københavns Politi havde fokus på særligt to unge, har en anklager tidligere forklaret.

- Sagerne mod dem blev prioriteret i forhold til de øvrige, har senioranklager Henrik Uhl Pedersen udtalt til Ritzau.

Det tidsmæssige forløb har han betegnet som "lidt uheldigt".

Først i oktober 2020 - altså mere end et år efter knivoverfaldet på den 16-årige - blev anklageskriftet sendt til retten. Og det selv om der var tale om en såkaldt VVV-sag, som skal skubbes foran andre typer af sager. VVV står for vold, våben og voldtægt.

På det anklageskrift, som retten fik tilsendt, er der stemplet dels "VVV-sag vold, våben" og dels "Unge-sag". Dette indikerer behov for en hurtig sagsbehandling, men sådan gik det ikke, og det var en fejl, erkendte rettens chef i sidste måned.

- Den skulle have været fremmet med det samme, sagde retspræsident Christian Lundblad.

Samtidig har han dog også gjort opmærksom på, at anklagemyndigheden siden fremsendte yderligere tre anklageskrifter med nye tiltaler mod de samme tiltalte, hvilket ikke gjorde planlægningen nemmere.

En af forsvarerne, advokat Rune Wiborg, har udtrykt ærgrelse over systemets langsommelighed. For en ung kan livet ændre sig meget i løbet af et par år, har han bemærket.

Da knivstikkeriet fandt sted, var de tiltalte henholdsvis 15 og 16 år. Men de vil være fyldt 18 og 19 år, før retten afgør, om de er skyldige i farlig vold. Der er afsat retsmøder i februar og marts næste år.

/ritzau/