Klimavenligt kluns i København: Indfører bæredygtig beklædning på jobbet

Medarbejdere i Københavns Kommune skal fremover gå på job i mere miljøvenligt arbejdstøj.

P-vagternes uniformer samt en række andet arbejdstøj i Københavns Kommune skal fremover være mere bæredygtigt. Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

En af de største belastninger på klimaet hænger på bøjler og foldes i skuffer. På verdensplan udleder tøjindustrien flere drivhusgasser end alle skibe og fly tilsammen.

Der findes dog også miljøvenlige alternativer i tekstilbranchen, og den slags skal medarbejdere i Københavns Kommune fremover bære, når de er på job.

Det annoncerer Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Som fortrop i et samarbejde med 40 danske kommuner og fire nordiske hovedstæder indfører Københavns Kommune bæredygtigt arbejdstøj.

Læs også København skruer ned for oksekødet for at sænke CO2-aftryk

Med en ændring i kommunens indkøbspolitik kan social- og sundhedsassistenter på plejehjem, p-vagter, gartnere og andre ansatte kan se frem til at gå på arbejde i mere miljøvenligt arbejdstøj.

- Som en stor offentlig indkøber kan København hjælpe med at bane vejen for flere miljømærkede produkter, både til gavn for vores egne medarbejdere, der skal gå i tøjet, og for miljøet, siger overborgmester Frank Jensen (S) og fortsætter:

- Derfor glæder det mig, at så mange danske kommuner og storbyer i vores nabolande bakker op om at efterspørge miljømærket arbejdsbeklædning.

Læs også Mindre CO2 i København: Ældre skal have mere klimavenlig mad

Fremstilling og produktion af tekstil er en stor belastning for miljøet. Foto: Kham/Reuters/Ritzau Scanpix

Skal sende et signal til tekstilbranchen

Sammen med de mange andre kommuner og hovedstæder i Norden vil Københavns Kommune forsøge at sende et signal til tekstilbranchen om, at bæredygtigt tøj er en efterspurgt vare.

Baggrunden for initiativet er, at Københavns Kommune i 2017 besluttede at indkøbe flere miljømærkede produkter og serviceydelser i et forsøg på at påvirke markedet i en mere miljøvenlig retning.

I dag er det dog kun få produkter inden for arbejdstøj, der er miljømærket. Men det er håbet, at der med den samlede opbakning til bæredygtigt tøj, kan opstå et reelt marked for klimavenligt tøj.

Læs også Som de første i verden: København køber klimavenlige gummigeder

Brancheorganisationen Dansk Mode & Textil hilser den ændrede indkøbspolitik velkommen.

- Det er afgørende, at hele mode- og tekstilbranchen arbejder på en mere bæredygtig måde end tidligere. Vi kan se, at kundekrav har en positiv effekt, og når en så stor aktør som Københavns Kommune efterspørger miljømærket arbejdsbeklædning, lægger det et vist pres på branchen, og det er også en helt konkret motivation til at accelerere den bæredygtige omstilling i branchen, siger administrerende direktør i Dansk Mode & Textil, Thomas Klausen.

Udover arbejdstøj opfordrer Københavns Kommune også til at stille krav til mere bæredygtige kontorartikler.

Københavns Kommune er en af Danmarks største offentlige indkøbere. Årligt køber kommunen varer og tjenesteydelser som fødevarer, bleer og rengøringsservice for omkring 8,2 milliarder kroner.

Tiltaget med bæredygtigt tøj er blot et af mange, som kommunen implementerer i disse år. TV 2 Lorry har tidligere fortalt om klimavenlige gravemaskiner, nedsat forbrug af oksekød samt skærpede krav til køretøjer i byen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik