Nyt tiltag sparer region for 15 ambulanceture på en enkelt nat

For at afhjælpe travlhed holder en stor, gul lastbil, der fungerer som skadestue, de næste tre weekender på Rådhuspladsen i København.

Julen er for mange en travl tid.

Det gælder ikke mindst for Region Hovedstadens Akutberedskab.

Her oplever man nemlig et øget pres på telefonlinjerne, når julefrokostsæsonen går i gang, promillerne stiger, og antallet af uheldige borgere gør det samme.

For at afhjælpe den travlhed holder en stor, gul lastbil, der fungerer som skadestue, de næste tre weekender på Rådhuspladsen i København.

Fredag aften og natten til lørdag havde den mobile skadestue sin første vagt på Rådhuspladsen, og skal man tro Region Hovedstaden, så har det været vellykket.

I alt blev 35 borgere behandlet ved den mobile behandlingsplads. Det oplyser Region Hovedstaden lørdag morgen på Twitter.

- Syv borgere har fået syet flænger, to er sendt med videre ambulance til en akutmodtagelse. Borgerne var meget tilfredse med hjælpen, lyder det.

(artiklen fortsætter efter billedet).

Det er denne lastbil, der vil give mulighed for behandling af mindre alvorlige skader på Rådhuspladsen. (arkivfoto)
Det er denne lastbil, der vil give mulighed for behandling af mindre alvorlige skader på Rådhuspladsen. (arkivfoto)
Foto: Region Hovedstadens Akutberedskab

Ifølge regionen betyder det, at der allerede på den første nat blev sparret adskillelige ambulanceture.

– Den har på første nat frigjort 15 ambulancer til patienter med større behov for behandling og transport.

Fulde folk fylder for meget på linjerne

At aflaste sundhedsvæsenet er netop et af formålene med det mobile behandlingssted. Det fortalte Anders Damm-Hejmdal, der er lægefaglig leder ved Regions Hovedstadens Vagtcentral, fredag til TV 2 Lorry.

- Vi håber, at det kan tage en lille bitte smule af brodden af (travlheden, red.), fortalte Anders Damm-Hejmdal til TV 2 Lorry.

Lastbilens opgaver er at behandle småskader som eksempelvis flænger samt at fungere som en slags præhospital visitation - en tidlig vurdering af, om skaden kræver behandling på hospital, kan behandles på stedet, eller om det i virkeligheden kan klares bedst ved blot at tage hjem og sove.

Den mobile skadestue er åben behandling og rådgivning fredag og lørdag i tidsrummet 22.00 og 05.00. 

- Det er den periode, hvor vi ofte ser, at det er meget travlt med berusede mennesker, der ringer ind til telefonerne på 112.

- Det er opkald, der ofte er meget lange, og det er personer, der ofte ringer ind igen. Derfor fylder det meget og kan være med til at spærre for nogle af de opkald, der meget gerne skal igennem til os hurtigt - specielt når der er brug for akut hjælp, lød det fredag fra Anders Damm-Hejmdal.

Regionrådsformand jubler

Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) glæder sig også over den start, som den mobile akutklinik har fået.

- God start for vores fremskudte akutklinik på Rådhuspladsen, hvor 35 borgere fik hjælp og adskillige ambulanceture blev sparet, da de fik hjælp i den store vogn. Godt for borgerne og tager presset af på ambulancer og akutmodtagelser, skriver han lørdag morgen på Twitter.

(Artiklen fortsætter efter tweetet).

Den mobile skadestue vil være at finde på Rådhuspladsen de næste tre weekender. Her vil sundhedsfagligt personale give behandling og rådgivning i tidsrummet 22.00 til 05.00.

Region Hovedstadens Akutberedskab vil efterfølgende evaluere projektet for at se om det har en gavnlig effekt på presset på 1-1-2 og Akuttelefonen.

Fredag besøgte TV 2 Lorry den mobile skadestue. Se eller gense indslaget nedenfor. 

Kort nyt