Nørrebro-park skal have bakker og dale - men ikke, hvis det står til lokaludvalg

Et projektforslag skaber bekymrede miner på Nørrebro.

Tak - men nej tak. Det er i grove træk ordlyden af det høringssvar, som Nørrebro Lokaludvalg fredag sendte afsted til Københavns Kommune.

Med et ønske om at lade parken fungere som skybrudssikring vil kommunen nemlig omdanne den populære, men forholdsvist flade Hans Tavsens Park på Nørrebro til et bakket landskab med dale og vild natur.

- Vi er ikke begejstrede, siger formand for Nørrebro Lokaludvalg, Mogens Petersen, til TV 2 Lorry.

I 2018 satte Københavns Borgerrepræsentation intet mindre end 55,2 millioner kroner af til projektet, og nu er det endelige projektforslag, der er udarbejdet i et samarbejde mellem Københavns kommune, HOFOR, SLA og Rambøll, altså tegnet færdigt og har været i høring hos Nørrebro Lokaludvalg.

Området mellem Blågård Skoles bygninger og hen til Kapelvej, inkl. Kirkehaven og Hellig Kors Kirkeplads vil blive omdannet med bynatur og opholdsområder til de ældre elever og lokalområdet, lyder en del af forslaget.
Området mellem Blågård Skoles bygninger og hen til Kapelvej, inkl. Kirkehaven og Hellig Kors Kirkeplads vil blive omdannet med bynatur og opholdsområder til de ældre elever og lokalområdet, lyder en del af forslaget.
Foto: TRUST, SLA

Udvalget har også sendt projektforslaget ud til udvalgets digitale borgerpanel for at få inputs til deres høringssvar. 2.181 borgere har i alt svaret på undersøgelsen.

Borgernes - og lokaludvalgets - bekymringer går især på, at parken, hvis det altså står til Københavns Kommune, mister sit flade græsareal, og det vil være en stor skam, mener Mogens Petersen.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Lokaludvalgets forbehold

Nørrebro Lokaludvalg har en række forbehold overfor forslaget, som har været ude i udvalgets borgerpanel. De er opremset her:

  • Der er mange kommentarer til balancen mellem græsplæne og vild natur. Mange er bekymrede for om der forsat vil være plads til alle de brugere, der i dag bruger græsplænerne til picnic, fødselsdag, rundbold mm.
  • Træerne: Der skal fældes så få træer som muligt. Særligt de store gamle træer er vigtige at bevare. Der skal pt. fældes 60 træer.
  • Er der nok bænke i det nye forslag? Og er der tænkt over tilgængelighed for ældre i det bakkede terræn?
  • Basketkurven er placeret tæt på naboerne i forhold til støj. De er også placeret meget tæt på andre basketbaner.
  • En del er også nervøse for øget hashsalg og utryghed i parken fremover pga. tæt bevoksning og på grund af højdeforskellen i parken.
  • Der er mange der har kommentarer til kunstgræsbanen, både for og imod. Vi håber der er tænkt i en miljøvenlig belægning.
  • Flere efterspørger at minigolf-banerne bevares i det nye projekt.
  • Der efterlyses blomster i indretningen af den nye park.
  • Mange kommentarer nævner spørgsmålet om køn og indretning af parken. Vil det være muligt at vægte indretning der er mere målrettet piger og kvinder også?
  • Man skal være opmærksom på om en vellykket omlægning af Rantzausgade vil flytte cyklister over ”mellemrummet”.
  • Det er vigtigt at sikre at cykelstiforbindelsen fra Assistens Kirkegård til Hans Tavsens Gade og videre ud fungerer.
  • Har man tænkt vedligeholdelse af parken tilstrækkeligt ind i projektet? Ellers er der en chance for ophobning af skrald, at græs og planter bliver trampet ned osv.


- Jeg deler borgernes bekymringer. Det har jeg gjort længe. Der er ufatteligt mange mennesker, der benytter den park, og det fordrer, at der er en flad græsplæne, som er siddevenlig. Hvis landskabet bliver bakket, er der færre steder at sidde, siger lokaludvalgsformanden.

Der er også et andet problem, mener både formanden og de borgere, som har givet tilbagemeldinger.

Bliver Københavns Kommunes drøm om Hans Tavsens Park til virkelighed, kan parken risikere at tiltrække en mere lyssky forretning, som det eksempelvis er tilfældet i Nørrebro Parken i dag.

- Det kan parken risikere, fordi den ikke bliver ligeså gennemsigtig, som den er i dag. Man kan ikke gemme sig derinde i dag, men i forslaget er der ret stor højdeforskel på nogle af de huller, de vil skabe. De (kommunen red.) skriver selv, at man skaber en masse små rum, siger Mogens Petersen.

"Ikke første gang, kommunen vælger den dårlige løsning"

Københavns Kommune har ønsket at lade parken fungere som skybrudssikring, så man sørger for, at regnvand forsinkes, så det ikke strømmer uhæmmet ud i gader og ned i kældre.

I de første udkast til den nye version af parken lød det, at Hans Tavsens Park skulle rumme og forsinke hele 18.000 kubikmeter regnvand.

quote Så ville det ikke være første gang, at kommunen vælger den dårlige løsning. Snak med Vesterbro og Slagtergården, ikke?

Formand for Nørrebro Lokaludvalg, Mogens Petersen

Aktuelt er det tal dog justeret helt ned til 7.000 kubikmeter, fordi forsyningsselskabet HOFOR har besluttet, at lede store mængder regn i andre retninger.

-  Det har aldrig været et borgerønske at få lavet den park om, men vi følte, vi var tvangsindlagt til det, fordi der skulle opbevares 18.000 kubikmeter vand, siger Mogens Petersen.

- Nu er vi nede på 7.000 i stedet, og det vil sige, at det er ikke så meget vand længere, og projektets forudsætninger har ændret sig meget. Man kunne lægge det under fodboldbanen, eller var man rigtig flink ved os, kunne man lave et vandløb, der løber langs gaden.

I har høringssvaret er det understreget, at I ønsker at beholde Hans Tavsens Park, som den fremstår i dag, men forslaget skal behandles endeligt senere. Hvad hvis kommunen fastholder modellen for den nye park?

- Så ville det ikke være første gang, at kommunen vælger den dårlige løsning. Snak med Vesterbro og Slagtergården, ikke? (En række historiske slagtergårde, som Københavns Kommune besluttede at rive ned i 2017, red.), siger Mogens Petersen.

Efter høringen er færdig skal projektforslaget endeligt politisk behandles i november eller december 2021.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik